JOLE VUČUROVIĆ OČITAO LEKCIJU ESKOBARU: Popis je zakonska obaveza, nije valjda da nekome smeta što će se povećati procenat Srba

Novosti online

13. 11. 2021. u 18:46

POSLANIK NSD-a i Demokratskog fronta u Skupštini Jovan Jole Vučurović poručuje, povodom izjave Gabrijela Eskobara da bi "popis izazvao nacionalističke tenzije", da ne shvata njegovu zabrinutost oko popisa u Crnoj Gori koji je zakonska obaveza.

ЈОЛЕ ВУЧУРОВИЋ ОЧИТАО ЛЕКЦИЈУ ЕСКОБАРУ: Попис је законска обавеза, није ваљда да некоме смета што ће се повећати проценат Срба

Foto: DF

- Ne bih želeo previše da se bavim Eskobarovim stavovima, jer dosta je nejasnoća pratilo njegov boravak u Crnoj Gori, a i bilo je dosta različitih tumačenja onoga što je saopštavao. U Crnoj Gori smo, reklo bi se, danima bili izgubljeni u prevodu - smatra Vučurović.

On je kazao da, međutim, što se tiče popisa stanovništva, treba konstatovati da je to statistička aktivnost koja se obavlja u svim demokratskim društvima i ne vidi da nekoga treba da zabrinjava to što će se održati i u Crnoj Gori, što je i zakonska obaveza.

- Ono što je čudno je da se javljaju nedoumice oko popisa u trenutku kada se stiču uslovi da on, prvi put nakon Drugog svetskog rata bude demokratski i realno prikaže situaciju u Crnoj Gori. Nije valjda da nekome smeta istina i to što će se na popisu povećati procenat Srba, kao što se može prepoznati iz stavova pojedinih medija, partija i NVO koje su šovinistički raspoložene prema srpskom narodu. Prethodni popis, koji je sproveo DPS, bio je falsifikovan i sproveden uz ucene i pritiske, i nadamo se da se naši međunarodni partneri slažu da to više ne sme biti slučaj - precizirao je Vučurović.

On je naveo da, uostalom, popis stanovništva u Crnoj Gori nije posao bilo koje druge države osim Crne Gore.

- Ipak, treba primetiti da postoje diplomate koje su strašno zabrinute za suverenost Crne Gore i njen evropski put, a onda već u drugoj rečenici iznose stavove kojima saopštavaju spremnost i želju da uređuju odnose kod nas, pa i da odlučujuće utiču na političke tokove. To onda nema veze sa suverenošću. Partnerski odnos sa SAD i EU jeste u interesu Crne Gore i ne vidim da je to bilo kome sporno na političkoj sceni, ali demokratija podrazumeva i da se uzdržavate i izbegavate mešanje u poslove drugih država - zaključio je Vučurović.

(Borba)

BONUS VIDEO: PROCURIO SNIMAK SA CETINjA - Milo i Čanak haos na Cetinju organizovali uz čivas i pivo

 

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (1)

ETO, JAVLJA MI SE! Kako je Novak Đoković šokirao novinarku CNN-a