DOGORELO ŠVERCU DUVANA: Vlada presekla - Barska luka neće biti mesto ilegalnog tranzita i skladištenja cigareta

V. K.

02. 07. 2021. u 17:23

SLOBODNA carinska zona i Luka Bar više neće biti mesta nelegalnog tranzita i skladištenja cigareta, kao što je to do sada bio slučaj koji je sa sobom nosio rizik po bezbednost države.

ДОГОРЕЛО ШВЕРЦУ ДУВАНА: Влада пресекла - Барска лука неће бити место илегалног транзита и складиштења цигарета

Foto Arhiva

Nakon što su međunarodni partneri izrazili zabrinutost zbog šverca cigareta i ukazali na rizik za bezbednost Crne Gore, Vlada je usvojila informaciju o potrebi pokretanja postupka isključenja ili zabrane skladištenja duvanskih proizvoda iz slobodne zone barske luke.

Prihvaćeni su zaključci koordinatora svih službi bezbednosti, kojima se zadužuju ministarstva finansija, unutrašnjih poslova i kapitalnih investicija da u roku od 15 dana naprave analizu i pripreme sve akte.

- Nadležni organi moraju da preduzmu odgovarajuće mere u cilju okončanja ilegalnih aktivnosti i Vlada mora da razmotri situaciju u vezi sa primenom Zakona o slobodnim zonama, kao i rizike koje implementacija ovog akta nosi, naročito u delu tranzita i stavljanja u promet duvanskih proizvoda - ističe se između ostalog u saopštenju.

Pre dvadeset dana specijalne policijske snage Sektora za borbu protiv kriminala u Luci Bar su pronašli velike količine cigareta, ali ne i neregularnosti u vezi sa tim poslom. Inspektori Uprave policije pronašli su veliku količinu cigareta koje se mogu naći na sivom crnogorskom tržištu. Nezvanično se čulo da cigarete čekaju tranzit za Dubai.

Prema izveštaju Globalne inicijative protiv transnacionalnog organizovanog kriminala, šverc cigareta je glavni oblik organizovanog kriminala na Balkanu. Navode da je središte šverca Crna Gora, gde se lažne marke cigareta proizvode i zatim krijumčare preko Luke Bar u različite zemlje EU, na Bliski istok i u Afriku. U izveštaju piše da je tokom 2018. bilo zaplenjeno više od 43 miliona cigareta koje su ušle u Luku Bar!

ITALIJANSKI TUŽIOCI POMAŽU

POTPREDSEDNIK Vlade Crne Gore Dritan Abazović sastao se pre dva dana u Italiji sa nacionalnim tužiocem za borbu protiv mafije i terorizma Federikom Kafijerom de Rahom, nakon čega je saopštio da će italijanski tužioci za borbu protiv mafije i terorizma pomoći crnogorskim kolegama u istragama protiv organizovanih kriminalnih grupa.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
STEPA KOD JEDRENA OSVETIO UGLJEŠU I VUKAŠINA: Pre 85 godina u Čačku preminuo vojvoda Stepa Stepanović, veliki srpski vojskovođa

STEPA KOD JEDRENA OSVETIO UGLjEŠU I VUKAŠINA: Pre 85 godina u Čačku preminuo vojvoda Stepa Stepanović, veliki srpski vojskovođa

BRIŽLjIVO upakovane dve nagorele voštanice i jedna raskošna osmanska sablja pronađene u skromnoj sobi Stepe Stepanovića posle njegove smrti 27. aprila 1929. otkrile su da veliki vojskovođa nije smatrao pobede na Ceru i Solunskom frontu najvažnijim bitkama koje je vodio, već osveta srednjovekovnih srpskih vitezova izginulih u Maričkoj bici.

28. 04. 2024. u 06:30

REZOLUCIJOM O SREBRENICI PRIKRIVAJU SVOJE ZLOČINE: Nemačka istorijski falsifikat potura na godišnjicu oslobođenja Dahaua, fabrike smrti

REZOLUCIJOM O SREBRENICI PRIKRIVAJU SVOJE ZLOČINE: Nemačka istorijski falsifikat potura na godišnjicu oslobođenja Dahaua, fabrike smrti

NEMAČKA koja je glavni sponzor sarajevske „Rezolucije o Srebrenici“ pokušava da progura taj cinični istorijski falsifikat kroz Generalnu skupštinu UN u vreme jedne tragične godišnjice, oslobođenja koncentracionog logora Dahau, nespornog svedočanstva o najvećem genocidnom programu u istoriji čovečanstva čiji je autor – Nemačka.

28. 04. 2024. u 07:00

Komentari (0)

RUSIJA JE ZGROŽENA: Ovo je najnoviji uslov za Ruse da bi učestvovali na Igrama Pariz 2024