KINA MOŽE UZETI OBALU CRNOJ GORI: Nesloga u Briselu oko pomoći podgorici da otplati dug

D. D. S.

14. 04. 2021. u 13:11

UKOLIKO se ne pronađe rešenje za otplatu crnogorskog duga prema Kini, ova nama susedna država mogla bi se naći u istoj situaciji kao pre nekoliko godina Grčka, kada je Peking preuzeo luku Pirej. U Briselu zasad nisu raspoloženi da pomognu Podgorici u otplati duga od milijardu evra, pa bi Kina, na račun dugova, mogla preuzeti najveći deo crnogorske obale.

КИНА МОЖЕ УЗЕТИ ОБАЛУ ЦРНОЈ ГОРИ: Неслога у Бриселу око помоћи подгорици да отплати дуг

FOTO: B. Dabić

Izvestilac Evropskog parlamenta za KiM, Viola fon Kramon, kritikovala je odluku EU da ne pomogne Crnoj Gori u otplati zaduženja prema Kini. Fon Kramon je pozvala EU da "dva puta razmisli" o mogućoj "strateški lošoj odluci":

- Korumpirani lideri kao što je Milo Đukanović eksploatisali su državu godinama. Sada nova vlast mora da reši finansijske dugove. EU je već jednom napravila grešku u Grčkoj i Kina je preuzela luku Pirej. Sada se to može dogoditi sa većim delom crnogorske obale - napisala je fon Kramon na Tviteru.

Iz Evropske komisije su pre par dana povodom zahteva Podgorice za pomoć Brisela u otplaćivanju kineskog zajma  poručili da "neće otplaćivati dugove Crne Gore".Naglašeno je da zbog ovakvih finansijskih poteza Podgorice, postoji rizik od makroekonomksog disbalansa i dužničkog odnosa Crne Gore prema Kini.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Komentari (5)

Vasa

14.04.2021. 14:07

Можемо ми да преузмео дуг, а да наплаћујемо путарину на деоници аутопута Бар - Бољаре у наредних 99 година. Покажимо браћи у Црној Гори да нису сами, а инвестиција ће се отплатити брзо. Свет је леп када сањамо!

CRNOGORAC

14.04.2021. 21:32

Iduce godine NA MONTENEGRO PLAZAMA I RESTORANIMA KINESKA HRANA ! E moji crnogorcici -ladovani ,neradnici nema vise nI SRBIJE NI YUGOSLAVIJE DA VAM SALJE KOLKO VAM TREBA .MORATE SAMI ZARADITI KAO KONOBARI KOD KINEZA!