СВЕ БЕТОВЕНОВЕ СИМФОНИЈЕ: Једнодневни маратон Београдске, Дортмундске и Словачке филхармоније у Новом Саду

Ј. СИМИЋ

27. 06. 2022. у 08:11

У НИЗУ изванредних програма којима Нови Сад ове године прославља своју титулу Европске престонице културе јуче је приређен "Бетовен маратон," незабораван празник за поклонике класичне музике - целодневно извођење и слушање свих девет симфонија немачког композитора Лудвига Ван Бетовена (1770 - 1827), надмоћног ствараоца на прелазу ера класицизма и романтизма.

СВЕ БЕТОВЕНОВЕ СИМФОНИЈЕ: Једнодневни маратон Београдске,  Дортмундске и Словачке филхармоније у Новом Саду

Диригент Габријел Фелц, Фото Танјуг

Овај јединствени музички маратон у оквиру програмског лука "Тврђава мира" Европске престонице културе у Новом Саду, осмислио је један од најистакнутијих немачких диригената Габријел Фелц, који је јуче готово током целог дана, од 10 до 22 сата, најпре у новосадској Концертној дворани, а потом на Петроварадинској тврђави дириговао двема филхармонијама - Београдском и Дортмундском.

Диригент Фелц, који је и генерални музички директор Дортмундске опере и шеф диригент Дортмундске и Београдске филхармоније, рекао је да док је развијао идеју о маратону, најјача мотивација није му било пуко такмичење већ жеља да он и његови музичари публици приреде осећање путовања као и спознају огромног Бетовеновог дела. А све то уз поруку хармоније, среће и хуманости.

Тако је и било. Спектакл је започео у прелепој, новоизграђеној Градској концертној дворани у Новом Саду.Београдска и Дортмундска филхармонија извеле су осам Бетовенових симфонија. Наступ се састојао из четири концерта на којима су се, под диригентском палицом маестра Фелца, смењивали музички виртуози из Дортмунда и Београда. Завршни тактови Осме симфоније одјекнули су салом изванредне акустике око 18 сати.

Београдски филхармоничари, Фото М. Ђоковић

Наставак спектакла уследио је синоћ на Петроварадинској тврђави где је под отвореним небом више од 200 музичара из Београдске и Дортмундске филхармоније, Словачког филхармонијског хора и четворо солиста - Ана Малеша-Кутни, Михаела Зелингер, Јанг Во Ким и Роберт Борк извели Девету симфонију и "Оду радости".

Задовољна лица посетилаца и вишеминутни аплауз сведочили су да је Нови Сад изнедрио још један врхунски музички догађај којим би се радо подичиле и светске метрополе, а који је, притом био бесплатан за публику.

Тврђава мира

БЕТОВЕН маратон део је програмског лука Европске престонице културе "Тврђава мира", која се бави промишљањем и критичким сагледавањем ратних сукоба и њихових последица трагајући за културом мира. До 17. јула Нови Сад ће угостити више од 1.500 уметника кроз готово 150 програма.

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (2)

МЛАЂИ ЈЕ КРЕНУО ОЧЕВИМ СТОПАМА: Ово су синови Небојше Глоговца (ФОТО)