РЕЗОЛУЦИЈА ЗАТАЛАСАЛА ЦЕО БАЛКАН: Срамни текст о Сребреници не мири регион, како тврде њени кључни спонзори са Запада

РЕЗОЛУЦИЈА о Сребреници још није дошла ни до гласања у Генералној скупштини Уједињених нација, а регион је додатно и дубоко поделила, иако, како тврде њени главни спонзори, пре свега Немачка и САД, има задатак да "помири" Западни Балкан.

РЕЗОЛУЦИЈА ЗАТАЛАСАЛА ЦЕО БАЛКАН: Срамни текст о Сребреници не мири регион, како тврде њени кључни спонзори са Запада

Foto: Shutterstock

Колико је то лицемерна тврдња види се по томе да букти сукоб у Босни и Херцеговини између Бањалуке и Сарајева, јер је документ дошао до УН без сагласности Председништва БиХ и подржао га је само бошњачки члан, да је велику буру изазвала најава из Северне Македоније да ће и она можда бити међу коспонзорима, да би тим путем могла поћи и Црна Гора чему се противи јавно мњење у овој држави, а севнуле су и варнице на линији Љубљана-Београд, јер је и Словенија међу помагачима скаредног текста који на леђа српског народа товари терет геноцида.

Гeнерална скупштина УН је 2. маја требало да се изјасни о резолуцији о Сребреници, али је гласање одложено, потврдио је амбасадор БиХ при УН Златко Лагумџија:

- Шаљемо текст резолуције на ревизију, уколико земље чланице УН имају још неке предлоге на текст. Генерална скупштина ће бити након 6. маја.

Но, какав год исход гласања да буде, дипломатија Србије активирала је све своје канале да се наши аргументи чују, документ повуче или да буде што мање гласова "за", Београд ће из ове битке изаћи са потпуно јасном сликом ко су нам пријатељи, а ко непријатељи и на основу тога ће моћи да креира спољну политику. А, чини се да баш због тога што се све више земаља опире притисцима Запада, њима и жури да прогурају резолуцију о Сребреници, јер би избори који следе у ЕУ и САД могли променити распоред снага и ослободити оне који се и сада нећкају око гласања да слободно изразе став.

Председник Александар Вучић рекао је да "не само да резолуција неће довести до мира и неће излечити ране из прошлости, она ће продубити јаз између нација и довести до нових тензија на Западном Балкану":

- Како год да буде, моћи ћемо уздигнуте главе да изађемо одавде и видећете да кад изађемо одавде да ћемо да имамо још већи број пријатеља, јер многи који не смеју да буду уз нас, били би уз нас. То се у политици не рачуна увек, али јесте један додатни залог за будућност - рекао је Вучић.

Социолог Владимир Вулетић изјавио је да би усвајање резолуције несумњиво дестабилизовало регион, истакавши да су тога свесни сви, па чак и они који говоре да је резолуција осмишљена за стабилизацију региона.

- Онда се питамо да ли је заиста њихов циљ да се дестабилизује регион, да дође до неких сукоба који би били погубни за читаво ово поднебље. Када је реч о појединим народима, ту не би било победника, сви би били губитници што би можда за неке друге било од користи - оценио је Вулетић. Он је истакао да уколико више од 100 земаља буде гласало за усвајање резолуције о Сребреници, то ће значити да је она планирана и да они и даље могу да рачунају да су, на овај или онај начин, успели да држе свет под контролом, али уколико тај број буде знатно мањи, то ће показати да је њихова глобална хегемонија уздрмана.

Резолуција о Сребреници предвиђа да се 11. јул прогласи међународним даном сећања, да се злочин назива геноцидом и да се о томе учи кроз образовни систем. Спонзори су Не- мачка, Руанда, Албанија, Француска, Турска, Слове- нија, САД...

Вулин: Захвалност Минску

НЕКАДАШЊИ директор БИА Александар Вулин, у оквиру 12. Међународног састанка високих званичника одговорних за безбедносна питања, састао се јуче са првим замеником државног секретара Савета безбедности Белорусије Павелом Николајевичем Муравејком. Вулин је током разговора изразио велику захвалност Белорусији, властима у Минску и председнику Александру Лукашенку на принципијелном ставу по питању непризнавања лажне државе Косово. Он је Муравејка детаљно упознао са резолуцијом о Сребреници коју Генерална скупштина УН планира да усвоји на предлог Немачке, која је починила највећи геноцид у историји човечанства. Саговорници су се сагласили да постоји додатни простор за унапређење сарадње Србије и ОДКБ.

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
ЈЕЗИВА СУДБИНА СРБИНА КОЈИ ЈЕ ПОГИНУО У АМЕРИЦИ: Последњи Гојков лет пред полагање за лиценцу завршио се трагично

ЈЕЗИВА СУДБИНА СРБИНА КОЈИ ЈЕ ПОГИНУО У АМЕРИЦИ: Последњи Гојков лет пред полагање за лиценцу завршио се трагично

ГОЈКО Дамјанић (58), који је трагично изгубио живот у авионској несрећи у округу Палм Бич, био је омиљен међу Србима који су живели на Флориди, а ова трагедија дубоко је потресла и шокирала све наше сународнике који живе преко океана.

12. 07. 2024. у 14:32

Коментари (0)

БРУКА И СРАМОТА! Ово су хиљаде навијача на Вимблдону урадиле Новаку Ђоковићу након што их је прозвао за бахатост