POVRATAK NAVIJAČA NA TRIBINE: Novo popuštanje epidemioloških mera u Crnoj Gori, u tržne centre bez kovid-potvrda

I. D. STOJADINOVIĆ

04. 02. 2022. u 08:25

U CRNOJ Gori se od danas ukidaju kovid-potvrde u tržnim centrima, a pod određenim uslovima biće dozvoljeno i prisustvo publike na utakmicama koje se održavaju u sportskim objektima. To su izmene predviđene novim epidemijskim merama koje će važiti do 18. februara.

ПОВРАТАК НАВИЈАЧА НА ТРИБИНЕ: Ново попуштање епидемиолошких мера у Црној Гори, у тржне центре без ковид-потврда

Foto SC Morača

Direktor Instituta za javno zdravlje Igor Galić kazao je da je Vlada nove mere usvojila shodno trenutnoj epidemiološkoj situaciji, te da je nakon porasta broja novoobolelih krajem prošle i početkom januara ove godine, usledio pad u broju novoregistrovanih slučajeva. Broj novoobolelih u poslednje dve sedmice je manji za oko 50 odsto u odnosu na prethodne dve nedelje.

- Bez obzira na ovaj podatak, dnevni nivo obolevanja je i dalje visok, tako da opuštanja ne treba da bude - upozorio je Galić.

On je pojasnio da se prisustvo publike sportskim takmičenjima u sportskim objektima dozvoljava do četvrtine od ukupnog broja mesta za sedenje, uz posedovanje kovid-potvrde, nošenje maske i odstojanja od dva sedišta između gledalaca.

On je podsetio da je, nakon 21. decembra od kada je omikron soj dominantan u Crnoj Gori, broj prijavljenih smrtnih slučajeva 0,3 odsto u odnosu na ukupan broj novoobolelih, što je, kako kaže četiri do šest puta manje nego kada je delta soj bio dominantan.

- Ovi podaci ukazuju da je smrtnost od virusa korona u Crnoj Gori manja nego u zemljama regiona. Svakako je i dalje neophodno da se poštuju protivepidemijske mere, sa posebnim akcentom na vakcinaciju. Samo poštovanjem mera uz adekvatno sprovedenu imunizaciju možemo uticati na smanjenje udela smrtnosti - poručio je Galić.

POŠTOVANjE MERA I IMUNIZACIJA

SAMO poštovanjem mera uz adekvatno sprovedenu imunizaciju moguće je uticati na smanjenje udela smrtnosti - poručio je Igor Galić, direktor Instituta za javno zdravlje.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

ETO, JAVLJA MI SE! Kako je Novak Đoković šokirao novinarku CNN-a