CILJ JE DA SE SRBI NE VIDE: Nacrt zakona o popisu još nije poslat Briselu, niti se zna kada će u Skupštinu

V. K.

08. 11. 2021. u 08:38

MINISTARSTVO finansija i socijalnog staranja saopštilo je da Nacrt zakona o popisu stanovništva, domaćinstava i stanova još nije poslat Evropskoj komisiji (EK), ali da je u toku procedura pribavljanja mišljenja od relevantnih domaćih institucija. Posle završene javne rasprave biće objedinjene i poslate EK, ne dajući datum kada bi to moglo da se desi.

ЦИЉ ЈЕ ДА СЕ СРБИ НЕ ВИДЕ: Нацрт закона о попису још није послат Бриселу, нити се зна када ће у Скупштину

Foto V. K.

Iz ovog resora, podsećaju da je programom Vlade predviđeno utvrđivanje predloga ovog zakona u četvrtom kvartalu ove godine. S ozbirom na to da je do kraja 2021. ostalo nepuna dva meseca gotovo je nemoguće organizovati popis do kraja godine. Neizvesno je i kada bi se Skupština ovim pitanjem mogla pozabaviti, jer na novembarskoj sednici na dnevnom redu nema ovog akta.

Stranke koalicije "Za budućnost Crne Gore" na čelu sa Demokratskim frontom insistirale su da se popis održi ove godine. Ne samo zato što je to i zakonski rok, već i zato što su naredne godine zakazani izbori u više opština, što bi moglo da predstavlja problem u popisu. Razlog su i pritisci crnogorskih nacionalista koji traže popis bez ključnih pitanja o veri, naciji, jeziku, što je jasno upereno protiv građana srpske nacionalnosti i vernika Srpske pravoslavne crkve. Zahtevi da se ne prikupljaju podaci o nacionalnoj i religijskoj pripadnosti, kao i jeziku, pravdaju se budućim EU obavezama Crne Gore koje "podrazumevaju da se popisi sprovode registraciono", bez izjašnjavanja građana.

Predsednik Vlade Crne Gore Zdravko Krivokapić izjavio je, tokom prve zvanične posete Beogradu da će se popis najverovatnije održati naredne godine posle izbora, a da će zato pred poslanicima biti, ipak, oko 20. novembra.

- Nacrt zakon o popisu je završen, kao i javna rasprava. On mora da prođe usaglašavanje sa EK, što će trajati kratko, jer je jednostavan zakon i do 20. novembra biće u Skupštini Crne Gore. A kada će zakon biti usvojen, da li će to pitanje biti tretirano kao prioritetno, zavisi od parlamenta. Moglo bi se očekivati da popis bude održan iduće godine, moguće na jesen, jer termini su proleće i jesen. Najvažnije je da bude održan u mirnom, demokratskom ambijentu - kazao je Krivokapić.

SASTANAK PARLAMENTARNE VEĆINE

STASTANAK parlamentarne većine najavio je za danas u podne Andrija Mandić, jedan od lidera Demokratskog fronta. Predstavnici Građanskog pokreta URA biće Miloš Konatar i Zoran Mikić, Demokrata - Momo Koprivica i Zdenka Popović, SNP - Vladimir Joković, Demosa - Miodrag Lekić, Ujedinjene Crne Gore - Goran Danilović, Radničke partije Maksim Vučinić, dok ispred Civisa dolaze Srđan Pavićević i Petar Vukotić. Na dnevnom redu naći će se konstituisanje nove Vlade Crne Gore.

HISTERIJA

PRETHODNE popise obeležila je antisrpska histerija režima Mila Đukanovića, ali čak i u takvom ambijentu broj Srba u Crnoj Gori rastao je, pa je 2011. godine bio 28 odsto. Ako vratimo točak unazad, videćemo da se 1909. čak 95 odsto stanovnika izjašnjavalo kao Srbi, dok recimo, informbirovske 1948, tek 1,78 odsto!

ZAPRATITE NPORTAL NA FEJSBUKU

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (1)

ŠOKANTNE PROMENE: Zaboravite tenis kakav ste znali, biće dibidus drugačiji! Evo kako će se ubuduće odvijati