SVE SLUTI NA IZBORE? Istekao rok koji je Demokratski Front dao partijama na vlasti da se izjasne o novoj vladi

V. KADIĆ

11. 12. 2021. u 07:39

ROK koji je Demokratski front dao partijama na vlasti - koalicijama "Mir je naša nacija" i "Crno na bijelo", koje predvode Demokratska Crna Gora i Građanski pokret URA, da se izjasne o platformi za formiranje nove vlade bez aktuelnog premijera i njegovih ministara, istekao je juče u ponoć.

СВЕ СЛУТИ НА ИЗБОРЕ? Истекао рок који је Демократски Фронт дао партијама на власти да се изјасне о новој влади

Foto DF

Da li će doći do novih parlamentarnih izbora biće poznato danas za kada su Frontovci najavili da će saopštiti svoju odluku.

Ovu platformu ne podržava stranka Dritana Abazovića, jer je za njih neprihvatljivo da sa DF dogovaraju vanredne parlamentarne izbore i novu vladu. Još ranije Demokrate su ocenile da je za njih najprihvatljivija rekonstrukcija vlade, a ne nikako njeno rušenje što bi dovelo do novih izbora.

Iz Ujedinjene Crne Gore poručili su da će glasati protiv nepoverenja vladi i protiv skraćenja mandata. Podsećaju da je vladi potrebna ozbiljna rekonstrukcija, ali da neće dopustiti da im "dodatno ekstremizovani DPS i njen pogubljeni lider određuju meru uspešnosti i kvaliteta rada".

Da su ipak vanredni neminovnost uveren je jedan od lidera DF Nebojša Medojević.

- I to za sve one koji uočavaju ogromnu društvenu opasnost od nastavka ovog deformisanog i nekontrolisanog toka političkih procesa u Crnoj Gori. Za postojanje održivog političkog sistema i države neophodan je minimum poverenja između političkih aktera i svest o opštem dobru i vrednostima koje su nesporne i nisu predmet političkih i stranačkih borbi. Ovde to ne postoji i država se raspada. Odgovornost je na političkoj eliti, koja očigledno nije dorasla izazovima vremena - saopštio je Medojević,

Kako kaže, kada DF konstatuje da ne postoji 41 poslanik za formiranje nove vlade obavestiti kolege iz parlamentarne većine da su se stekli politički uslovi da krenu u dogovor oko organizovanja vanrednih parlamentarnih izbora, što uključuje i inicijativu za skraćenje mandata Skupštini Crne Gore.

Foto Arhiva Novosti

Po Ustavu Crne Gore, Skupštini može prestati mandat pre vremena na koje je izabrana raspuštanjem ili skraćenjem mandata parlamenta, i to na predlog predsednika Crne Gore, Vlade ili najmanje 25 poslanika. Demokratski front ima potrebnih 25 poslanika da bi podneo tu inicijativu.

Krivokapić: Otpor nasilju

PREMIJER Zdravko Krivokapić izjavio je da je aktuelna Vlada formirana kao demokratski odgovor višedecenijskom jednopartijskom apsolutizmu koji je ugrožavao neke od osnovnih ljudskih prava i sloboda građana Crne Gore.

- Poslednji građanski otpor institucionalnom nasilju koji je krunisan parlamentarnim izborima u avgustu 2020, bio je najdostojanstveniji odgovor pritiska na ljudska prava i slobode u istoriji Crne Gore, a po svojim rezultatima jedan od najznačajnijih u viševekovnom trajanju države - kazao je Krivokapić povodom Međunarodnog dana ljudskih prava.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
Dve zvezde – jedno spektakularno veče!  Da zagreje i preokrene budućnost

Dve zvezde – jedno spektakularno veče! Da zagreje i preokrene budućnost

Reflektori srpske prestonice sinoć su bili upereni u dve zvezde - legendarnog Zdravka Čolića i zaista jedinstvenu, potpuno novu zvezdu među uređajima za zagrevanje duvana - Ploom! U prepunoj hali 5 Beogradskog sajma, pred više od 1.500 ljudi i uz dobro poznate hitove kao što su "Ti si mi u krvi", "Čija je ono zvezda“ i "Tebe čuvam za kraj", JTI, prva i jedna od najvećih japanskih investicija i cigaretna kopanija broj jedan u Srbiji, lansirala je Ploom X Advanced - najsavremeniji uređaj za zagrevanje duvana sa inovativnom i jedinstvenom HeatFlow tehnologijom usavršenom u Japanu.

10. 05. 2024. u 16:45

Komentari (0)

ZAŠTO ROKFELEROVI FINANSIRAJU SAVU MANOJLOVIĆA: Fondacija koja promoviše interese Amerike plaća Kreni-promeni (VIDEO)