ZAINTERESOVANI ZA GRADNJU CEMENTARE: Rudnik uglja Pljevlja spreman za nove poduhvate

M. D.

03. 11. 2021. u 16:05

PREDSTAVNICI Instituta za rudarstvo i metalurgiju iz Bora prezentovali su, poslovodstvu pljevaljske rudarske kompanije i predstavnicima Vlade Crne Gore, Projekat fabrike za proizvodnju cementa.

ЗАИНТЕРЕСОВАНИ ЗА ГРАДЊУ ЦЕМЕНТАРЕ: Рудник угља Пљевља спреман за нове подухвате

Rudnik uglja

- Rukovodstvo naše kompanije, u saradnji sa Vladom Crne Gore, već određeni vremenski period razmatra adekvatne modele diversifikacije osnovne delatnosti i pripreme za realizaciju pravedne tranzicije. Gradnja fabrike za proizvodnju cementa, svakako, predstavlja logičan i, od strane Vlade Crne Gore, snažno podržan investicioni zamah koji će obogatiti industrijsku proizvodnju i omogućiti nova radna mesta-saopštili su iz pljevaljske rudarske kompanije dodajući da je tim povodom, u kabinetu izvršnog direktora Rudnika uglja AD Pljevlja održana prezentacija Instituta za rudarstvo i metalurgiju iz Bora pod nazivom „Projekat fabrike za proizvodnju LC3 cementa – Law Clinker Factor Green Cement”.

- Institut, kao dugogodišnji saradnik naše kompanije, koji je upoznat sa idejom o izgradnji cementare, inicirao je sastanak sa rukovodstvom Rudnika sa namerom da predstavi svoje bogato iskustvo na ovim i sličnim projektima-kazali su iz Rudnika uglja dodajući da je rukovodstvo Rudnika uglja, zajedno sa predstavnikom resornog ministarstva, posebno insistiralo da proizvodnja cementa bude zasnovana na najsavremenijim tehnologijama zbog imperativa zaštite životne sredine.

-Institut je u održanoj prezentaciji istakao da se predmetni LC3 cemenat, koji sadrži 50% laporca, 30% gline, 15% krečnjaka i 5% gipsa, pokazao kao odlično rešenje sa aspekta poštovanja ekoloških standarda - saopštili su iz Rudnika uglja Pljevlja.

Institut je predstavio i rad renomiranih inostranih kompanija sa kojima posluje u partnerskom odnosu. Jedna od njih je i Loesche Group. Reč je o inženjerskoj kompaniji osnovanoj pre više od 100 godina čije se sedište nalazi u njemačkom gradu Dizeldorfu, a koja ima svoje podružnice širom sveta. Loesche Group, između ostalog, dizajnira, proizvodi i servisira mašine koje su neophodne za proizvodnju cementa,

Dogovoreno je da do kraja meseca novembra Institut pošalje program laboratorijskih i tehnoloških ispitivanja koji će biti uzet u razmatranje, poput svih ostalih.

– Odnos Vlade Crne Gore prema našoj kompaniji u pogledu realizacije ovog projekta je za svaku pohvalu. Posebna mi je čast i zadovoljstvo što konačno, nakon toliko godina i decenija, svedočimo jednom izuzetno korektnom odnosu, zasnovanom na međusobnom uvažavanju i ostvarenju interesa zaposlenih, ali i svih građana. Drago mi je što se konačno prešlo sa reči na dela. Zahvaljujući ovakvom odnosu, Rudnik uglja će postati istinska lokomotiva razvoja naše opštine, kao što to i zaslužuje - poručio je, između ostalog, izvršni direktor Rudnika uglja AD Pljevlja Milan Lekić.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

UEFA GLEDA I NE VERUJE: Evo šta će Belorusija da uradi zbog EURO 2024