PREDAH ZA POTROŠAČE: Veće akcize neće biti primenjivane od 1. jula

Z. Z.

24. 06. 2021. u 08:21

PLAN je bio da se od 1. jula počne sa primenom inoviranog Zakona o akcizama, prema kojem bi poskupeli cigarete, bezakloholna pića sa dodatkom šećera, slatkiši među kojima prednjače oni sa dodatkom čokolade i kakaoa, sladoledi, pivo.

ПРЕДАХ ЗА ПОТРОШАЧЕ: Веће акцизе неће бити примењиване од 1. јула

Foto: Depozit

Iako je Vlada još polovinom maja predala Skupštini izmenjeni propis, on do sada nije bio u skupštinskoj proceduri, niti je razmatran na odborima, pa je izvesno da većih akciza za nekoliko dana neće ni biti.

- Sednica na kojoj će se razmatrati izmene i dopune Zakona o akcizama nije zakazana. Zakazaćemo je na vreme u dogovoru sa Ministarstvom finansija. Ta tačka nije bila na dnevnom redu Skupštine, pa nismo imali ni obavezu da je zakazujemo na tu temu. Usvajanje tog zakona će morati sačekati ozbiljan politički dogovor, zato je teško očekivati da se zakon usvoji i da primena većih akciza počne od 1. jula - saopštio je Vladimir Joković, predsednik Odbora za ekonomiju, finansije i budžet.

Sada se postavlja pitanje kako će se u budžetu popuniti 16,8 miliona evra, koliko je resor finansija na čijem je čelu Milojko Spajić predvideo od naplate akciza.

Podsećamo, zakon o akcizama je jedan onih koji je izazvao veliku polemiku. Privrednici su tvrdili da nije vreme za usklađivanje akcizne politike sa EU, ali ni momenat u uslovima korona-krize i to na samom početku turističke sezone.

- Ako se povećaju akcize "procvetaće" sivo tržište, naročito duvanskih proizvoda. I pre povećanja država ima ozbiljan problem sa nelegalnom prodajom cigareta bez akciznih markica. Zato bi trebalo da se osmisli organizovana akcija kako bi se sprečila nelegalna prodaje i time ostvarili veći prihodi od onih kojima bi se punio budžet nakon povećanja akciza, tvrde privrednici, ali i pojedini opozicioni poslanici.

CENE

DA su prošle predložene izmene Zakona o akcizama od 1. jula, paklica cigareta bila bi skuplja 50 centi, dakle za najjeftiniju bi pušači morali da izvoje tri evra. Poskupele bi čokolade i konditorski proizvodi prosečno pet centi, dok bi gazirana pića bila skuplja za deset do 15 centi.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (1)

AKO NEKOM POZAJMITE OVU KNJIGU, NE OČEKUJTE DA VAM JE VRATI!