JEDINSTVENI RECIKLAŽNI CENTAR U CRNOJ GORI: Predstavljen koncept i struktura savremene cirkularne ekonomije

V.V.

12. 10. 2021. u 20:35

FORMIRANjE i izgradnja jedinstvenog reciklažnog centra kojim bi se rešio problem otpada u osam gradova Crne Gore (Nikšić, Budva, Kotor, Tivat, Šavnik, Plužine, Žabljak i Herceg Novi) bila je tema nedavno održanog sastanka predstavnika ovih opština sa predstavnicima Ministarstva ekologije, prostornog planiranja i urbanizma (MEPPU) i rukovodstvom Alba Grupe i firme Interseroh iz Austrije, koji se bave cirkularnom ekonomijom, sa posebnim akcentom na upravljanje otpadom.

ЈЕДИНСТВЕНИ РЕЦИКЛАЖНИ ЦЕНТАР У ЦРНОЈ ГОРИ: Представљен концепт и структура савремене циркуларне економије

Foto: V.V.

 U ime hercegnovske opštine sastanku koji je organizovan u Nikšiću prisustvovali su potpredsednik Mirko Mustur, direktori preduzeća Čistoća Vasilije Seferović i Agencije za izgradnju i razvoj grada Aleksandar Kovačević.

Na sastanku je predstavljen koncept i struktura savremene cirkularne ekonomije u Crnoj Gori, a tokom prezentacije je direktor firme Interseroh, Franc Sauseng, objasnio da bi kompanija prikupljala otpad, transportovala ga do postrojenja, sortirala a potom i reciklirala. Takođe bi kompanija snosila  sav logistički i finansijski teret, dok bi u celom procesu opštine imale obavezu nabavke odgovarajućih kontejnera za selektivno sortiranje otpada.

- Ono što su predložili iz austrijske kompanije zvuči obećavajuće, ali neophodno je da pre donošenja odluke razmotrimo sve ponude, detalje, pravila i procedure i dobijemo saglasnost od opština, rekao je Dušan Bugarin v.d.direktor Direktorata za ekologiju MEPPU-a.

Poseta rukovodstva austrijskih firmi kako bi sagledali situaciju u Crnoj Gori i predložili najbolja rešenja za problem otpada, jedan od gorućih ne samo u Crnoj Gori nego i u svetu, dogovorena je krajem septembra kada se ministar ekologije prof. dr Ratko Mitrović sastao sa predsednicima osam opština povodom dogovora o izgradnji regionalnog reciklažnog centra, saopšteno je iz MEPPU.

ZAPRATITE NPORTAL NA FEJSBUKU

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
Dolce Vita na obali Save: Stanovi na ovoj lokaciji su za one koji žive svoje snove

Dolce Vita na obali Save: Stanovi na ovoj lokaciji su za one koji žive svoje snove

Možete li da zamislite lepotu svakodnevice koja počinje na obali Save do koje stižete laganom šetnjom kroz jedinstvenu luksuznu pešačku zonu, a završava se ispijanjem vina na vašoj prostranoj terasi s pogledom na reku ili u vrhunskom restoranu do kog stižete peške? U istom danu ste s lakoćom obavili posao, odradili trening, uživali u kupovini novih komada garderobe najluksuznijih brendova u neposrednom komšiluku, a stigli ste i da sa decom provedete vreme u zelenilu, jer se sve što vam treba nalazi nadohvat ruke.

14. 05. 2024. u 10:00

Komentari (0)

Dve zvezde – jedno spektakularno veče!  Da zagreje i preokrene budućnost