DIREKTOR FIRME PEROČEVIĆ I CARINIK IZA REŠETAKA, VOZAČ NA SLOBODI: Epilog krijumčarenja cigareta u Luci Bar

B.Dabić

12. 02. 2022. u 21:05

DVOJICA uhapšenih zbog šverca cigateta iz Slobodne zone Luka Bar ostaju iz arešetaka, jedan se brani sa slobode.

ДИРЕКТОР ФИРМЕ ПЕРОЧЕВИЋ И ЦАРИНИК ИЗА РЕШЕТАКА, ВОЗАЧ НА СЛОБОДИ: Епилог кријумчарења цигарета у Луци Бар

Foto: B.Dabić

Izvršnom direktoru firme „Peročević“ Memu Peročeviću i cariniku Dejanu Dabanoviću određen je pritvor do 30 dana, dok će se vozač kamiona Jovan Drašković braniti sa slobode.

- Pritvor je određen zbog uticaja na svedoke - potvrdio je rukovodilac Osnovnog državnog tužilaštva Bar tužilac Radovan Đurišić.

Podsetimo, Dabanović, Peročević i Drašković su uhapšeni nakon što je otuđena velika količine cigareta iz Slobodne zone Luke Bar.

Memo Peročević se branio ćutanjem, dok je osumnjičeni carinik Dejan Dabanović negirao krivicu.

Peročević i Drašković su uhapšeni sumnje da su izvršili krivično delo krijumčarenje, a zaposleni u Upravi prihoda i carina zbog sumnje da je izvršio krivično delo zloupotreba službenog položaja. Iz skladišta Slobodne zone Luke Bar, ukradeno je više od 11 hiljada paketa cigareta. Među nestalim cigaretama je i 2.520 paketa onih koje su predmet postupka SDT-a. Na osnovu poreza I akciza državni budžet je oštećen oko 7 miliona evra.

V.d. direktorice Uprave prihoda i carina Milena Petričević je kazala da su cigarete zapravo postale vlasništvo Spevijalnog policijskog odelenja, zato što su bile predmet postupka.

- Postupak je protiv jednog od zakupaca ovog skladišta započet 2020. godine i moram da naglasim da je pristup tim paketima, ključeve i svu ostalu proceduru, sve bilo u isključivoj nadležnosti Uprave policije i Specijalnog policijskog odeljenja - kazala je Petričević.

Iz policije su ranije naveli da ne obezbeđuju skladište u Slobodnoj zoni, kojom upravlja Luka Bar, te da carinski nadzor vrši Uprava prihoda i carina.

Čelnica Uprave ističe da je preduzela ono što je bilo moguće, a to je da utvrdi da li ima odgovornosti carinika.

- U delu propuštanja, u šest dana ukupno osam kamiona je u različitim intervalima, od po četiri dana, napustili carinski prelaz, na način što nije evidentiran teret. Jedan od carinika takođe nije prošao poligraf i u procesu ispitivanja i istražnih radnji utvrđena je njegova odgovornos - istakla je Petričević.

Istražitelji nastavljaju da proveravaju ko sve stoji iza nestanka cigareta.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

RUS, OLIMPIJSKI ŠAMPION, ŠOKIRAO SVET: Oni koji dele sankcije Rusima - ovo nisu mogli ni da sanjaju