RASPRAVA U SKUPŠTINI CRNE GORE: Poslanici danas o izmenama Zakona o socijalnoj i dečjoj zaštiti

V. K.

20. 12. 2021. u 09:08

U SKUPŠTINI Crne Gore trebalo bi danas da počne rasprava o izmeni Zakona o socijalnoj i dečjoj zaštiti.

РАСПРАВА У СКУПШТИНИ ЦРНЕ ГОРЕ: Посланици данас о изменама Закона о социјалној и дечјој заштити

Foto: Skupština CG

U predloženim vladinom aktu navodi se da "porodicu čine bračni, odnosno vanbračni supružnici i deca (bračna, vanbračna, usvojena i pastorčad), partneri u zajednici života lica istog pola i deca koju partneri izdržavaju u skladu sa zakonom kojim se uređuje životno partnerstvo lica istog pola, srodnici u pravoj liniji bez obzira na stepen srodstva, srodnici u pobočnoj liniji uključujući i druge srodnike koji zajedno žive, dete koje ne živi u porodici ako je na redovnom školovanju u srednjoj školi, do kraja roka potpisanog za to školovanje i bračni supružnik, odnosno partner u zajednici života lica istog pola bez obzira gde živi.”


Na ovaj predlog izmene zakona reagovao je poslanik Demokratskog fronta Jovan Jole Vučurović koji je kazao da bi usvajanje ovih izmena zakona predstavljalo “kap koja preliva čašu”.


- Zaista zabrinjavajuće deluje ovo što je upisano u predlogu zakona i ministar i vlada su dužni da podrobno objasne o čemu se radi i kakva su ovo nova gledanja i definicije porodice. Nadam se da ovo nije pokušaj da se pod firmom nekog predloga zakona, dozvoli usvajanje dece istopolnim partnerima. Zaista je bilo i previše poigravanja sa tradicionalnom vrednostima Crne Gore i sa onim što je njena suština.

I sami zakon o istopolnim zajednicama je bila jedna lakrdija, a ovo bi bila kap koja preliva čašu. Jasno je da se moramo zalagati za prava i slobode svih građana, ali ne nauštrb temeljnih vrednosti.

Ovde se izgleda sve i svašta pokušava ugurati pod izgovorima koji uvek u sebi sadrže priču o evropskim vrednostima, što je jedna najobičnija magla i vreme je da se po nekim pitanjima kaže dosta.

Lično sam u skupštini, prilikom usvajanja zakona o istopolnim zajednicama od strane DPS i još nekih, upozorio da je nakon toga sledeći potez pojedinih krugova u Briselu i Podgorici da se njima dozvoli usvajanje dece, i to zaista moramo zaustaviti.

Dakle, neću da prejudiciram, ali ovako napisana tačka u zakonu mi liči upravo na to, upozorava Vučurović.

 

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

UEFA GLEDA I NE VERUJE: Evo šta će Belorusija da uradi zbog EURO 2024