PLENUM 083 REAGOVAO NA UVREDE NA RAČUN KOVAČEVIĆA: Važno je javno osuditi ovakve ispade

Novosti online

09. 03. 2022. u 10:13

POVODOM gnusnog verbalnog napada na gradonačelnika Nikšića Marka Kovačevića, oglasili su se iz Plenuma 083 saopštenjem koje prenosimo u celosti.

ПЛЕНУМ 083 РЕАГОВАО НА УВРЕДЕ НА РАЧУН КОВАЧЕВИЋА: Важно је јавно осудити овакве испаде

Foto: V. Kadić

- Danas smo bili u prilici da svedočimo nečasnom gestu jednog ovdašnjeg jurišnika: dotični je, očigledno opterećen patološkom mržnjom, izvređao porodicu predsednika Opštine Nikšić.

Da li je ovo prvi put da srodnici javnih funkcionera predstavljaju metu verbalnih napada, uz podrazumevajuće pretnje fizičkim nasiljem? Nažalost, nije.

Zašto je, onda, baš sada važno javno osuditi ovakve ispade? Čin osude je važan zato što ovaj napad nije plod isključivo ličnih slabosti onog koji vređa, nego predstavlja pretposljednji stadijum jednog zlokobnog procesa dehumanizacije cele nacionalne i verske zajednice - upravo one čijim se članom doživljava i Marko Kovačević. Posljednji stadijum - ostvarenje pretnji u vidu fizičkog nasilja - jeste nešto od čega nas deli isključivo odsustvo zakonske sankcije. Ko može garantovati to odsustvo, odnosno nesmetanu realizaciju posljednjeg čina? Samo onaj koji bezmalo dve decenije satanizuje jednu zajednicu i čeka povoljan trenutak da se, pod izgovorom geopolitičke nužnosti, sa istom i obračuna.

Ono što je, u postsocijalističkom kontekstu, započeto pamfletima u negdašnjem Crnogorskom književnom listu, nastavljeno je sporadičnim istupima državnih zvaničnika tokom prethodne dve decenije, a osnaživano je kulturno-prosvetnom politikom same države.

Do čega nas je to dovelo? Rezultati su, uistinu, poražavajući, ali sasvim očekivani: u delu javnosti je posve normalizovano stanovište prema kome je samorazumljivo ukoliko poslanica SDP-a ovdašnje Srbe nazove posrbicama, bivši premijer pravoslavcima implicitno obeća olujno iseljenje, poslanica URA-e navede da izbeglice neprikladne nacionalnosti ne treba da dobiju državljanstvo, a aktuelni gradonačelnik Podgorice javno lamentira nad činjenicom da nacionalno pitanje u Crnoj Gori nije riješeno po uzoru na Hrvatsku. Šta je sledeće? Radna akcija na egzotičnom ostrvu za sve one koji popiju ruski čaj, u knjižari zatraže Sveto pismo ili puste neku pesmu na ekavici?

Upravo iz ovakve politike se, odozgo naniže, stvara ambijent u kome javno ispoljavanje mržnje ne samo što biva nekažnjivo, nego je, zavisno od učinkovitosti, podložno nagrađivanju.

Razlog više da se na ogavne napade iz dobro poznate kuhinje odgovori uvek, jasno i glasno. Jer, danas su napadnuti Marko Kovačević i njegova porodica, a već sutra to može biti bilo koji građanin čija se politička, nacionalna i verska pripadnost, mereno uzusima šovinističko-kriminalnog kartela, ne smatra prikladnom- navodi se u saopštenju.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

AKO NEKOM POZAJMITE OVU KNJIGU, NE OČEKUJTE DA VAM JE VRATI!