ŠTA KRIVOKAPIĆ MENJA U TEMELJNOM UGOVORU SA SPC? Istoričar Raković otkrio čime se služi premijer Crne Gore

Tanjug

12. 08. 2021. u 16:36

RAZLIKA između prethodne verzije Temeljnog ugovora, koji je Zdravko Krivokapić odbio da potpiše u Beogradu , i nove verzije jesu pre svega potpisnici, jer su u prethodnoj potpisnici trebalo da budu Crna Gora i SPC, a u novoj Crna Gora koju zastupa crnogorska vlada i SPC, izjavio je danas istoričar Aleksandar Raković.

ШТА КРИВОКАПИЋ МЕЊА У ТЕМЕЉНОМ УГОВОРУ СА СПЦ? Историчар Раковић открио чиме се служи премијер Црне Горе

Foto Arhiva Novosti

Istakao je da je taj Temeljni ugovor u drugačijem rangu od onog koji je Crna Gora potpisala sa Svetom stolicom, odnosno Rimokatoličkom crkvom, gde izričito stoji da je Crna Gora kao država potpisnik, a ne Crna Gora koju zastupa vlada.

- Ima tu još nekih prilično nejasnih rešenja za rešavanje imovinskih pitanja, a to je tema kojom će se baviti tročlana stručna komisija koju je formirao patrijarh Porfirije - rekao je Aleksandar Raković.

Ono što, takođe, kako kaže, "bodi oči" je član 13 u Krivokapićevom predlogu, a to je da nema jasnog izričitog blagoslova arhijera SPC za izgradnju verskih objekata, a ne pravoslavnih verskih objekata.

- Toga sada nema na izričiti način, nego može da se tumači po tom članu da verske objekte može da gradi i neko ko se lažno predstavlja da predstavlja SPC - kaže Raković.

Dodaje da je to sasvim drugačije od prethodne verzije iz maja, gde je izričito bilo napisano da pravoslavni arhijer SPC u svojoj eparhiji ima izričit blagoslov za izgradnju pravoslavnih verskih objekata.

Ocenjuje da je nova verzija lošija, drugačija i da sa tim izmenama SPC ne može biti saglasna.

Takođe, dodaje Raković, član 11, u kome stoji da se zabranjuje SPC otuđivanje ili iznošenje relikvija bez odobrenje Crne Gore, je nepotrebno unet, jer se to, ukazuje, podrazumeva po Zakonu o kulturi.

Smatra da se na taj način "pokazuje sila" prema SPC i dodaje da je to Dritan Abazović insistirao da bude uneto.

- Srpska crkva to ne zaslužuje - smatra Raković.

Dodaje da će novu verziju Temeljnog ugovora detaljno razlagati stručna komisija i očekuje da će ona početi sa radom polovinom septembra, kao i da će to biti opsežan rad.

- Očekujem da taj rad traje nekoliko meseci i da nalaz koji predaju Sinodu SPC treba da bude opsežniji od ovog Krivokapićevog teksta koji iznosi devet strana - kaže Raković.

Dodaje da će razmatranje trajati neko vreme i da će taj proces trajati nešto duže, osim ako se, kako kaže, Krivokapić ne vrati prethodnom Temeljnom ugovoru koji je trebalo da potpiše u maju.

- U tom slučaju bi ugovor bio potisan za jedan dan - zaključuje Raković.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Komentari (3)