PELCOVANJE, PA SLOBODAN DAN ILI VAUČER: Nove mere u CG - Dozvoljen veći broj navijača i muzika u kafani do ponoći

I. D. STOJADINOVIĆ

03. 07. 2021. u 07:23

SAVET za borbu protiv virusa korona doneo je juče nove mere kojima se dozovoljava veći broj navijača na sportskim događajima i sat više za izvođenje muzike u ugostiteljskim objektima.

ПЕЛЦОВАЊЕ, ПА СЛОБОДАН ДАН ИЛИ ВАУЧЕР: Нове мере у ЦГ - Дозвољен већи број навијача и музика у кафани до поноћи

Foto Vlada CG

Nove mere imaju za cilj i podsticanje što većeg broja ljudi da se vakciniše, pa će penzioneri koji ovog meseca prime vakcinu dobiti turistički vaučer od 50 evra, a zaposleni u državnoj upravi slobodan dan nakon vakcinacije.

Iz Ministarstva zdravlja saopštili su da se povećava dozvoljeni broj navijača na sportskim događajima, pa je umesto dosadašnjih 10 odsto, dozvoljeno je da bude popunjeno 30 odsto od ukupnog broja sedišta. Takođe, produžava se termin izvođenja muzike uživo u baštama i na terasama ugostiteljskih objekata i umesto od 20 do 23 sata, muzika uživo na otvorenom može da se izvodi do ponoći.

- Omogućava se jedan slobodan dan nakon vakcinacije zaposlenima u državnim institucijama, a preporučujemo privatnicima da slede naš primer. O načinu ostvarivanja ove mogućnosti, javnost će izvestiti Ministarstvo javne uprave, digitalnog društva i medija - saopšteno je iz Ministarstva zdravlja.

Penzioneri koji u julu prime prvu dozu vakcine protiv virusa korona dobiće turistički vaučer u vrednosti od 50 evra, a o načinu ostvarivanja ovoga prava oglasiće se Ministarstvo ekonomskog razvoja. Osim toga, svim državljanima Crne Gore koji su vakcinisani "sinofarm" ili "sputnjik V" vakcinom, kako se navodi, u svrhu putovanja u inostranstvo, a ukoliko određena država to zahteva, biće omogućeno besplatno PCR testiranje u Institutu za javno zdravlje.

- Nužno je da naši državljani imaju dokaz o putovanju, kao i da država u koju idu zahteva PCR test - ističu nadležni.

Novim merama širi se lista zemalja čiji državljani u Crnu Goru mogu da uđu bez testova ili dokaza o vakcinaciji protiv virusa korona, pa od danas slobodno mogu da uđu državljani Sjedinjenih Američkih Država i Kanade.

Foto Arhiva VN

Ministarka zdravlja Jelena Borovinić Bojović

Ministarka zdravlja Jelena Borovinić Bojović kazala je da postoji plan i za podsticaj mladih za vakcinaciju, pa su shodno tome u pregovorima sa organizatorima "Si dens festivala" kako bi se mladima koji se vakcinišu uoči održavanja festivala dodelile besplatne karte.

VAKCINACIJA DECE

MINISTARKA zdravlja je naglasila da sva domaćinstva u kojima dva ili više članova žele da se vakcinišu, mogu vakcinu primiti kod kuće gde će doći medicinska služba. Ista mogućnost važi i za firme u kojima četiri i više zaposlenih žele da se vakcinišu. Ona je najavila i da će uskoro biti doneta odluka o vakcinaciji dece, te da će Crnogorsko nacionalno telo koje se bavi ovim pitanjem zasedati ovih dana.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

POLICIJA BLOKIRA PRILAZ: Stigao bager u dvorište kuće gde je nestala mala Danka (FOTO/VIDEO)