FESTIVAL „ĆIRILICOM” U BUDVI: Predstavljena monografija Leksionar i Pontifikal Kotorske biskupije

V.K.

02. 09. 2021. u 12:18

NA festivalu „Ćirilicom” sinoć je predstavljena monografija Leksionar i Pontifikal Kotorske biskupije 1166, koji je priredila Lenka Blehova Čelebić.

ФЕСТИВАЛ „ЋИРИЛИЦОМ” У БУДВИ: Представљена монографија Лексионар и Понтификал Которске бискупије

Foto: Nikola Todorović

Autorka je bila sprečena da doputuje u Crnu Goru, a mr Milorad Durutović, organizacioni sekretar NVO Matice srpske - društva članova u Crnoj Gori, izrazio je zadovoljstvo na pruženoj prilici da govori o knjizi koja je jedinstvena na Balkanu i koja predstavlja kontinuitet Katoličke crkve, posebno Kotorske Biskupije.

- Najstariji temelj književne kulture i pismenosti današnje Crne Gore predstavlja sasvim izvesno Leksionar i Pontifikal Kotorske biskupije iz 12. veka. Ovo delo ima 404 stranice manuskripta, pisano na pergamentu, latinskim pismom i nalazi se u Ruskoj akademiji nauka u Sankt Peterburgu.

Kao što se vidi iz Pontifikala, Kotor je vekovima kasnije, iako za Veneciju mala provincija, za crnogorsko kulturno pamćenje, ne samo hrvatskog, nego svih naroda, imao izuzetno značajnu ulogu slavnog savremenika u svim civilizacijskim tokovima. Na stranicama manuskripta, neprocenjive vrednosti, bilo je skriveno preko hiljadu citata iz Biblije i Jevanđelja, a sa sigurnošću se može reći da se danas mali broj sredina može pohvaliti ovako i na ovaj način kompletiranim 12. vekom, s knjigom koja objedinjuje lokalni ambijent i na najvišem nivou predstavlja svetsku kulturu" - istakao je mr Durutović.

Zvonimir Deković je u ime izdavača istakao nesumnjiv značaj jednog ovakvog dela uz napomenu " Mnoge knjige, mnogi spomenici kulture, manuskripti nastali na prostoru današnje Crne Gore niti se čuvaju u našim bibliotekama i muzejima, niti se njihov kulturni značaj blagovremeno znao prepoznati. Naravno to nije uvek bila posledica nemara, već je ta seoba knjiga u neke druge evropske kulture i naučne centre, često bila i jedini način da se te knjige sačuvaju".

U nastavku festivala, večeras će biti upriličeno veče ruskog pisca Lava Danilkina, a od 22 sata biće dodeljene Povelje „Sv. Stefan Štiljanović” za 2020. i 2021. godinu.

Žiri u sastavu Radomir Uljarević, predsednik, Mila Baljević, član i Petar Arbutina, član odlučili su da nagrada festivala „Ćirilicom” za 2020. pripadne pesniku Bećiru Vukoviću, a za 2021. Lavu Danilkinu.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (1)

RUS, OLIMPIJSKI ŠAMPION, ŠOKIRAO SVET: Oni koji dele sankcije Rusima - ovo nisu mogli ni da sanjaju