DAN KADA SU GORELI MURINA I DECA: Pre 25 godina piloti NATO počinili su stravičan zločin (FOTO)

Milutin SEKULOVIĆ

30. 04. 2024. u 07:00

PRE 25 godina, u nestvarno sparno popodne, Murina, pitoma varošica na Limu, u opštini Plav, bila je poprišta zločinačkog pira pilota NATO alijanse, koji su raketama ubili šestoro nedužnih meštana ove varošice od kojih su troje bili deca.

ДАН КАДА СУ ГОРЕЛИ МУРИНА И ДЕЦА: Пре 25 година пилоти НАТО починили су стравичан злочин (ФОТО)

M. SEKULOVIĆ

Bestijalno bombardovanje varošice bez ikakvog strateškog značaja za bilo koju vojsku, posebno armadu koja je nemilosrdno satirala tadašnju državu, u suludoj vojnoj kampanji morbidnog naziva ''Milosrdni anđeo'', u kome su ubijene nevine žrtve Miroslav Knežević (14), Olivera Maksimović (13) iz Prištine i njena sestra od tetke Julija Brudar (13), meštani Vukić Vuletić (46), Milka Kočanović (69) i Manojlo Komatina (72), smatra se jednim od najtežih zločina tokom NATO agresije na SR Jugoslaviju.

Stratezi alijanse koja je za sobom tih dana ostavljala krvave tragove, dali su zadatak krvoženim pilotima koji su sa desetak projektila bombardovala most na Limu koji se nalazi u centru naselja. Stradali su civili koji nisu  bili učesnici ratnih dejstava, a u bomradovanju u kome su ploti imali kao na dlanu varošicu i njene meštane, teško su povređeni Željko Bjelanović, Svetlana Zečević i Tina Milović, a lakše: Mirko Šoškić, Danilo Jokić, Vasko Čejović, Slobodan Mirosavljević i Slavko Mirković.

M. SEKULOVIĆ

Negde 16 časova na vedrom nebu iznad varošice pojavila su se dva aviona. Brzo je odjeknulo par detonacija iz pravca obližnje Gornje Ržanice. Potom je sevnulo, pa zagrmelo. Suknuo je plamen. Podigao   se dim... Na sve strane se se čuo jauk, deo je svedočenja Murinjana, koje su ispričali ovom reporteru, koji sekund pre nego je ponovo zagrmelo i varošica po drugi put bombardovana, a geleri počeli da lete na sve strane...U blizini starog kamenog mosta, simbola varošice i navodne mete zlikovaca, ležala su beživotna tela ljudi. Iz jedne ruševine virila je dečija noga...Pramenove kose milovao je vetar koji je stizao sa okolnih gora . . . Počela je borba za život povređenih .

Međutim, znatno više bilo je - mrtvih ! 

 ''ODŠTETA''

Država Crna Gora nikako da prizna svoj deo krivice za stradanje nedužnih civila u Murini, kada se na dan pokolja nije oglasila ni jedna sirena da upozori na krvnike. Jedna porodica je od države posle niza suđenja dobila 69.000 na ime odštete, ali je posle isplate došlo do obrta. Država je na višoj instanci, kod onih koje je obasipala besplatnim stanovima,  dobila spor pa Kneževići sada moraju da obeštete državu...

NATO zločinci, su raketama ''pronašli'' sestrice, Juliju i Oliveru, koje su roditelji Kosmeta, gde su živeli pokušali da spasu od pobesnelih šiptarskih hordi i NATO ubica, dovođenjem kod deda i baka u Murinu...

Malo potom, dok je još trajalo izvlačenje povređenih, iznad Murine su se ponovo obreli  naprijateljski avioni, a oko 17 časova par već ostrvljenih pilota spustio se nad varošicu i rakete su ponovo poletele . Opet je bilo ranjenih, među kojima i policajaca crnogorskog MUP koji su učestvovali u spašavanju Murinjana.

M. SEKULOVIĆ

Stari most ponovo je odoleo...Srušen je desetak dana kasnije u ranu zoru. U prvom bombardovanju sa zemljom je sravnjen poznati hotel ''Sjekirica'', oštećena hala  fabrike ''Maksim'', na desetine kuća ostalo bez krova...


 

BONUS VIDEO - MARS NA ZEMLjI: Pogledajte kako izgleda Atina posle saharske oluje

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

REŠILI DA KAZNE - SAMI SEBE! Ova zemlja je povukla najluđi potez od uvođenja sankcija Rusima