ЈУБИЛЕЈ КАЗАНОВЕ ПРОТИВ ДОН ЖУАНА: Педесето извођење на Малој сцени Опере и театра Мадленианум

ЈУБИЛЕЈ "КАЗАНОВЕ ПРОТИВ ДОН ЖУАНА": Педесето извођење на Малој сцени Опере и театра "Мадленианум"

КОМЕДИЈА Миодрага Илића "Казанова против Дон Жуана", настала као једино редитељско дело глумачког барда Предрага Ејдуса, имаће педесето извођење у четвртак, 8. децембра, на Малој сцени "Мадленијанума".

07. 12. 2022. у 19:09

И КАО ДЕЧАК И КАО ОДРАСТАО, ТАЈ ПОД ОПАСАЧ НЕ МОЖЕ: Жељко Димић о серијама Вера, Бележница 2...

И КАО ДЕЧАК И КАО ОДРАСТАО, ТАЈ ПОД ОПАСАЧ НЕ МОЖЕ: Жељко Димић о серијама "Вера", "Бележница 2"...

ШАРМАНТНОГ глумца Жељка Димића, пореклом из Босанске Дубице, који се у Америци прославио као Џек Димич, већ у јануару 2023. године гледаћемо у серијама "Вера" (РТС) и "Бележница 2", док смо га у "Клану 2" већ запазили као бизнисмена Милеуснића. Почетком 2023, слушаћемо га и као наратора у документарном серијалу "Српско коло" (РТС).

07. 12. 2022. у 18:28

МИРОСЛАВЉЕВО ЈЕВАНЂЕЉЕ ПРЕД ПУБЛИКОМ: До половине јануара у Народном музеју

МИРОСЛАВЉЕВО ЈЕВАНЂЕЉЕ ПРЕД ПУБЛИКОМ: До половине јануара у Народном музеју

ЗБОГ свог изузетног значаја и вредности, Мирослављево јеванђеље, културно добро од изузетног значаја, уписано на листу Унеска "Памћење света", излаже се једном годишње. Овога пута пред публиком ће бити од почетка децембра, до средине јануара, сваког четвртка и суботе, у термину од 12 до 20 часова.

07. 12. 2022. у 11:25

ДРУЖЕЊЕ СА ГУЛИВЕРОМ И ШЕРЛОКОМ: Моји књижевни пријатељи Роберта Пјуиминија

ДРУЖЕЊЕ СА ГУЛИВЕРОМ И ШЕРЛОКОМ: "Моји књижевни пријатељи" Роберта Пјуиминија

КРОЗ приче о омиљеним књижевним јунацима - Одисеју, Џејн Ејр, Ани Франк, капетану Нему, Синдбаду Морепловцу, Шерлоку Холмсу и другим познатим и мање познатим ликовима, један од најпознатијих италијанских писаца за децу и омладину Роберто Пјуимини поново открива странице незаборавних књижевних дела. Драгоцене су поетичне илустрације Елизе Паганели.

07. 12. 2022. у 11:21

КАКО ОДЕЋА ОТКРИВА, АЛИ И СКРИВА - КАРАКТЕР: Миланка Берберовић о књизи Сценски костим - трагање, сарадњи с редитељима и глумцима

КАКО ОДЕЋА ОТКРИВА, АЛИ И СКРИВА - КАРАКТЕР: Миланка Берберовић о књизи "Сценски костим - трагање", сарадњи с редитељима и глумцима

ПОД једноставним а "знаковитим" насловом, појавила се књига наше угледне костимографкиње Миланке Берберовић "Сценски костим - трагање" (у издању РТС издаваштва) која јој је на овогодишњем Сајму књига донела награду Удружења примењених уметника.

07. 12. 2022. у 11:17

ПЛЕМЕНИТИ СТИХОВИ ДЕСНИЦЕ: Владан Бајчета о неправедно скрајнутом песничком делу великог писца

ПЛЕМЕНИТИ СТИХОВИ ДЕСНИЦЕ: Владан Бајчета о неправедно скрајнутом песничком делу великог писца

ПОСЛЕ изузетно успешног прозног старта, велики писац Владан Десница (1905-1967) огласио се 1956. првом, и испоставило се једином песничком књигом "Слијепац на жалу", која је, међутим, дочекана веома оштрим примедбама критичара. Оцењена је као "тврда, сувопарна и незанимљива", "празна и неуверљива", као "интелектуална конструкција", "Збирка која трпи од декларативности". Са намером да укаже на занемарене вредности ове збирке и на неки начин исправи неправду према аутору, Владан Бајчета (1985) је написао студију Non omnis moriar, коју је објавио Институт за књижевност и уметност.

07. 12. 2022. у 11:11

СОКОЛОВА ПЕСМА НА ЛЕПОМ ПЛАВОМ ДУНАВУ:  Коло испраћено овацијама после извођења музичко-драмског првенца

"СОКОЛОВА ПЕСМА" НА ЛЕПОМ ПЛАВОМ ДУНАВУ: "Коло" испраћено овацијама после извођења музичко-драмског првенца

У БЕЧКОМ Акцент театру још дуго ће одјекивати "Соколова песма": представа Ансамбла "Коло" освојила је публику, изазвала овације и потврдила већ стечену репутацију да је реч о сасвим јединственом уметничком доживљају. Уосталом, о томе најбоље говори чињеница да су, само због овог извођења, директори мађарског и словачког националног ансамбла из Будимпеште и Братиславе дошли у Беч да виде - Београђане.

07. 12. 2022. у 11:04

РАЗНОВРСНЕ ПОЕТИКЕ И ГЕНЕРАЦИЈЕ: Двоброј Књижевног магазина

РАЗНОВРСНЕ ПОЕТИКЕ И ГЕНЕРАЦИЈЕ: Двоброј "Књижевног магазина"

НЕДАВНО је објављен двоброј 227-228 "Књижевног магазина" који садржи низ занимљивих прилога који дају слику овогодишњих значајних књижевних збивања, као и песничке и прозне текстове из српске и светске књижевности, књижевну критику, есеје из ликовне уметности и афоризме. Крајем године, по речима главне уреднице Слађане Илић, биће објављен и двоброј 229-230.

07. 12. 2022. у 10:56

ПОЕЗИЈА КАО ДРУГО ИМЕ ЗА ИСТИНУ: Уз Књижевни вијенац Козаре за животно дјело Миловану Данојлићу

ПОЕЗИЈА КАО ДРУГО ИМЕ ЗА ИСТИНУ: Уз "Књижевни вијенац Козаре" за животно дјело Миловану Данојлићу

Милован Данојлић је један од наших најплоднијих, најбољих и најразноврснијих писаца високе књижевне културе и одговорности пред дјелом, језиком, свијетом и животом.

07. 12. 2022. у 10:51

ВЕЧНО ПАМЋЕЊЕ ЗА СТРАДАЛЕ У ЛОГОРУ: Прва изложба Меморијалног центра Старо сајмиште од сутра у Народном музеју Србије

ВЕЧНО ПАМЋЕЊЕ ЗА СТРАДАЛЕ У ЛОГОРУ: Прва изложба Меморијалног центра "Старо сајмиште" од сутра у Народном музеју Србије

НЕПОЗНАТЕ фотографије логора "Старо сајмиште", један кратак и мало познат филм снимљен непосредно по његовом ослобођењу, сведочанства преживелих, цртежи заточеника из тог времена, примери из Гестапове картотеке, репродукције докумената, оригинални делови торња на Кули...

07. 12. 2022. у 06:30

ПРЕМИЈЕРА ПРЕДСТАВЕ ЗА ДЕЦУ WOW!: На сцени Малог позоришта Душко Радовић у режији Михе Голоба

ПРЕМИЈЕРА ПРЕДСТАВЕ ЗА ДЕЦУ "WOW!": На сцени Малог позоришта "Душко Радовић" у режији Михе Голоба

У МАЛОМ позоришту "Душко Радовић" у четвртак, 8. децембра, биће оджана премијера представе "WOW!" у режији словеначког редитеља Михе Голоба. Представа је настала на програмском концепту "Добродошлица света", уз подршку Европске комисија кроз програм "Креативна Европа" и Министарство културе Републике Србије.

06. 12. 2022. у 23:35

ДОЧЕК ЗА КРАЈ ГОДИНЕ: У Новом Саду задовољни програмима које су ове године организовали као Европска престоница културе

"ДОЧЕК" ЗА КРАЈ ГОДИНЕ: У Новом Саду задовољни програмима које су ове године организовали као Европска престоница културе

ГОДИНУ на измаку, у којој је Нови Сад носио титулу Европске престонице културе, обележило је око 4.000 догађаја са учешћем више од 6.000 уметника из 35 земаља са четири континента, а читав пројекат је пратило 500 партнера.

06. 12. 2022. у 23:16

ЈУБИЛЕЈ ПРЕДСТАВЕ ЗАШТО ЈЕ ПОЛУДЕО ГОСПОДИН Р?: Педесето извођење у ЈДП, у режији Бобе Јелчића

ЈУБИЛЕЈ ПРЕДСТАВЕ "ЗАШТО ЈЕ ПОЛУДЕО ГОСПОДИН Р?": Педесето извођење у ЈДП, у режији Бобе Јелчића

НА Сцени "Љуба Тадић" Југословенског драмског, у среду 7. децембра, педесети пут биће изведена представа "Зашто је полудео господин Р?" Рајнера Вернера Фасбиндера и Михаела Фенглера у режији Бобе Јелчића.

06. 12. 2022. у 22:05

ДНЕВНИЦИ СЕОБА НОВОСАДСКИХ ПОРОДИЦА: Изложба докумената у Гелерији „Прометеј“

ДНЕВНИЦИ СЕОБА НОВОСАДСКИХ ПОРОДИЦА: Изложба докумената у Гелерији „Прометеј“

ИЗЛОЖБА Дневници сеоба – Записи о новосадским породицама, ауторки др Гордане Петковић и Коране Боровић, у Галерији ИК Прометеј биће постављена од 8. до 27. децембра и друга је по реду у години у којој Нови Сад носи титулу Европске престонице културе.

06. 12. 2022. у 21:29

НА 59. ОКТОБАРСКОМ САЛОНУ: Почаст Жилнику, награда Црвеној

НА 59. ОКТОБАРСКОМ САЛОНУ: Почаст Жилнику, награда "Црвеној"

ПОСЛЕ 46 дана овогодишњег 59. Октобарског салона, који је имао пет изложбених отварања, уз готово свакодневне пратеће програме, жири (Лоренцо Балби, Јан Шевалије, Аленка Грегорич, Биљана Томић и Синиша Илић) донео је одлуку да почасна награда Београдског бијенала припадне Желимиру Жилнику.

06. 12. 2022. у 18:14

ИЗЛОЖБА ЗА ТРИДЕСЕТИ РОЂЕНДАН ЛУДУСА: Свечаност у Атељеу 212 поводом јубилеја новина Удружења драмских уметника Србије

ИЗЛОЖБА ЗА ТРИДЕСЕТИ РОЂЕНДАН "ЛУДУСА": Свечаност у Атељеу 212 поводом јубилеја новина Удружења драмских уметника Србије

УДРУЖЕЊЕ драмских уметника Србије, у среду 7.децембра, обележава значајан јубилеј: 30 година излажења позоришних новина "Лудус ". Тим поводом, у Атељеу 212 биће отворена изложба, а у програму ће учествовати Светлана Бојковић, Небојша Дугалић, Александар Милосављевић, Милан Цаци Михаиловић и Татјана Њежић.

06. 12. 2022. у 15:18

РЕВИЈА У ЈУГОСЛОВЕНСКОЈ КИНОТЕЦИ:  Дани словеначког филма

РЕВИЈА У ЈУГОСЛОВЕНСКОЈ КИНОТЕЦИ: Дани словеначког филма

МАНИФЕСТАЦИЈА Дани словеначког филма одржаће се 8. пут од 6. до 11. децембра у Југословенској кинотеци и биће у знаку словеначког редитеља и сниматеља Карпа Аћимовића Године, коме ће првог дана фестивала (у 20.00) бити уручен "Златни печат" Кинотеке за изузетан допринос кинематографији.

05. 12. 2022. у 22:20

ОБЕЛЕЖЕНО СЕДАМ ДЕЦЕНИЈА ОД ОСНИВАЊА МУЗЕЈА НИКОЛЕ ТЕСЛЕ: Једини чувар личне заоставштине српског научника

ОБЕЛЕЖЕНО СЕДАМ ДЕЦЕНИЈА ОД ОСНИВАЊА МУЗЕЈА НИКОЛЕ ТЕСЛЕ: Једини чувар личне заоставштине српског научника

МУЗЕЈ Николе Тесле свечано је обележио свој рођендан, односно 70 година од оснивања као јединствене установе која чува заоставштину чувеног српског научника.

05. 12. 2022. у 19:45 >> 19:46

ДО НОВЕ ГОДИНЕ ДВЕ ПРЕМИЈЕРЕ: Народно позориште у Пироту од 2022. опрашта се комедијом и представом за децу

ДО НОВЕ ГОДИНЕ ДВЕ ПРЕМИЈЕРЕ: Народно позориште у Пироту од 2022. опрашта се комедијом и представом за децу

ГЛУМЦИ пиротског Народног позоришта, најмањег професионалног театра у Србији, спремају две представе, чије ће премијере публика видети до Нове године.

05. 12. 2022. у 18:13

ПОНОВО ДОСТУПНО ПОСЕТИОЦИМА: Мирослављево јеванђеље изложено у Народном музеју Србије

ПОНОВО ДОСТУПНО ПОСЕТИОЦИМА: Мирослављево јеванђеље изложено у Народном музеју Србије

МИРОСЛАВЉЕВО јеванђеље доступно је публици, од суботе 3. децембра, као и сваког наредног четвртка и суботе до 14. јануара 2023. године, у термину од 12 до 20 часовa у Народном музеју Србије, саопштили су из Музеја.

05. 12. 2022. у 15:13

У ЧАСТ МАНАСТИРА И ОПСТАНКА НА ОВИМ ПРОСТОРИМА: У грачаничком Дому културе премијера кореодраме Ансамбла Венац

У ЧАСТ МАНАСТИРА И ОПСТАНКА НА ОВИМ ПРОСТОРИМА: У грачаничком Дому културе премијера кореодраме Ансамбла "Венац"

ПРЕД препуном салом Дома културе у Грачаници у суботу је изведена премијера кореодраме "700" ансамбла "Венац" на Косову и Метохији, а музичко-сценски спектакл овог професионалног ансамбла до сада је приказан у Београду, Новом Саду и Бањалуци.

05. 12. 2022. у 14:17

МОЋ ГОРДАНИНОГ СТИХА ТРАЈЕ: Традиционални конкурс за књижевне сусрете са именом песникиње и легендарног репортера Новости

МОЋ ГОРДАНИНОГ СТИХА ТРАЈЕ: Традиционални конкурс за књижевне сусрете са именом песникиње и легендарног репортера "Новости"

ЗНАЛА је и моћ и немоћ речи. Живот је посветила речи и оставила речи које време неће умети да избрише. Она сада, онако лепа и нежна, шета вртом песника и паун пада на њено раме.

05. 12. 2022. у 14:15

НАЈБОЉИ - ПАД ПРОКЛЕТИХ: Резултати традиционалног конкурса КЦ Рибница у Краљеву

НАЈБОЉИ - "ПАД ПРОКЛЕТИХ": Резултати традиционалног конкурса КЦ "Рибница" у Краљеву

На традиционални конкурс краљевачког КЦ „Рибница“ за Годишњу изложбу радова младих ликовних стваралаца из области савремене ликовне уметности, дизајна и примењене уметности, пријавило се више од 50 уметника из свих крајева Србије.

05. 12. 2022. у 12:07