DRŽAVA NAPADA MAFIJU: Vlada predstavila Nacrt zakona o poreklu imovine, Abazović očekuje podršku svih poslanika

I. D. S.

28. 10. 2021. u 08:38

Nacrt zakona koji bi trebalo da omogući državi da oduzme svu nelegalno stečenu imovinu predstavljen je juče, a potpredsednik Vlade Dritan Abazović izjavio je da Zakon o poreklu imovine predstavlja zakon protiv mafije. On je izrazio nadu da će podršku za njegovo usvajanje dati svaki od 81 poslanika.

ДРЖАВА НАПАДA МАФИЈУ: Влада представила Нацрт закона о пореклу имовине, Абазовић очекује подршку свих посланика

Abazović i Marić tokom predstavljanja nacrta zakona / Foto Vlada CG

Državni sekretar u Ministarstvu pravde, ljudskih i manjinskih prava Boris Marić juče je najavio početak javne rasprave o zakonu koji će regulisati pitanje nezakonito stečene imovine.

- Čitav mehanizam biće inkorporiran u već postojeći Zakon o oduzimanju imovine stečene kriminalnom delatnošću. Biće promenjeno ime zakona, on će imati u sebi finansijsku istragu, a oduzimanje nelegalno stečene imovine upućivaće na nove institute - kazao je Marić, ističući da se nadogradnjom postojećeg pravnog akta omogućava i njegova retroaktivna primena. Biće, dodaje, dovoljan osnov sumnje za otvaranje izviđaja, a nakon toga tužioci će moći da pokrenu finansijsku istragu.

Marić dalje objašnjava da je predviđeno i da tužioci formiraju finansijski istražni tim, te se, nakon što se u istrazi proceni da su prikupljeni dokazi, obaveštava vlasnik imovine da se izjasni, a potom se sačinjava izveštaj.

- U tom trenutku su ostvareni uslovi za pokretanje građanskog postupka, znači zaštitnik imovinsko-pravnih interesa Crne Gore upoznaje se sa izveštajem i priprema tužbu koja se onda vodi pred građanskim sudom za oduzimanje nezakonito stečene imovine. Naravno teret dokazivanja je na onome ko je stekao nezakonito stečenu imovinu - kazao je Marić i dodao da će imovina biti oduzimana ako se ne dokaže da je zakonito stečena. U međuvremenu, kako pojašnjava, imovina će biti privremeno zamrznuta.

Prema rečima Abazovića, usvajanje Zakona o poreklu imovine jedno je od obećanja aktuelne vlade. Kako je naveo, kroz postupke koji će biti brzi, oduzeta imovina će postati vlasništvo države.

- Ako vozite "ferari" ili blindirano vozilo, reći će vam da ste kriminalac, ali ako ne dokažete da ste ga zaradili, on ili bilo koja imovina, postaće vlasništvo države. I evro je važan ako je nelegalno stečen, ali ovde treba da se napadne imovina koja je ogromna kako bi se vratila u budžet i građanima - naveo je on.

POSLANIČKI IMUNITET NE ŠTITI

Abazovićev savetnik za pravna pitanja Ivo Šoć kazao je da je ovo postupak protiv imovine, a ne protiv osoba. Postupak pred sudom će, ističe biti građanski, pa imunitet poslanika neće imati značaja, a poreklo imovine će morati da dokazuju svi koji imaju preko 50.000 evra.

- Moguće da će tu ići gore, tu dole. Znaćemo koja je ciljna grupa protiv koje će se voditi finansijske istrage - dodao je on.

ZAPRATITE NPORTAL NA FEJSBUKU

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

UČINIĆEMO SVE DA SE KAO ZEMLJA UZDIGNEMO POSLE OVOG UŽASA Vučić položio cveće u školi Vladislav Ribnikar (FOTO)