SLUŽIĆE EPISKOP ATANASIJE: Proslava Svete Petke uz molitvu, litiju i duhovnu muziku

M. D.

26. 10. 2021. u 15:26

SRPSKA pravoslavna crkvena opština Pljevlja proslaviće hramovnu slavu Svetu Petku, 27. oktobra. Toga dana u 9 sati svetu arhijerejsku liturgiju služiće episkop Mileševske eparhije gospodin Atanasije sa sveštenstvom.

СЛУЖИЋЕ ЕПИСКОП АТАНАСИЈЕ: Прослава Свете Петке уз молитву, литију и духовну музику

M. Drobnjak

Biće osvećenje freskopisa u crkvi koje je uradio umetnik Boris Markuš iz Nikšića sa svojim saradnicima uz svesrdnu pomoć verujućeg naroda, pravoslavne omladine i sveštenstva, Rudnika uglja i opštine, što daje jednu novu duhovnu sliku hramu.

Svečana litija, molitveni hod, održaće se 27. oktobra, nakon večernjeg bogosluženja, koje počinje u 16 i 30. Posle koje će biti svečana litija, molitveni hod, uobičajenom maršutom u gradu. Ispred crkve u kulturno umetničkom programu nastupiće Danica Crnogorčević, proslavljeni izvođač etno i duhovne muzike.

Pljevaljski Srbi Svetu Petku slave i još jednim povodom, što je na njen dan 27.oktobra 1912. i 1918. grad oslobođen petovekovnog turskog robovanja i austrougarske okupacije. Od tada pa do 1941. taj dan bio je slava i grada.

Crkva je podignuta, 1927. godine, trudom i promisli tadašnjegarh. namesnika Sava T. Vukojičića (1884 – 1938) kao prvi hram u gradu Pljevljima. Do tada , bogosluženja su bila isključivo u manastiru Sv. Trojica , 1,5 km od grada.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

UEFA GLEDA I NE VERUJE: Evo šta će Belorusija da uradi zbog EURO 2024