"VARNICE" PRETE ZBOG KARAĐORĐEVIĆA: Nesuglasice čelnika Budve zbog vile "Miločer" i ideje o vraćanju oduzete imovine

V. KADIĆ- B. DABIĆ

16. 07. 2021. u 07:05

VILA "Miločer", uz čuvenu Kraljevu plažu, u jedinstvenom parku između Pržna i Svetog Stefana, ponovo je u centru pažnje.

ВАРНИЦЕ  ПРЕТЕ ЗБОГ КАРАЂОРЂЕВИЋА: Несугласице челника Будве због виле Милочер и идеје о враћању одузете имовине

Foto Arhiva Novosti

Ovog puta zbog izjave gradonačelnika Budve Marka Bata Carevića (DF) da Crna Gora mora da vrati imovinu koju je bespravno oduzela porodici Karađorđević. On je podsetio da oni već vode postupak protiv države verujući da će na sudu dokazati da je imovina na Miločeru njihova.

- Karađorđevići traže da im se vrati njihova imovina, a ne traže nadoknadu štete. Manje je bitno koliko to sve vredi, oni samo hoće svoju imovinu nazad, to im pripada po zakonu - poručio je Carević.

Međutim, od ove izjave ogradio se predsednik Skupštine opštine Budva Krsto Radović (Demokrate), postavljajući pitanje -da li je ovom pričom Carević postao pravni zastupnik Karađorđevića. On je uputio predsedniku Opštine "molbu" da ubuduće izbegava da saopštava svoje lične stavove i da prezentuje kao zvanične stavove Opštine Budva.

Miločerski letnjikovac sa pratećim objektima i zemljištem vlasti bivše Jugoslavije su oduzele ubrzo posle Drugog svetskog rata. On je adaptiran u hotel koji je raspolagao sa šezdesetak kreveta i decenijama je radio u sastavu hotelskog preduzeća "Sveti Stefan", kasnije velikog "Montenegroturista", odnosno HTP "Budvanska rivijera". Početkom 2007. godine, zajedno s gradom-hotelom Sveti Stefan, "Miločer" je ustupljen u tridesetogodišnji zakup singapurskoj kompaiji "Aman rizorts". Započela je njegova adaptacija, potpuno je preuređen enterijer i kameno zdanje uz najlepšu plažu juga, dobilo je osam ekskluzivnih apartmana, kojima danas gazduje "Adrijatik propertis", grčka firma koja je preuzela vođenje letovališta od Singapuraca. "Miločer" je prvi od zakupljenih objekata koji je adaptiran i otvoren za bogate turiste 2009. godine.

Marko Carević, Foto N. Mandić

Pravni zastupnici naslednika imovine u Miločeru su se prvo u svojim zahtevima pozivali na zakon o restituciji, koji je Crna Gora donela 2004. godine. Svojevremeno su naveli da, ukoliko Crna Gora iz bilo kojih razloga nije u stanju da vrati posed koji su oduzele komunističke vlasti, treba da plati ono što je pripadalo Mariji Karađorđević. U Crnoj Gori su takvi zahtevi dočekani maltene na nož. Profesor međunarodnog prava Blagota Mitrić je tada kazao da su "Karađorđevići jednostavno zakasnili". Imali su, rekao je tada, pravo na povraćaj imovine dok je postojala državna zajednica Srbija i Crna Gora. Najrigidniji stav izneo je istoričar Novak Adžić, koji je rekao:

- Karađorđevići su strana okupaciona dinastija na teritoriji Crne Gore od 1918. do 1941. Imovinu u Miločeru su stekli silom i zloupotrebom poverenja.

Naravno da ima onih u Crnoj Gori koji smatraju da je potrebno vratiti imovinu naslednicima Marije i Aleksandra Karađorđevića, jer je Miločer legalno kupljen i sazidan, da bi potom bio otet!

Krsto Radović, Foto Gradski.me

KRALjICA MARIJA ULOŽILA MILIONE

KARAĐOROEVIĆI su tridesetih godina prošlog veka kupili zemlju u parku, uglavnom od meštana, o čemu postoje brojni dokazi - kraljica Marija Karađorđević je u dvorac uložila 4,5 miliona ondašnjih dinara, a ceo kompleks je finansiran iz kraljeve blagajne. Ona je sve vreme nadgledala radove, u nekoliko navrata je tu boravio njen suprug kralj Aleksandar, pre tragične pogibije u Marselju 1934. godine. Kraljica je dve godine kasnije otišla u Englesku, zbog školovanja dece.

SPISAK

NA listi objekata koje naslednici kraljevske porodice traže su i letnjikovac "Ljeskovac" na Rijeci Crnojevića, kuća na Cetinju, gde je rođen kralj Aleksandar (unuk kralja Nikole, sin njegove ćerke Zorke), pomoćni objekti, dvesta parcela na Svetom Stefanu, Miločeru i Budvi, zgradu bivšeg srpskog poslanstva na Cetinju...

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

Nova dimenzija života u delu Beograda koji se budi iz sna