SKIDA SE VEO TAJNE SA "TARE": U Fabriku duvana u Mojkovcu posle više od deset godina ušli istražitelji tužilaštva

M. SEKULOVIć / S. ĐOKIĆ

18. 08. 2021. u 08:38

DUŽE od deset godina trebalo je crnogorskom tužilaštvu da uđe u Fabriku duvana "Tara" u Poljima kod Mojkovca, čiji je direktor Željko Bulatović priveden.

СКИДА СЕ ВЕО ТАЈНЕ СА ТАРЕ: У Фабрику дувана у Мојковцу после више од десет година ушли истражитељи тужилаштва

Foto M. Sekulović

Istražitelji sumnjaju u nezakonitosti sa proizvodnjom cigareta, za koje se duže od deceniju govori da su namenjene švercu na teritoriji Kosova i Metohije, a odatle po regionu, ali i ka EU.

Navodno, Bulatović je priveden jer je u fabrici pronađena velika količina akciznih markica, ali je to demantovao njegov branilac, advokat Zoran Piperović.

- Ništa sporno nije pronađeno prilikom pretresa. Nikakve akcizne markice ni falsifikovane ni nefalsifikovane nisu nađene prilikom pretresa već su legalne akcizne markice koje su štampane u "Obodu-Cetinje", koje kontroliše Uprava prihoda.

Bulatović ih je predao nadležnim organima pre 10-15 dana, o čemu postoji zapisnik. U fabrici ništa diskutabilno nije nađeno i ona posluje strogo u skladu sa zakonom - tvrdi Piperović.

Bulatović je trebalo sinoć da bude priveden kod tužioca, a policijsko-tužilačku akciju na suzbijanju šverca cigareta, pozdravio je potpredsednik Vlade Dritan Abazović, inače koordinator bezbednosnih službi.

- Ušli smo u objekat koji je godinama bio nedostupan za državne organe i pod velom tajne. Pravda je najbolji odgovor na kriminal, nacionalizam i mafijaške provokacije pojedinaca - kazao je Abazović, nakon akcije u fabrici u rodnom mestu nekadašnjeg premijera i dugogodišnjeg šefa ANB Duška Markovića, ali i nekadašnjeg direktora Uprave policije Veselina Veljovića, koje su lideri pojedinih stranaka, kao i policijski inspektor Predrag Šuković, optuživali za učešće u švercu cigareta u Mojkovcu.

Za vreme Šukovićevog rukovođenja Sektorom za borbu protiv organizovanog kriminala i korupcije, procesuirano je nekoliko predmeta zbog kojih je bivši šef policije Veselin Veljović više puta saslušavan u Osnovnom, ali i Specijalnom tužilaštvu, a Šuković i Veljović, kao i Marković i Šuković su se našli i na sudu. Marković je čak tvrdio da mu Šuković ugrožava bezbednost, a nakon toga inspektor je ranjen na ulici u Podgorici.

Foto B. Dabić

Tužilaštvo je pokušalo da krivicu "smesti" penzionisanom pukovniku vojske SCG Radovanu Aleksiću, koji se tada nalazio u Beogradu.

- Posedujem dokaze. Time sam se bavio po službenoj dužnosti. Ja ih kao građanin nazivam "mojkovačka kriminalna grupa", jer sam radio predmete i procesuirao prema tužilaštvu mojkovačke cigarete i još nekoliko predmeta u kojima su oni glavni akteri - kazao je u izjavi policiji Šuković.

Veljović i Marković su demantovali svoje učešće u švercu cigareta, dok su iz fabrike stizale vesti da posluje po propisima, sve dok iz Uprave za sprečavanje pranja novca nije svojevremeno saopšteno da postoje milionske sumnjive transakcije.

"BRENDOVI"

U FIRMI su gro radne snage činili Bugari, kojima je bilo ograničeno kretanje i druženje sa Mojkovčanima, kojih je mali broj i to "proverenih" radio u "Tari". Odavde su izlazili lažni "marlboro", "eva" i drugi brendovi.

PRIČE O ILEGALNOJ FABRICI

PENZIONISANI načelnik policije u Rožajama, Šemso Dedejić, godinama je pričao o postojanju ilegalne fabrike cigareta "negde u Crnoj Gori". Tvrdnje o tome stigle su pre nekoliko godina i iz zvaničnih izvora iz Srbije, kada je tadašnji načelnik Odeljenja za suzbijanje krijumčarenja Uprave carina Srbije, Predrag Đurović rekao da, švercovane cigarete u Srbiju, na putu ka EU, ulaze i iz Crne Gore i Hrvatske.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

EKSKLUZIVNO: Pogledajte šta policija radi u kući Dankine majke (VIDEO)