ISPRAVKA: Nikšićani pred sudom zbog kršenja mera a ne zbog srpske Nove godine

V. KADIĆ

18. 12. 2021. u 07:39

PROTIV dvanaest Nikšićana, učesnika litija za odbranu svetinja Srpske pravoslavne crkve, vodi se postupak u Osnovnom sudu u Nikšiću, zbog kršenja epidemioloških mera, u vreme zabrana izlaska nakon 22 sata.

ИСПРАВКА: Никшићани пред судом због кршења мера а не због српске Нове године

Foto V. K.

Sve se desilo na dočeku Srpske nove godine, kada su momci izašli u ponoć i dvadesetak minuta proslavljali tradicionalni praznik.

- Mesecima smo čuvali sliku blaženopočivšeg mitropolita Amfilohija koja je stajala na zgradi u ulici Nikole Tesle u centru grada, jer je tadašnja vlast pretila da će je ukloniti. Te noći nas oko stotinu nalazili smo se u dva ulaza zgrade i u automobilima koji su bili parkirani u neposrednoj blizini. Oko 21.30 došla je policija čiji predstavnik nam je rekao da možemo izaći u ponoć, proslaviti Novu godinu i otići kućama. Tako je i bilo, ne sluteći da će nas samo nekoliko dana kasnije iznenaditi krivičnim prijavama koje su stigle upravo iz Centra bezbednosti, a predmet potom došao u ruke sudije Save Mušekića, kaže jedan od okrivljenih Ivan Vojinović.

On dodaje da su "zbog sudijine pristrasnosti" podneli zahtev predsedniku Osnovnog suda za izuzeće Mušekića.

- Međutim, nastavlja Vojinović, na pojedinačne adrese mojih drugova i prijatelja već stiže odgovor da se odbija naš zahtev.

Foto Privatna arhiva

U tekstu o izuzeću navodi se da sudija Mušekić u ovom predmetu "nastupa pristrasno i neobjektivno zbog toga što je opšte poznato da je pristalica CPC Miraša Dedeića, gde je i gledan na njihovim skupovima."

U tekstu se ukazuje i na drakonsku kaznu od pet meseci zatvora koju je "zaradio" Ivan Vojinović zbog kršenja NKT mera. Tvrde da im sudi politički motivisan sudija koji se revanšira zbog njihovog učešća u litijama na kojima su branili svoju crkvu, veru i identitet, zbog čega izražavaju sumnju u njegovu objektivnost i nepristrasnost.

POSTUPAK

PROCES se vodi protiv 12 Nikšićana: Draga Musića, Željka Pejovića, Ivana Vojinovića, Nikole Tomića, Ivana Miljkovića, Momčila Vukosavljevića, Radovana Kavaje, Igora Ćipranića, Luke Trebješanina, Mila Baošića, Mijata Sekulovića i Željka Vukosavljevića.

AMFILOHIJE

SVOJU ljubav prema mitropolitu Amfilohiju Nikšićani su na veličanstven način iskazali na Božić ove godine, kada su na zgradi postavili veliki pano sa njegovim likom i lovćenskom kapelom. Potom je usledila veličanstvena bakljada i vatromet uz skandiranje: "Ne damo svetinje! Kosovo je Srbija!".

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (1)

I MI KREĆEMO PUT GRČKE Prvo oglašavanje Nikoline žene: Deca znaju sve, moramo biti hrabri