OTPLATA DO 20 GODINA? Izmene Zakona o reprogramu poreskog duga stigle u skupštinsku proceduru

Z. Z.

14. 02. 2022. u 06:34

PREDLOG izmena Zakona o reprogramu poreskog duga dostavljen je u parlamentarnu proceduru - kao jedan od pratećih akata, da bi se u potpunosti realizovao program "Evropa sad".

ОТПЛАТА ДО 20 ГОДИНА? Измене Закона о репрограму пореског дуга стигле у скупштинску процедуру

Foto Skupština CG

Zakon je predložila Vlada, a izmene su inicirale poslanice Jelena Božović iz Nove srpske demokratije, Jovanka Bogavac iz Pokreta za promene i Milosava Paunović iz SNP. Suština predloga je da se poreski dug može izmiriti do 240 rata, ili u roku od 20 godina, ali i da se otpišu kamate - uz oslobađanje troškova postupka.

Shodno onome što je predložio resor finansija, a deo je programa "Evropa sad", predviđa se da poreski dug mogu reprogramirati pravna i fizička lica, na pet godina ili 60 mesečnih rata, ali da - kad potpišu Protokol sa državom - odmah moraju da uplate 10 odsto od ukupne sume. Ta odredba Vladinog predloga je bila sporna, a u obrazloženju predloga izmena je istaknuto da se mahom radi o javnim ustanovama i preduzećima čiji su osnivači lokalne samouprave, u kojima najveći broj zaposlenih prima minimalac koji sada iznosi 450 evra.

- Povećanje zarada ugrožava likvidnost preduzeća i gotovo je sigurno da neće biti u mogućnosti da ih redovno obezbeđuju. Zato su javne ustanove prekinule dugogodišnju praksu da ne plaćaju poreze i doprinose državi, pa su mnoge ušle u reprogram, odnosno izmirivanje obaveza kroz mesečne rate, uz obavezno plaćanje tekućih obaveza. Onda se desila pandemija, smanjeni su prihodi, pa ni to više nije bilo izvodljivo... Rokovi za otpatu dugova do 60 meseci su kratki, a mesečne rate visoke, pa će poslovanje biti gotovo nemoguće - navedeno je u obrazloženju.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

RUS, OLIMPIJSKI ŠAMPION, ŠOKIRAO SVET: Oni koji dele sankcije Rusima - ovo nisu mogli ni da sanjaju