SMOKOVAC PAPRENO PLATILI: Obelodanjeni dokumenti o radovima na auto-putu Bar - Boljare koje je bivša vlast označila tajnim

I. D. S.

14. 08. 2021. u 06:40

VLADA Crne Gore objavila je prvi deo dokumentacije u vezi sa izgradnjom auto-puta, a koju je bivša vlast označila tajnom.

СМОКОВАЦ ПАПРЕНО ПЛАТИЛИ: Обелодањени документи о радовима на ауто-путу Бар - Бољаре које је бивша власт означила тајним

Foto Geoprojekt.me

Objavljeni akti, na kojima je uglavnom potpis nekadašnjeg ministra saobraćaja i pomorstva Ivana Brajovića, pokazuju deo troškova za radove, koji nisu predviđeni glavnim ugovorom za "projekat veka", a koji su ugovorenu cenu za prvu deonicu auto-puta Bar - Boljare od 809,57 miliona evra, uvećali za gotovo 60 miliona.

Ivan Brajović, Foto skupstina.me

Najviše nepredviđenih troškova donela je "zaboravljena" petlja Smokovac koja se nije našla u glavnom projektu, a za koju se naknadno moralo platiti 30,45 miliona evra. Petlja je donela još dodatnih troškova, a kako se navodi u objavljenim dokumentima, sklopljeni su prilozi glavnom ugovoru, i to za projekte privremenog napajanja elktričnom energijom za cenom od 8,91 milion, vodosnabdevanje koje je koštalo 4,20 miliona i izgradnja kablovskih kanala i šahti za trajno napajanje strujom za koje se moralo obezbediti dodatni 4,83 miliona evra.

To znači da se, samo za nekoliko dodatnih radova za koje su tajni ugovori objavljeni, cena prve deonice autoputa Bar - Boljare uvećala za 58,39 miliona evra u odnosu na prvobitno ugovorenih 809,57 miliona.

Vanja Ćalović Marković, Foto Gov.me

 

Da li je zloupotrebljen državni položaj u slučaju "Petlja", ispituje Specijalno državno tužilaštvo. Brajović je, prilikom iskaza u svojstvu građanina u oktobru prošle godine, tvrdio da je u periodu dok je bio na čelu Ministarstva saobraćaja i pomorstva, kada je i potpisan ugovor sa CRBC, sve rađeno po zakonu. Sa druge strane, u NVO MANS godinama ga sumnjiče da je sa još nekim strukturama vlasti zloupotrebio službeni položaj i naneo višemilionsku štetu po državni budžet, te su još 2019. protiv njega podenli krivičnu prijavu.

Rukovodilac stručnog tima Saveta za borbu protiv korupcije Vanja Ćalović Marković, najavljujući objavljivanje dokumentacije u vezi sa radovima na auto vputu, kazala je da je njihovo prezentovanje javnosti u skladu sa preporukom Evropskog parlamenta koji je rekao da treba sprovesti detaljnu, sveobuhvatnu i transparentnu istragu slučaja "Auto-put".

RADOVI DO 30. NOVEMBRA?

MEĐU objavljenim dokumentima, nalazi se i prilog ugovoru kojim je dogovoren poslednji rok za završetak radova na prvoj deonici auto-puta Bar - Boljare, a koji je sa Kinezima utanačila nova vlada, odnosno Ministrstvo kapitalnih investicija. Prema tom ugovoru, deonica Smokovac - Mateševo trebalo bi da bude završena 30. novembra ove godine, a ako se auto-put otvori toga dana, to znači da se na njoj radilo šest i po godina.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

UEFA GLEDA I NE VERUJE: Evo šta će Belorusija da uradi zbog EURO 2024