FOTELJE PRAZNE, ĐACI BEZ OCENA: Nastavnička veća čekaju izbor vršilaca dužnosti

I. D. S.

30. 06. 2021. u 07:15

NEKOLIKO škola, pred sam kraj nastavne godine, ostalo je bez direktora, nakon što su im istekli mandati, pa su se u problemu našli učenici kojima nastavničko veće ne može da verifikuje ocene.

ФОТЕЉЕ ПРАЗНЕ, ЂАЦИ БЕЗ ОЦЕНА: Наставничка већа чекају избор вршилаца дужности

Foto: I. Mitić

Iz Ministarstva prosvete, nauke, kulture i sporta, obećali su da će taj problem rešiti u što kraćem roku i da će svedočanstva svima biti uručena na vreme. U isto vreme, prosvetari upozoravaju da bi haos u školstvu tek mogao da nastupi, s obzirom na to da se planira smena svih direktora obrazovnih ustanova.

- Nastavnička veća će morati da sačekaju izbor vršilaca dužnosti direktora, budući da shodno članu 82, stav 1, tačka 5, Opšteg zakona o obrazovanju i vaspitanju, direktor rukovodi radom nastavničkog veća. Ministarstvo prosvete, nauke, kulture i sporta će se potruditi da izbor vršilaca dužnosti bude sproveden u najskorijem periodu kako bi obrazovni sistem nesmetano funkcionisao. Izborom novih vršilaca dužnosti, koji će na sebe preuzeti obaveze svojih prethodnika, ministarstvo će se potruditi da dodela svedočanstava ne kasni u odnosu na druge škole - naveli su iz resora prosvete.

Foto PR Centar

Olivera Leković

Prosvetari strahuju da bi do haotičnog stanja u školstvu tek moglo da dođe, s obzirom na najavljenu smenu svih direktora škola, shodno izmenjenom Zakonu o obrazovanju i vaspitanju. U NVO Prosvetna zajednica Crne Gore podržavaju smenu direktora koji rade više od zakonom dozvoljenog broja mandata, kao i onih kod kojih je inspekcija utvrdila zloupotrebe i neregularnosti u radu.

- Ne vidimo potrebu i svrhu smene svih direktora škola i to još istovremeno, na samom kraju nastavne godine. Moramo priznati da na svim rukovodećim pozicijama u zemlji imamo ljude koji su uglavnom postavljeni tu zbog partijskog zalaganja, ali imamo i onih drugih, doduše u manjini, koji imaju znanje, te su vredno i odgovorno rukovodili i nije korektno da se sada jednako tretiraju. Takođe, smena direktora i pomoćnika u svim crnogorskim školama odjednom i u periodu kad se završava nastavna godina, održavaju sednice, potpisuju svedočanstva, vrše upisi, polažu popravni ispiti nikako nije poželjna - smatra Olivera Leković, iz PZCG.

Prema njenim rečima, razrešenje oko 260 direktora škola i vrtića istovremeno i objavljivanje novih konkursa za ta upražnjena mesta neminovno dovodi do haotičnog stanja, jer će se "teško moći kontrolisati regularnost i pravičnost pri zapošljavanju".

MEŠANjE U TUĐ POSAO

PROBLEM sa izborom direktora obrazovnih ustanova nastao je i zbog dopisa Ministarstva prosvete u kojem se traži da nastavničko veće predloži v.d. direktora. Slavka Bošković, ispred Sindikata prosvete, kazala je da v .d. direktora obrazovnih ustanova treba da imenuje ministarka prosvete, nauke, kulture i sporta kako bi se ispoštovali propisi i kolegama poručila da ne bi trebalo da se mešaju u posao Ministarstva.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
Dolce Vita na obali Save: Stanovi na ovoj lokaciji su za one koji žive svoje snove

Dolce Vita na obali Save: Stanovi na ovoj lokaciji su za one koji žive svoje snove

Možete li da zamislite lepotu svakodnevice koja počinje na obali Save do koje stižete laganom šetnjom kroz jedinstvenu luksuznu pešačku zonu, a završava se ispijanjem vina na vašoj prostranoj terasi s pogledom na reku ili u vrhunskom restoranu do kog stižete peške? U istom danu ste s lakoćom obavili posao, odradili trening, uživali u kupovini novih komada garderobe najluksuznijih brendova u neposrednom komšiluku, a stigli ste i da sa decom provedete vreme u zelenilu, jer se sve što vam treba nalazi nadohvat ruke.

14. 05. 2024. u 10:00

Komentari (0)

BORIO SAM SE ZA ŽIVOT, NJIHOV BES JE BIO SVE VEĆI I VEĆI: Nikola Rokvić je jedva izvukao živu glavu 25. dana hodočašća (VIDEO)