ОД ЗМАЈЕВОГ, ДО ДИГИТАЛНОГ ДОБА: Допуњено издање капиталне Историје српске књижевности за децу и младе Миомира Милинковића

Марина Мирковић

26. 04. 2024. у 15:21

ИСТОРИЈА српске књижевности за децу и младе универзитетског професора, писца и песника Миомира Милинковића, капитално је штиво и по садржају и по величини и обухватности подухвата аутора, који нам је сад своје дело донео умногоме измењеном и допуњеном издању - објављеном овог пута под окриљем Института за дечју књижевност.

ОД ЗМАЈЕВОГ, ДО ДИГИТАЛНОГ ДОБА: Допуњено издање капиталне Историје српске књижевности за децу и младе Миомира Милинковића

Фото: Приватна архива

Друго издање монографије "Историја српске књижевности за децу и младе" је настало из потребе за уношењем нових резултата изучавања литературе за децу и младе и исказаних захтева стручне и научне јавности, вели професор Милинковић, који са посебном пажњом прати стваралаштво нове генерације писаца и значај њиховог дела са становишта књижевне историје.

- Српска књижевност за децу је данас у поодмаклој фази развоја, а то је тренутак када се може говорити о њеном богатом наслеђу и веома плодној продукцији, нарочито у садашњој фази развоја коју одликује богатство тема и мотива, жанровска разноврсност и књижевни експеримент, како у поезији, тако и у ширим епским формама, пре свега у савременом роману - објашњава Милинковић, и подвлачи неопходност дефинисања питања историјске периодизације, те књиге која би понудила преглед појединих фаза развоја у контексту књижевних епоха, покрета и школа.

Друго издање "Историје српске књижевности за децу и младе" садржи шездесет нових имена у регистру обухваћених аутора, међу којима је знатан број писаца из српске дијаспоре.

приватна архива

- Ваља рећи да српска књижевност за децу данас, као интегрални део опште књижевности, има своју богату продукцију, своју историју, књижевну критику и теорију - напомиње аутор, који не губи из вида чињеницу да је књижевност за децу релативно млада уметност, о којој књижевна наука још није дала целовите и заокружене судове и оцене.

То напомиње професор, који је у првобитној "Историји" нудио преглед од "Змајевог доба" до доба Владе Стојиљковића и Ршума - једног од оних који не само да у то доба нису рекли (ни записали) своју последњу реч, већ је у међувремену израстао у живог класика, пре свега захваљујући делу намењеном "малим људима". Између Чика Јовиних химни дечјој игри и других поетских драгуља и поменутог Ршума, сместио је све од Нушића, Тартаље, Десанке, Вуча, преко Ћопића, Витеза, Радовића и Лукића, до Мирослава Антића и његових химни ђачкој љубави или Милована Данојлића, који је књижевно име стекао и пут ка звању академика и великана започео кроз стваралаштво за децу - и на тај начин Милинковић нам је одавно дао ваљан, утемељен преглед историјског развоја књижевности за децу.

Представљање

ДОК је првобитни издавач "Историје српске књижевности за децу и младе" био "Букленд", ово ново проширено и допуњено објављено је под окриљем Инстута за дечју књижевност. Ово капитално издање ће бити представљено 13. маја у просторијама Удружења књижевника Србије у Француској 7.

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
„КАО ДА НИКАДА НИСУ ПОСТОЈАЛЕ“ Немачки новинар у репортажи за Билд о руским бомбама - Ово није могло да се замисли...

„КАО ДА НИКАДА НИСУ ПОСТОЈАЛЕ“ Немачки новинар у репортажи за "Билд" о руским бомбама - "Ово није могло да се замисли..."

НА ЗАПАДУ нису могли да верују да постоји тако масивна бомба као што је ФАБ-3000 коју су руске снаге недавно употребиле у Украјини, оцењује немачки новинар Јулијан Репке у репортажи за „Билд“.

22. 06. 2024. у 19:05

Коментари (0)

ПА, НЕЋЕ РУСИ ДА СЕДЕ СКРШТЕНИХ РУКУ! Репрезентативац Албаније који је простачки вређао Србију сазнао шта га чека кад се врати у руски клуб