УЛИЧНИ УМЕТНИЦИ ОСЛИКАВАЈУ ГАЗЕЛУ: Галерија под отвореним небом у наставку комплекса Ложионице

УЛИЧНИ УМЕТНИЦИ ОСЛИКАВАЈУ ГАЗЕЛУ: Галерија под отвореним небом у наставку комплекса "Ложионице"

НАЦИОНАЛНА платформа "Србија ствара" Владе Србије најавила је да ће покренути пројекат осликавања старих стубова моста Газела и стварање прве "street-art" галерије на отвореном, у непосредној близини будућег креативно иновативног центра "Ложионица".

29. 05. 2024. у 21:01

ТАНЈУГ ЈАВЉА У ПЕКИНГУ: Гостповање изложбе Музеја Југославије у Културном центру Србије Иво Андрић

"ТАНЈУГ ЈАВЉА" У ПЕКИНГУ: Гостповање изложбе Музеја Југославије у Културном центру Србије "Иво Андрић"

ПУТ Кине отишла је изложба Музеја Југославије "ТАНЈУГ јавља: Рат је завршен", кустоса Радована Цукића и Милице Томић, која ће 30. маја бити отворена у Културном центру Србије "Иво Андрић" у Пекингу.

29. 05. 2024. у 20:30

БАТИНИ ПАРИСКИ ДАНИ: Дела академија Милорада Михаиловића (1923-2011) у Нишу

БАТИНИ ПАРИСКИ ДАНИ: Дела академија Милорада Михаиловића (1923-2011) у Нишу

НЕКА од најзначајнијих дела Милорада Бате Михаиловића (1923-2011) настала на самом почетку његовог живота и рада у Паризу, наћи ће се на постаци која ће се наћи на поставци у Павиљону у Тврђави, Галерије савреме ликовне уметности Ниш, од 30. маја у 20 часова.

29. 05. 2024. у 19:51

ВЕК ВЛАДЕТЕ ЈЕРОТИЋА: Камерна изложба Библиотеке САНУ

ВЕК ВЛАДЕТЕ ЈЕРОТИЋА: Камерна изложба Библиотеке САНУ

ПОВОДОМ века од рођења лекара, неуропсихијатра, психотерапеута, професора, књижевника и академика Владете Јеротића (1924- 2018), у Библиотеци САНУ постављена је камерна изложба која ће бити отворена 21. јуна. Аутор поставке је Сања Петровић.

29. 05. 2024. у 19:08

БОРБА И СНОВИ ЈЕДНОГ НАРОДА: Боје годишњих доба - изложба савремених кинеских руралних слика у Кинеском културном центру

БОРБА И СНОВИ ЈЕДНОГ НАРОДА: "Боје годишњих доба - изложба савремених кинеских руралних слика" у Кинеском културном центру

НА десетине хиљада кинеских самоуких уметника осликава своју свакодневицу, традицију, снове и наде, а радови њих 80 нашли су се на изложби "Боје годишњих доба - изложба савремених кинеских руралних слика", отвореној у галерији импозантног здања у улици Трешњиног цвета на Новом Београду.

29. 05. 2024. у 18:35

ДИПЛОМАТСКИ ДАН ЗА КУЧЕВСКИ ВЕЗ: Манифестација у организацији НАЛЕД-а и Етно мреже

ДИПЛОМАТСКИ ДАН ЗА КУЧЕВСКИ ВЕЗ: Манифестација у организацији НАЛЕД-а и Етно мреже

КОЛОНИЈА веза у Кучеву већ годинама окупља жене, мајсторе технике декоративног веза штампујит, коју негује влашка заједница у овом крају, а чија је техника крајем прошле године уписана у Национални регистар нематеријалног културног наслеђа.

29. 05. 2024. у 18:01

ДИЈАЛОГ КРОЗ КЕРАМИКУ: Заједнички пројекат Музеја примењене уметности и Народног музеја у Аранђеловцу

"ДИЈАЛОГ" КРОЗ КЕРАМИКУ: Заједнички пројекат Музеја примењене уметности и Народног музеја у Аранђеловцу

ДВЕ збирке уметничке керамике, Музеја примењене уметности и Народног музеја у Аранђеловцу, укрстиће ауторски пројекат виших кустоскиња Јелене Поповић и Тање Вићентић.

29. 05. 2024. у 16:55

ПОЗИВНИЦА ВЕЛИКОГ ФОРМАТА: Изложба плаката Јована Тарбука у Музеју Народног позоришта у Београду

ПОЗИВНИЦА ВЕЛИКОГ ФОРМАТА: Изложба плаката Јована Тарбука у Музеју Народног позоришта у Београду

ПОВОДОМ две деценије уметничког рада графичког дизајнера Јована Тарбука, у Музеју Народног позоришта у Београду, 30. маја биће отворена изложба "Плакат - позивница великог формата".

29. 05. 2024. у 15:55

ОПЕРСКА ГАЛА ЗА КРАЈ ЈУБИЛАРНЕ СЕЗОНЕ БГФ: Грандиозна завршница уз светску поделу

ОПЕРСКА ГАЛА ЗА КРАЈ ЈУБИЛАРНЕ СЕЗОНЕ БГФ: Грандиозна завршница уз светску поделу

БЕОГРАДСКА филхармонија припрема оперску галу за крај своје јубиларне, стоте сезоне, уз извођење "Мадам Батерфлај" Пучинија, са шефом-диригентом Габријелом Фелцом, 7. и 9. јуна од 19 часова на Коларцу.

29. 05. 2024. у 15:33

НАШИ БИБЛИОТЕКАРИ НА КРИТУ: Одржана научна конференција  „Публикације и библиотеке југоисточне Европе од 17. века до савремених изазова

НАШИ БИБЛИОТЕКАРИ НА КРИТУ: Одржана научна конференција „Публикације и библиотеке југоисточне Европе од 17. века до савремених изазова"

НАУЧНА конференција „Публикације и библиотеке југоисточне Европе од 17. века до савремених изазова" одржана је на Криту.

29. 05. 2024. у 14:49

ДВА ДУА , ЧЕТИРИ КЛАВИРА: Концерт нашег двојца са гостима из Холандије

ДВА ДУА , ЧЕТИРИ КЛАВИРА: Концерт нашег двојца са гостима из Холандије

КЛАВИРСКИ ЛП Дуо ће одржати концерт у четвртак 30. маја на Коларцу, где ће уз један од најаутентичнијих музичких састава који чине Соња Лончар и Андрија Павловић, наступити гости из Холандије, легендарни клавирски дуо - Сандра и Јерун Ван Вејн.

29. 05. 2024. у 14:06

ВЕЛИЧАНСТВЕН ЛИКОВНИ ДАР И ПРАГМАТИЧНА ПАМЕТ:  Представљена монографија Герослав Зарић Гера, Чаробњак сцене Живадина Митровића

ВЕЛИЧАНСТВЕН ЛИКОВНИ ДАР И ПРАГМАТИЧНА ПАМЕТ: Представљена монографија "Герослав Зарић Гера, Чаробњак сцене" Живадина Митровића

ИЗЛАЗАК из штампе веома садржајне и занимљиве монографије "Герослав Зарић Гера, Чаробњак сцене", нажалост, њен аутор Живадин Митровић (1947-2023) није дочекао. Зато је с изузетним пијететом о његовом великом ангажману у стварању књиге посвећене сценографу који је својим делом обележио српску и позоришну сцену крајем 20. и 21. века, јуче посебно било речи. Јер, аутор је оставио узбудљиву причу о одрастању главног јунака, његовом сазревању, професионалном раду као сценографа, сликара и професора ФПУ.

29. 05. 2024. у 13:54

СВАКУ САМ ФОТОГРАФИЈУ НАПРАВИО ЗАХВАЉУЈУЋИ ДЕДИ: Прва самостална изложба Јанка Кустурице

СВАКУ САМ ФОТОГРАФИЈУ НАПРАВИО ЗАХВАЉУЈУЋИ ДЕДИ: Прва самостална изложба Јанка Кустурице

ПРВА самостална изложба фотографија младог уметника Јанка Кустурице, чији је назив "Summer Knowledge" инспирисан поемом Делмора Шварца, отворена је синоћ у "Дорћол Плацу".

29. 05. 2024. у 13:51

ОКРУГЛИ СТО О СЕОБИ СРБА У РУСИЈУ: У организацији Удружења Славјаносербија и Руски дом у Београду

ОКРУГЛИ СТО О СЕОБИ СРБА У РУСИЈУ: У организацији Удружења "Славјаносербија" и Руски дом у Београду

У ЧАСТ годишњице Указа руске царице Јелисавете Прве (од 29. маја 1753. године о сеоби Срба у Руско царство), Удружење "Славјаносербија" организује округли сто "Славјаносербија: годишњица сеоба Срба у Русију", који ће бити одржан 29. маја у у Руском дому.

29. 05. 2024. у 13:46

НАГРАДА СЛОБОДАНКА ЦАЦА АЛЕКСИЋ: Признање за најбољу режију дечје представе Марку Торлаковићу за Храбру кројачицу

НАГРАДА "СЛОБОДАНКА ЦАЦА АЛЕКСИЋ": Признање за најбољу режију дечје представе Марку Торлаковићу за "Храбру кројачицу"

РЕДИТЕЉ Марко Торлаковић четврти је добитник Награде "Слободанка Цаца Алексић" за најбољу режију представе за децу: признање му је донела "Храбра кријачица" Крушевачког позоришта,а уручење је 31. маја у Позоришту "Пуж".

29. 05. 2024. у 12:58

О ПРИРОДИ КОНФЛИКТА И ДЕСТРУКЦИЈЕ: Радови Александр Кокотовић у Галерији УЛУС

О ПРИРОДИ КОНФЛИКТА И ДЕСТРУКЦИЈЕ: Радови Александр Кокотовић у Галерији УЛУС

ЗА СВОЈУ изложбу названу "Тектониарт", која ће 29. маја бити отворена у Галерији УЛУС, Александра Кокотовић каже да представља путовање кроз лавиринт структуре и форме, дубоко у срце архитектуре као израза људске креације. Истовремено, према речима ауторке, поставка је и сведочанство о нашим грешкама и изазовима.

28. 05. 2024. у 18:26

ЗЛОКОВИЋ КАО УЗОР: Изложбом Вила Прендић - нови поглед, ново трајање биће отворена 19. Бина

ЗЛОКОВИЋ КАО УЗОР: Изложбом "Вила Прендић - нови поглед, ново трајање" биће отворена 19. Бина

У СУСРЕТ обележавању шест деценија од смрти архитекте Милана Злоковића следеће године, за које су већ почеле припреме у САНУ, 19. БИНА (Београдска интернационална недаља архитектуре), биће отворена управо изложбом у част овог великана, у четвртак, 30. маја у 19 часова у Ликовној галерији Културног центра Београда.

28. 05. 2024. у 17:17

ПОЧЕЛО ОГОВАРАЊЕ: Комад Небојше Ромчевића у Нишу режира Спасоје Ж.Миловановић

ПОЧЕЛО "ОГОВАРАЊЕ": Комад Небојше Ромчевића у Нишу режира Спасоје Ж.Миловановић

У НИШКОМ Народном позоришту одржана је прва читаћа проба за представу "Оговарање" Небојше Ромчевића ( режија Спасоје Ж. Миловановић), која се ради и копродукцији Народне библиотеке Будве, Беоарта и Народног позоришта Ниш.

28. 05. 2024. у 15:58

СРБИ И РУСИ СЕ ВОЛЕ ИАКО СЕ НЕ ПОЗНАЈУ: Истраживање академика Константина Никифорова у издању Службеног гласника

СРБИ И РУСИ СЕ ВОЛЕ ИАКО СЕ НЕ ПОЗНАЈУ: Истраживање академика Константина Никифорова у издању "Службеног гласника"

Руски интелектуалци себе воле да називају "модернистима" и гаје култ Запада а Србе генерализују као патријахалце, националисте и романтичарске русофиле, с изузетком српских "модерниста" који себе сматрају "западњацима" и сматрају да им је дужност да буду русофоби

28. 05. 2024. у 13:34

ОСМОРО ПИСАЦА У НАЈУЖЕМ ИЗБОРУ: У сусрет додели међународне награде за књижевност „Александар Тишма”

ОСМОРО ПИСАЦА У НАЈУЖЕМ ИЗБОРУ: У сусрет додели међународне награде за књижевност „Александар Тишма”

ОД 48 писаца кандидованих са различитих меридијана света на овогодишњем конкурсу за Међународну награду за књижевност „Александар Тишма” коју сваке друге године додељује Фондација „Александар Тишма” у Новом Саду, у ужи избор уврштено је њих осморо.

27. 05. 2024. у 19:17