KONKURS ZA MENADŽMENT "KONTROLORA": Ministarstvo finansija raspisalo oglas za izbor članova Odbora direktora nove kompanije

Z. Z.

09. 08. 2021. u 09:41

NE jenjava polemika oko nove kompanije "Montenegro vorks" koja bi trebalo da uspostavi, kako je rečeno, kontrolu nad poslovanjem državnih preduzeća.

КОНКУРС ЗА МЕНАЏМЕНТ КОНТРОЛОРА: Министарство финансија расписало оглас за избор чланова Одбора директора нове компаније

Foto: Arhiva

Ministar Milojko Spajić raspisao je konurs za izbor menadžmenta, a ministar Mladen Bojanić poručio da se sve radi mimo pravila.

Ministarstvo finansija i socijalnog staranja raspisalo je javni oglas za izbor pet članova Odbora direktora novoosnovane kompanije "Montenegro vorks".

- Namera nam je da okupimo ljude koji imaju viziju i iskrenu želju da zajednički stvaramo bolju Crnu Goru. Treba nam stručnost i radno iskustvo, orijentisanost na rezultate kroz jasnu strategiju, indikatore uspeha. Dakle, liderstvo koje okuplja i motiviše. Nakon pažljive analize kontaktiraćemo sa kandidatima kod kojih prepoznamo potencijal, kao i poklapanje iskustva, veštine i vizije delovanja kompanije - napisao je na "Tviteru" Milojko Spajić, ministar finansija i socijalnog staranja.

Milojko Spajić, Foto Arhiva

Na isti način, putem "Tvitera" reagovao je, nakon raspisivanja konkursa, Mladen Bojanić, ministar kapitalnih investicija koji je, inače, izuzeo mišljenje kada je Vlada pre nekoliko dana usvojila odluku da osnuje preduzeće čiji će zadatak biti da kontroliše upravljanje i poslovanje kompanija čiji je apsolutni ili većinski vlasnik država.

- Vrlo čudno, objavljen je konkurs za izbor članova Odbora direktora za društvo ograničene odgovornosti "Montenegro vorks", a Statut koji definiše njihov broj, mandate, potrebne reference nije razmatran na Komisiji za ekonomsku politiku i na Vladi.

Podsećam, po usvojenoj Odluci o osnivanju, Statut donosi Vlada, utvrđuje ga Odbor direktora, pa sada ispada da će članovi sami za sebe utvrditi pet mesta, dužinu mandata, reference definisati prema svojim potrebama - prokomentarisao je Bojanić.

Vasilije Kostić, ekonomski analitičar smatra da bi bolji potez Vlade bio da je u državna preduzeća dovela sposobne ljude koji bi, kako kaže, doveli kompanije na nivo prihvatljivog poslovanja, nego što je odlučila da osniva novu kompaniju.

Mladen Bojanić, Foto: Tviter

- Ako formirate posebno društvo za kontrolu drugih državnih preduzeća, onda bez sumnje, radite diskutabilnu stvar, dovodite u pitanje efikasnost procesa, jer nisu definisane elementarne pretpostavke na kojima se temelji ovakva odluka. Mnogo je dilema sa ovakvom odlukom izvršne vlasti. Konkretno, koje i kakve su nadležnosti menadžmenta, kome će oni odgovarati, od koga će primate naloge i smernice za rad - naveo je Kostić.

Za njega je važno da u daljem procesu ključnu ulogu odigra Državna revizorska institucija, te da javnost zna kako se raspolaže novcem građana, odnosno kako se troši svaki evro iz državne kase. Zaključuje da bi voleo da se ostvari naum ministra Spajića i da se kroz poslovanje "Montenegro vorksa" vrati minimum, odnosno desetostruko od uloženog, ali kako je poručio, to tek ostaje da se vidi.

MANIPULATIVNE RADNjE

RASPISIVANjE javnog poziva za izbor menadžmenta bez ikakvih kriterijuma i referenci otvara prostor za manipulacije, netransparentnost, ocenile su Socijaldemokrate. U njihovom saopštenju se dodaje da će "Montenegro vorks", faktički imati monopol nad kontrolom rada svih državnih preduzeća.

- Na kraju, kriterijumi za angažman se ne mogu znati pre nego se donese statut preduzeća - poručili su iz partije na čijem je čelu Ivan Brajović i dodali da im sve liči na onu narodnu "Ako si ti taj - javi se".

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
ČUVAMO DEDOVINU I GROBOVE SINOVA Uprkos tragedijama, porodica Mihajla Tomaševića, iz Suvog Grla kod Srbice, opstaje na svom ognjištu (FOTO)

ČUVAMO DEDOVINU I GROBOVE SINOVA Uprkos tragedijama, porodica Mihajla Tomaševića, iz Suvog Grla kod Srbice, opstaje na svom ognjištu (FOTO)

OVO su grobovi mojih sinova. Stojadina, rođenog 1979, koji je poginuo na Košarama i Stevana, dve godine mlađeg, koji je 2002, vozeći traktor nagazio na protivtenkovsku minu koju su na putu u selu postavili Albanci. Ovde na groblju mi je druga kuća, a ona u kojoj živim sa suprugom Miladinkom Micom i sinom Darkom je nekoliko kilometara odavde. I, dok sam živ sa Kosova i Metohije seliti se neću, čuvaću svoj dom i grobove sinova.

18. 04. 2024. u 10:45

Komentari (0)