MITROPOLIT JOANIKIJE: Ne vidim razlog da Temeljni ugovor ne bude potpisan

Tanjug

04. 01. 2022. u 14:05

MITROPOLIT crnogorsko primorski Joanikije izjavio je da ne vidi razlog zašto do sada nije potpisan Temeljni ugovor između Srpske pravoslavne crkve i vlade Crne Gore.

МИТРОПОЛИТ ЈОАНИКИЈЕ: Не видим разлог да Темељни уговор не буде потписан

Foto D. Milovanović

Mitropolit kaže da ne može da predvidi rokove kada bi taj dokument mogao da bude potpisan, te da je bitno da Crkva u Crnoj Gori živi i sa i bez Temeljnog ugovora.

- Ali, ponavljam to je jedno civilizacijsko dostignuće i ne vidim nikakav razlog zašto bi se ta inicijativa prekinula i zašto Temeljni ugovor ne bi bio potpisan - rekao je Joanikije u intervju za RTV NIkšić.

Istakao je da je taj dokument u pravnom pogledu važan i da bi sa njim sigurno položaj Crkve u Crnoj Gori bio bolje definisan.

To bi, kaže, bio zajednički dokument države i Crkve o međusobnom uvažavanju i podeli nadležnosti, kao što je to pitanje defiisano sa Rimokatoličkom crkvom u Crnoj Gori.

Ocenujući odnos Crkve i države, Joanikije kaže da je on korektan i dodaje da Crkva ne želi da se meša u poslove vlade.

- Imamo korektnu saradnju. Vidimo nedostatke i probleme u danšnjoj vlasti, ne želimo da doprinosimo produbljivanju već postojeće političke krize u Crnoj Gori. Neka političari sami rešavaju svoje probleme, neka nađu rešenje - rekao je mitropolit.

Smatra da je neophodan ozbiljan dijalog i istovremeno dodaje da nije on taj koji treba da savetuje političare šta da rade.

- Mi imamo suviše posla u svojoj nadležnosti. Ne pada nam na pamet da se još opterećujemo politikom, osim da se bavimo uređenjem odnosa crkve i države - dodaje Joanikije.

Foto: Mitropolija crnogorsko-primorska

Osvrnuvši na epidemiološku situaciju u crnoj Gori, mitropolit je poručio da, ako ovo vreme upućuje na skromno proslavljanje Badnjeg dana i Božića, to neće, kaže, oslabiti našu veru.

Važno je, ističe, da se svi obradujemo Hristovom rođenju i da dopustimo da, kako je naveo, njegova toplina uđe u naša srca, da nas objedini, izmiri.

- To je ono što želimo i sebi i svim ljudima dobre volje. I onima koji misle kao mi i onima koji drugačije razmišljaju. Svima želimo radost i milost, blagoslov i sve najlepše u prazničnim božićnim danima - naveo je Joanikije.

BONUS VIDEO: 

Mitropolit Joanikije celiva mošti Svetog Petra Cetinjskog

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
ČUVAMO DEDOVINU I GROBOVE SINOVA Uprkos tragedijama, porodica Mihajla Tomaševića, iz Suvog Grla kod Srbice, opstaje na svom ognjištu (FOTO)

ČUVAMO DEDOVINU I GROBOVE SINOVA Uprkos tragedijama, porodica Mihajla Tomaševića, iz Suvog Grla kod Srbice, opstaje na svom ognjištu (FOTO)

OVO su grobovi mojih sinova. Stojadina, rođenog 1979, koji je poginuo na Košarama i Stevana, dve godine mlađeg, koji je 2002, vozeći traktor nagazio na protivtenkovsku minu koju su na putu u selu postavili Albanci. Ovde na groblju mi je druga kuća, a ona u kojoj živim sa suprugom Miladinkom Micom i sinom Darkom je nekoliko kilometara odavde. I, dok sam živ sa Kosova i Metohije seliti se neću, čuvaću svoj dom i grobove sinova.

18. 04. 2024. u 10:45

Komentari (0)