UPUĆEN PREDLOG VLADI CRNE GORE: Treba omogućiti vakcinaciju i za strane pomorce

B. D.

29. 07. 2021. u 16:34

SINDIKAT radnika u pomorskom brodarstvu i transportu predlaže vakcinaciju i stranih pomoraca uputio je predlog Vladi da omogući vakcinaciju stranih pomoraca u Crnoj Gori kao što to rade mnoge druge države.

УПУЋЕН ПРЕДЛОГ ВЛАДИ ЦРНЕ ГОРЕ: Треба омогућити вакцинацију и за стране поморце

Foto: B. D.

U crnogorskim lukama tvrde da među stranim  pomorcima ima intersovanja da se vakcinišu.

Po primeru pomorskih  država: Hrvatske, Italije, Grčke... koje su omogućile stranim pomorcima vakcinaju na brodu dok se nalaze u njihovim lukama, nezavisno od toga što su u pitanju strani  državljani i što ti brodovi plove pod zastavom neke druge države, Samostalni sindikat radnika u pomorskom brodarstvu i transportu Crne Gore uputio je Vladi predlog za vakcinaciju  stranih pomoraca u crnogorskim lukama.

- Prema praksi država koje su omogućile vakcinaciju pomoraca to se  obavlja na način što brodar, zapovednik broda, ili agent podnosi zahtev za vakcinaciju luci u koju planira uploviti. Zahtev, pored podataka o brodu, planiranom vremenu uplovljavanja i predloženom terminu vakcinacije, sadrži  i listu pomoraca sa imenom, prezimenom, datumom rođenja, državljanstvom i podatke o ranijoj vakcinaciji i/ili zdravstvenom stanju, kao i dodatne podatke koje podnosilac zahteva smatra značajnim za uspešnu vakcinaciju, navodi predsednik Samostalnog sindikata radnika u pomorskom brodarstvu i transportu Crne Gore mr Agim Mila u dopisu koji je adresiran na  ministarstva zdravlja i kapitalnih investicija.

Imajući u vidu da je Crna Gora započela proces masovne vakcinacije stanovništva, ovaj Sindikat predlaže da Crna Gora učini dostupnim vakcine i stranim pomorcima koji su ukrcani na brodovima koji će uplovljavati u crnogorske luke koje su, shodno Odluci o određivanju luka prema vrsti pomorskog saobraćaja ("Službeni list Crne Gore", br. 070/17 od 27.10.2017) određene za međunarodni pomorski saobraćaj, prvenstveno u luci Bar.  

- Ukoliko su ministarstva  saglasna sa predlogom i definišu   procedure   na koji način se strani pomorci mogu vakcinisati u Crnoj Gori,  ovaj Sindikat će  obavestii Međunarodne transportne federacije (ITF), odnosno pomorce, kaže Mila.

Samostalni sindikat radnika u pomorskom brodarstvu i transportu Crne Gore (u daljem tekstu: Sindikat) predstavlja reprezentativni granski sindikat pomoraca i dokera Crne Gore koji funkcioniše u okviru Saveza sindikata Crne Gore i član ITF-a i jedan od osnivača Evropske transportne federacije (ETF).

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

GLOBALNI FORUM O ETICI VEŠTAČKE INTELIGENCIJE: Ka razumevanju i upravljanju novim izazovima