PAO JAVNI DUG CRNE GORE: Iščekuju milijardu od turista

Z. Z.

21. 06. 2021. u 08:27

JAVNI dug, prema podacima resora finansija, na kraju prvog kvartala bio je četiri milijarde i 100 miliona evra ili malo iznad 88 odsto bruto društvenog proizvoda. Na kraju prošle godine iznosio je 103 procenta.

ПАО ЈАВНИ ДУГ ЦРНЕ ГОРЕ: Ишчекују милијарду од туриста

Foto: N. Fifić

Predrag Drecun, ekonomski analitičar smatra da je dobro što se smanjuje javni dug, ali ga zabrinjava struktura, odnosno što je veći deo prema stranim kreditorima.

- Smatram da bi tu trebalo uraditi nešto, odnosno afirmisati domaće investitore, jer ipak bolje je i po većim kamatama zadužiti se na svom terenu, nego sklapati aranžmane sa stranim kreditorima. Imamo primer Amerike, koja je izuzetno zadužena zemlja, ali njihovi zvaničnici imaju običaj da kažu, ne brinemo za dugove, jer 70 odsto zaduženja čini dug na domaćem tržištu - prokomentarisao je Drecun.

Na smanjenje javnog duga, prema izveštaju Ministarstva finasija i socijalnog staranja, uticalo je vraćanje preko 227 miliona evra starog duga po osnovu obveznica emitovanih 2016. godine. Takođe, izdvojeno je više od 23 miliona za deonicu auto-puta.

Foto Arhiva

- Ovde se vidi da je ministar Spajić ispoštovao ono što je na početku mandata najavljivao. Ovim se potvrđuje da je bila opravdana i neizbežna odluka o zaduživanju od 750 miliona evra odmah po izboru nove vlade u decembru. Tim novcem vraćaju se stari zajmovi, po kamatama koje su povoljnije nego što su bile one na stare kredite - ocenio je Drecun.

Namera Vlade da se zaduži dodatnih 900 miliona evra za restrukturiranje zajma kineskoj banci i još nekih kredita iz ranijeg perioda nije dobila zeleno svetlo na Odboru za ekonomiju. Sada će, kaže Drecun, politika zaduživanja do kraja godine zavisiti, pre svega od turističke sezone.

- Ako bismo ostvarili milijardu evra prihoda od turizma, onda bismo nekako mogli da "vrtimo" taj novac kroz sistem i održimo javne finansije stabilnim. Međutim, ako prihodi od turizma budu na nivou 500, 600 ili čak 700 miliona evra, moglo bi biti problema, odnosno novog zaduživanja - kaže ekonomski analitičar.

Za oporavak ekonomije, zaključuje, ključno je smanjenje spoljnotrgovinskog deficita, pre svega uvoza poljoprivrednih proizvoda za koji se izdvaja pola milijarde evra godišnje.

SPORNE NADOKNADE MAJKAMA

NAKON šest meseci privremenog finansiranja u Parlamentu je izglasan budžet. Sastavni deo tog akta su i nadoknade majkama sa troje i više dece, za čije će isplate biti potrebno oko 25 miliona evra. Iz resora finansija je više puta ukazano da će direktna posledica biti veći budžetski deficit. Drecun tvrdi da se ovim zakonom krši Ustav.

- Forma kako je usvojen ovaj zakon, bilo da su ga predložili predstavnici bivše ili sadašnje parlamentarne većine je neustavno rešenje. Ne možete ženu koja nije rodila ili onu koja je rodila manje od traženog broja, da diskreditujete i stavljate u nepovoljan položaj. To, jednostavno, nije u skladu sa Ustavom - poručio je Drecun.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
ČUVAMO DEDOVINU I GROBOVE SINOVA Uprkos tragedijama, porodica Mihajla Tomaševića, iz Suvog Grla kod Srbice, opstaje na svom ognjištu (FOTO)

ČUVAMO DEDOVINU I GROBOVE SINOVA Uprkos tragedijama, porodica Mihajla Tomaševića, iz Suvog Grla kod Srbice, opstaje na svom ognjištu (FOTO)

OVO su grobovi mojih sinova. Stojadina, rođenog 1979, koji je poginuo na Košarama i Stevana, dve godine mlađeg, koji je 2002, vozeći traktor nagazio na protivtenkovsku minu koju su na putu u selu postavili Albanci. Ovde na groblju mi je druga kuća, a ona u kojoj živim sa suprugom Miladinkom Micom i sinom Darkom je nekoliko kilometara odavde. I, dok sam živ sa Kosova i Metohije seliti se neću, čuvaću svoj dom i grobove sinova.

18. 04. 2024. u 10:45

Komentari (0)

PRIORITET ELENA GRUPE:Sprečiti stečaj u Vektra Boki