SITUACIJA JE ALARMANTA: Urušava se zid u Starom gradu u Budvi

B.Dabić

28. 11. 2021. u 15:14

STANJE u Starom gradu Budva je više nego alarmantno, upozorili su prošle sedmice iz Mesne zajednice “Stari grad”. Na južnom delu kamenitog grebena u staroj Budvi više od tri decenije bedemi nisu obnavljani.

СИТУАЦИЈА ЈЕ АЛАРМАНТА: Урушава се зид у Старом граду у Будви

B. Dabić

Vidna su oštećenja i urušavanje potpornog zida srednjovekovne tvrđave i kulturno-istorijskog spomenika - Citadele - jednog od najmonumenatalnijih objekata u Starom gradu. Iz MZ “Stari grad” upozoravaju da se zid polako urušava sa morske strane, a more je odnelo nekoliko kvadrata kamena. Još pre nekoliko godina su iz MZ ukazivali da je stanje bedema sa morske strane izuzetno loše, ali se do danas ništa nije uradilo.

U kakvom stanju je Stari grad Budva, bedemi, tvrđava Citadela - zaštićeni spomenici kulture, nakon četvorodecenijske nebrige državnih institucija, divljanja nelegalne gradnje, te devastacije, biće precizirano nakon izrade elaborata za potrebe revalorizacije kulturnih dobara.

Iz Uprave za zaštitu kulturnih dobara najavljuju da će biti izrečene mere zaštite potvrđujući da je u postupku izrade elaborata za potrebe revalorizacije kulturnih dobara, a u okviru čega potpada i Stari grad Budva sa svojim bedemima.

- U okviru elaborata detaljno će biti dokumentovano postojeće stanje, te u odnosu na isto biti izrečene mere zaštite. Proces revalorizacije međutim odvija se sporijom dinamikom, usled nedostatka finansijskih sredstava, naveli su iz Uprave naglašavajući da je dužnost vlasnika, odnosno držalaca kulturnog dobra, da vodi brigu o njemu.

Uprava za zaštitu kulturnih dobara stoji na raspolaganju u postupanjima kojima se u konačnom formiraju pravni uslovi za sprovođenje mera zaštite.

Sanacija Starog grada sa strane mora nije rađena nakon obnove od zemljotresa 1979. Sanacija je potrebna svake godine zbog vremenskih neprilika koje polako uništavaju fasadu.


 


 

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Komentari (0)