U VAKCINISANJU JE JEDINI SPAS: Epidemiološke mere u Crnoj Gori u senci pojačane infekcije, obolelih 5.887

V.K.

23. 08. 2021. u 07:11

U KLINIČKOM centru Crne Gore životno je ugroženo dvadeset pacijenata pozitivnih na virus korona.

У ВАКЦИНИСАЊУ ЈЕ ЈЕДИНИ СПАС: Епидемиолошке мере у Црној Гори у сенци појачане инфекције, оболелих 5.887

Foto P. Milšević

U ovoj zdravstvenoj ustanovi se, kako su saopštili, nalazi 60 pacijenata sa kovidom 19. Prema poslednjim podacima Instituta za javno zdravlje, u Crnoj Gori trenutno je 5.887 obolelih od korone.

Pojavom novog zaraznijeg soja "Sars KoV 2" virusa, postalo je jasno da veći procenat stanovništva treba da bude vakcinisan kako bismo dostigli adekvatan nivo kolektivnog imuniteta. Ovo je juče saopštila šefica Kancelarije Svetske zdravstvene organizacije u Crnoj Gori Mina Brajović. Ona je poručila da sve vakcine za koje je SZO dala "zeleno svetlo" pružaju visok nivo zaštite od kovida 19 obolevanja sa teškom kliničkom slikom i hospitalizacije.

Oglasio se i poznati epidemiolog u penziji i član Komisije za zaštitu i unapređivanje zdravlja dr Novica Vujošević poručujući da bi sada kada postoji vakcina bilo kakvo zatvaranje bilo besmisleno.

- Ni maska, ni distanca, kao ni pranje ruku nije toliko efikasno da spreče podnošenje virusa i jedini spas nam je u vakcini. Moramo biti svesni da imamo oko pet hiljada obolelih što je mnogo. U slučaju da svi nevakcinisani prime vakcinu problem sa koronom bio bi rešen do oktobra. Imali bismo najviše deset odsto obolelih na 100.000 stanovnika - izjavio je Vujošević.

U Crnoj Gori prvom dozom vakcine protiv virusa korona do sada je vakcinisano 44,3 odsto punoletnog stanovništva, a revakcinisano 37,7 odsto. Do sada je dato 376.674 doza vakcina protiv virusa korona. Prvu dozu primilo je 202.515 osoba, a drugu 172.159. U poslednja 24 časa prvu dozu vakcine primile su 674 osobe, a revakcinisan je 1.051 građanin.

U poslednjih dvadesetak dana najviše kovid pozitivnih na severu Crne Gore je u Bijelom Polju. Od 12 pacijenata u bjelopoljskoj bolnici većina je sa lošom kliničkom slikom, dok su dva pacijenta na respiratoru. U Nikšiću su 372 osobe inficirane koronom, a u Domu zdravlja u ovom gradu beleže veće interesovaanje za vakcinaciju.

- U protekloj nedelji imali smo oko stotinak pacijenata dnevno na pregledu, a od toga je obično između 20 i 25 ljudi bilo pozitivno - saopštila je Vera Bulatović, v. d. direktorka Doma zdravlja u Nikšiću.

Novozaraženi

U POSLEDNjIH nekoliko dana broj novoinfirciranih od virusa korona u glavnom gradu prešao je hiljadu. Nešto malo zaostaju primorske opštine Budva, Ulcinj, Bar i Herceg Novi.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

AKO NEKOM POZAJMITE OVU KNJIGU, NE OČEKUJTE DA VAM JE VRATI!