NAKNADA STIŽE U OKTOBRU: Oko 22.000 žena sa troje i više dece ne gubi nadu u ostvarenje prava

Z. Z.

05. 07. 2021. u 10:50

AMANDMANOM Demokratskog fronta sastavni deo budžeta za tekuću godinu biće i naknade majkama sa troje i više dece.

НАКНАДА СТИЖЕ У ОКТОБРУ: Око 22.000 жена са троје и више деце не губи наду у остварење права

Foto Privatna arhiva

Ukupno za isplate treba da se obezbedi 25 miliona evra, ali je neizvesno kada će korisnice početi da primaju taj novac, jer pre svega treba uraditi zakon koji će vratiti ovo stečeno pravo, koje su izgubile ranijom odlukom Ustavnog suda.

- Usvajanjem amandmana poslata je poruka iz zakonodavnog doma da će nepravda prema majkama biti ispravljena i to vrlo brzo. Nadamo da će zakon biti pripremljen i usvojen do kraja prolećnog zasedanja. Time bi se stvorili uslovi da majke svoje naknade počnu da primaju već na jesen - ocenila je Željka Savković, predstavnica majki.

Najteži deo posla je već odrađen, a to je da se obezbedi novac u budžetu za naknade majkama.

To smatra Branka Bošnjak, potpredsednica Skupštine. Dodaje da je to veliki uspeh u sadašnjoj finansijskoj situaciji, ali i zbog otpora Vlade prema inicijativi da se majkama povrati stečeno pravo.

Međutim, u Skupštini je specifična situacija, jer DF koji je i predložio vraćanje nadoknada trenutno bojkotuje Parlament.

- Bez obzira na bojkot rada Parlamenta ja sam sigurna da poslanici koji su predložili amandman već rade na izradi zakona o majkama i da će korisnice opet od 1. oktobra primati svoje naknade - uverena je Savkovićeva.

Potpredsednica Skupštine se nada da će se zakon naći u proceduri polovinom ovog meseca.

IZDVOJENO SEDAM MILIONA

MILOJKO Spajić, ministar finansija, više puta je u Parlamentu tokom rasprave o budžetu rekao da je za isplatu nadoknade majkama ove godine opredeljeno više od sedam miliona evra, da se naknade ne mogu vratiti svim korisnicama, ali da bi se u narednim budžetima, postepeno, moglo vratiti to pravo majkama.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

UKRAJINA POVLAČI RADIKALNI POTEZ: Ovo mnogi nisu očekivali, čak su i Rusi zbunjeni pred Olimpijske igre Pariz 2024