FALILI SAMO JOŠ BROZ I SLET: Skandal na proslavi državnog praznika CG u režiji Krivokapića i Bečića

Veliša Kadić

11. 07. 2021. u 06:20

PROSLAVU državnog praznika Trinaestog jula u organizaciji premijera Zdravka Krivokapića i predsednika Skupštine Crne Gore Alekse Bečića obeležio je skandal!

ФАЛИЛИ САМО  ЈОШ БРОЗ И СЛЕТ: Скандал на прослави државног празника ЦГ у режији Кривокапића и Бечића

Foto Arhiva

Svetkovini u Muzičkom centru u Podgorici prisustvovao je mitropolit crnogorsko-primorski Joanikije, koji ni slutio nije da će mu vreme proteći slušajući pesme o Titu i veličanju Broza, pod čijom ideologijom je Srpska crkva doživela pogrom uz ogromne žrtve.

I njegov prethodnik iz vremena Drugog svetskog rata Joanikije Lipovac stradao je od komunističke ruke. Skandalozno veče upotpunilo je prisustvo bivšeg šefa parlamenta i bliskog saborca Mila Đukanovića, predsednika Crne Gore, Ivana Brajovića, koji je svojevremeno glasao za sramni Zakon o slobodi veroispovesti i otimanje svetinja SPC.

Jedan od funkcionera Demokratskog fronta Slaven Radunović kazao je da ovakav "komunistički pir" nije viđen od pada Berlinskog zida!

- Mitropolit Joanikije, koji se odazvao pozivu organizatora, valjda verujući da smo se 30. avgusta 2020. priključili porodici demokratskih država koje su zauvek odbacile komunističko jednoumlje, morao je da sluša "omladince" sa crvenim pionirskim maramama kako pevaju pesme o "drugu Titu", koji je odgovoran za zločine nad desetinama hiljada građana Crne Gore, gotovo dvesta sveštenika SPC. Sramni pir Brozovih sledbenika. Samo je slet falio - prokomentarisao je Radunović.

Foto Arhiva

Ogorčenje nije krio ni Nebojša Medojević, lider Pokreta za promjene. On je poručio Krivokapiću i Bečiću da podignu spomenik u centru Podgorice najomiljenijem gradonačelniku Neši Šćepoviću koga je narod prozvao "sirotinjska majka" i čije kosti leže u nekoj od jama u Sloveniji.

- Vratite njegovim naslednicima privatnu imovinu koju je čestito sticao poštenim radom, a koju su mu komunisti oteli. Ne može se, drugovi i drugarice "Evropljani", u Evropu, sa krvavim rukama zločina komunističkog režima, Poklonite se nevinim žrtvama od Zidanog Mosta do Kolašina. Osudite zločine protiv političkih neistomišljenika. Rehabilitujte te mučenike - kazao je Medojević.

Podsetio je da po jamama Slovenije čame kosti više od 15.000 ljudi iz Crne Gore koje su zločinci pobili bez milosti i bez krivice:

- Pomislite da je i njihova krv crvena kao marame kojima slavite zločin na Zidanom Mostu.

Savremena Evropa je utemeljena u hrišćanskim vrednostima, osuđujući nacizam i komunizam kao zločinačke ideologije 20. veka.

Nebojša Medojević / Arhiva Novosti

Član žirija za dodelu Trinaestojulske nagrade Dragan Koprivica uputio je otvoreno pismo premijeru Krivokapiću i šefu parlamenta Bečiću, u kojem im poručuje da je napravljen grub i omalovažavajući odnos prema celom žiriju. Predsedniku žirija Bećiru Vukoviću zabranili su da govori, čime je prekinuta dosadašnja praksa.

- Zašto mu to nije čak ni saopšteno, nego se ćutke, vešto prešlo preko te uobičajene obaveze. Da li je sve to bio i sračunati manevar da se diskredituju predstavnici

Demokratskog fronta u žiriju, da budu vešto zaobiđeni na dosad nezabeležen način. Da li je moralo čak i pri dodeli najvišeg državnog priznanja doći do treniranja strogoće i primera samovolje u praksi, obračuna demokrata i premijera sa DF i koalicijom "Za budućnost Crne Gore" - pita Koprivica.

NOVA VERZIJA TEMELjNOG UGOVORA?

U Podgorici je juče procurila informacija da je premijer Zdravko Krivokapić poslao mitropolitu Joanikiju i srpskom patrijarhu Porfiriju predlog novog Temeljnog ugovora, koji je, navodno, neprihvatljiv za SPC. Čulo se da je Krivokapić izmenio tekst ugovora, a da nikoga iz Crkve prethodno nije konsultovao. Premijer je do sada najavljivao potpisivanje Temeljnog ugovora sa SPC posle Vaskrsa, kasnije je govorio da neki stavovi ugovora nisu usklađeni sa Ustavom Crne Gore, a onda je krajem maja otišao za Beograd kako bi u Patrijaršiji potpisao taj dokument. Međutim, tamo je napravio skandal jer je prevario patrijarha Porfirija i tadašnjeg episkopa Joanikija i odbio da potpiše dogovoreni i usaglašeni Temeljni ugovor sa SPC.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
ČUVAMO DEDOVINU I GROBOVE SINOVA Uprkos tragedijama, porodica Mihajla Tomaševića, iz Suvog Grla kod Srbice, opstaje na svom ognjištu (FOTO)

ČUVAMO DEDOVINU I GROBOVE SINOVA Uprkos tragedijama, porodica Mihajla Tomaševića, iz Suvog Grla kod Srbice, opstaje na svom ognjištu (FOTO)

OVO su grobovi mojih sinova. Stojadina, rođenog 1979, koji je poginuo na Košarama i Stevana, dve godine mlađeg, koji je 2002, vozeći traktor nagazio na protivtenkovsku minu koju su na putu u selu postavili Albanci. Ovde na groblju mi je druga kuća, a ona u kojoj živim sa suprugom Miladinkom Micom i sinom Darkom je nekoliko kilometara odavde. I, dok sam živ sa Kosova i Metohije seliti se neću, čuvaću svoj dom i grobove sinova.

18. 04. 2024. u 10:45

Komentari (0)