ПИСАО О ЉУБАВИ И РОДОЉУБЉУ: На данашњи дан рођен српски песник Алекса Шантић, ово је његова животна прича

Novosti online

27. 05. 2023. у 14:08

НА данашњи дан 1868. у Мостару је рођен српски песник и академик Алекса Шантић. У свом родном граду је провео највећи део свог живота и песничког стваралаштва.

ПИСАО О ЉУБАВИ И РОДОЉУБЉУ: На данашњи дан рођен српски песник Алекса Шантић, ово је његова животна прича

Фото: Википедиа

У почетку узори су му били српски писци Војислав Илић и Јован Јовановић Змај, а касније је изградио сопствени песнички израз карактеристичан по елегичним мотивима и родољубивим темама.

Написао је и објавио око 800 песама, а неке од њих које се могу сврстати у антологијске су "О класје моје", "Моја отаџбина", "Вече на шкољу", "Емина". Писао је и драмске текстове и преводио дела са немачког и чешког.

Шантић је рођен у Мостару, где је провео већину живота. Отац му је умро у раном детињству, па је живео у породици стрица Миха званог Аџа. Имао је два брата - Јефтана и Јакова, као и сестру Персу, док му је друга сестра – Зорица, умрла још као беба.

Пошто је живео у трговачкој породици, укућани нису имали довољно разумевања за његов таленат. Завршио је трговачку школу у Трсту и Љубљани, а потом се 1883. године вратио у Мостар.

Почетком 1887. године постао је сарадник Голуба, затим часописа Босанска вила, те Нове Зете, Јавора, Отаџбине. Наредне године основао је Српско певачко друштво "Гусле", а потом је изабран за првог потпредседника мостарског пододбора "Просвете". Припадао је мостарском кругу књижевника окупљеном око листа Зора, који је покренуо са Јованом Дучићем и Светозаром Ћоровићем. У Првом светском рату аустроугарске власти су га хапсиле.

Своју највећу пјесничку зрелост Шантић је достигао између 1905. и 1910. године када су и настале његове најлепше песме. Шантићева поезија је пуна снажних емоција, љубавне туге, али и бола и пркоса за социјално и национално обесправљен народ коме је и сам припадао. Његова муза је на размеђу љубави и родољубља, идеалне драге и напаћеног народа.

Родољубива поезија је поезија родне груде и домаћег огњишта "Моја отаџбина", а у неким од својих најпотреснијих песама Шантић пева о патњи оних који заувек напуштају домовину и одлазе у туђи свет "Остајте овде", "Хлеб".

Љубавна поезија мостарског песника развила се под јаким утицајем севдалинке. Амбијент његових љубавних песама је амбијент баште, бехара, хамама, шедрвана…, а девојке које се појављају у његовим стиховима су скривене лепоте, окићене ђерданима. Таква је песма "Емина", а дух те нумере је толико погођен да је песма ушла у народ и пева се као севдалинка.

Изабран је за дописног члана Српске краљевске академије 3. фебруара 1914. Умро је пре скоро једно века од туберкулозе у Мостару 2. фебруара 1924. године.

(Курир)

БОНУС ВИДЕО: СПАСОВДАНСКА ЛИТИЈА: Помен жртвама насиља

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (0)