"STOP" ZA SVE NOVE KORISNIKE: Vodovod radi bez tehničkog prijema

V. V.

21. 06. 2021. u 06:33

Primarni krak kolektora duž hercegnovske rivijere, od Kumbora do Bijele, nije prošao tehnički prijem, a radi već dve godine.

СТОП ЗА СВЕ НОВЕ КОРИСНИКЕ: Водовод ради без техничког пријема

Foto privatna arhiva

Obustavljeno je priključivanje novih korisnika kako ne bi došlo do havarije. Mnogo je propusta na cevovodu i pumpama, sistem je u riziku od preopterećenja, čulo se na nedavnoj tribini, koju je preduzeće "Vodovod i kanalizacija" organizovalo kako bi građani i javnost bili o svemu informisani.

- Vodovod je formirao komisiju domaćih stručnjaka koji su uporedili tehničku dokumentaciju i izvedeno stanje, a taj dokument biće verovatno deo dokumentacije za razmatranje i komisiji za tehnički prijem - rekla je direktorka preduzeća Olivera Doklestić.

Prema njenim rečima, utvrđeno je da su spojevi na mreži loše urađeni, umesto betonskih postavljeni su plastični šahtovi koji su već deformisani i vodopropusni, cevovodi su na pojedinim deonicama postavljeni duboko, od tri do pet metara, havarijski ispusti postoje samo na dva mesta, pa kada dođe do kvara, sadržaj se vraća u sistem, što prouzrokuje preopterećenje i širenje neprijatnih mirisa.

I kolektor je ispod nivoa mora pa ono ulazi u sistem, a morska voda ubija bakterije koje razgrađuju fekalni sadržaj.

Šahtovi u Bijeloj nisu propisanih dimenzija, navela je direktorka Vodovoda, i zaključila da je ovakav kolektor poput "tempirane bombe" jer niko ne može da garantuje kada će popustiti.

Direktorka Društva za izgradnju vodovodne i kanalizacione infrastrukture Jelena Đaković objasnila je da su tokom dve godine uočeni svi problemi, ali i šta može da se popravi. Objasnila je da priključenja ne dozvoljavaju iz tehničkih razloga, da nekome ne bi stradali objekat ili kuća, a po zakonu, ne može ih ni biti dok kolektor ne prođe tehnički prijem.

GUBICI

Direktorka Vodovoda smatra da nadzorni organ nije dobro obavio svoj deo posla. Vodovod, objasnila je, u celoj priči samo operativac koji zbg svega trpi velike finansijske gubitke.

Sekretar Sekretarijata za komunalne delatnosti Dejan Radonić istakao je da je lokalna uprava nasledila ovaj problem i pokušava da ga reši.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

Nova dimenzija života u delu Beograda koji se budi iz sna