URA I SNP SE VEĆ DOGOVORILI? Izvršna vlast u Crnoj Gori na korak do formiranja, očekuje se sazivanje Skupštine

V. KADIĆ

14. 03. 2022. u 22:39

NOVU izvršnu vlast Crne Gore činiće Građanski pokret URA, Socijalistička narodna partija (SNP) i stranke manjinskih naroda iz redova Bošnjaka i Albanaca, uz podršku Demokratske partije socijalista (DPS). Ovo je saopštio lider Albanske alternative Nik Đeljošaj, dodajući da je koncept manjinske Vlade gotovo završen.

УРА И СНП СЕ ВЕЋ ДОГОВОРИЛИ? Извршна власт у Црној Гори на корак до формирања, очекује се сазивање Скупштине

Foto Skupština CG

- Očekujem da u narednim danima mandatar Dritan Abazović upakuje sve što treba i da uputi inicijativu da se sazove Skupština kako bi se izabrala nova vlada. Nadam se da će imati široku podršku u Skupštini - uveren je Đeljošaj.

Ovakav scenario nije bio moguć samo pre nekoliko dana, kada je Vladimir Joković, predsednik SNP, poručio da je za njih neprihvatljivo da u novu vladu uđu snage poražene na izborima 30. avgusta 2020. godine: Socijaldemokrate i Socijaldemokratska partija. Iako Joković ne odustaje od ovog zahteva, iz Đeljošajeve izjave da se zaključiti da to neće biti prepreka formiranju novog premijerskog kabineta. Ključno je, ipak, kako će Abazović kao mandatar prelomiti.

Predsedavajući Skupštine Crne Gore Strahinja Bulajić kazao je da svi imaju odgovornost da nova vlada bude faktor stišavanja političke krize, a ne uzrok njenog daljeg produbljivanja ili novih deoba.

- Uveren sam da ona vlada koja se ne bi uspostavila u duhu izborne volje građana ne može ni da bude garancija ostvarenja ili ostvarivanja evropske agende u Crnoj Gori. Plašim se da bi bila faktor novih podela i sukobljavanja političkih i društvenih aktera - kazao je Bulajić, napominjući da "kriza u Ukrajini ima i imaće implikacije po Crnu Goru".

Na opasnost od prekrajanja izborne volje građana u ponedeljak je upozorio i Predrag Bulatović, poslanik Demokratskog fronta (DF) koji je podsetio da je taj politički savez u februaru glasao za skraćenje mandata Skupštini.

- Sada se želi prekršiti Ustav i prekrojiti izborna volja građana. Iz stare vlasti su posle izbora kazali da žele da budu konstruktivna opozicija, dok sada žele da budu vlast, i to bez izbora! Tačno je da postoje 44 poslanika koji traže sednicu. To je moguće samo unutar dogovora u kolegijumu i tokom redovnog zasedanja. Ne mogu da shvatim kakav se pritisak vrši. Da li postoji kandidat za predsednika Skupštine i da li ima potpis 41 poslanika za njega? Nema. U tome je problem. Iza kulisa se vodi rasprava kome će to pripasti. Govorimo o predsedniku Skupštine, a ne znamo ni ko je parlamentarna većina. Stav DF je da niko osim Strahinje Bulajića ne može zakazati sednicu Skupštine - kategoričan je Bulatović.

ČAČAK

VELIKA je pobeda građanske Crne Gore to što je Albanac mandatar za premijera. Neki bi zbog fotelje možda Crnu Goru prebacili u Čačak, da ne kažem Zagreb, možda se zbog toga sve odužilo - rekao je Đeljošaj gostujući na TV CG.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

ŠEŠELJ O ČUDNOJ IZJAVI PREDSEDNIKA UKRAJINE: Niko ne shvata ozbiljno to što Zelenski govori