ВУЧИЋ НА ОТВАРАЊУ ДЕОНИЦЕ НОВИ БЕОГРАД-СУРЧИН: "Ово су велике ствари за нашу земљу" (ФОТО/ВИДЕО)

Новости онлајн

01. 04. 2023. у 11:00 >> 12:02

ПРЕДСЕДНИК Србије Александар Вучић присуствовао је данас церемонији отварања деонице Нови Београд – Сурчин ауто-пута "Милош Велики“.

ВУЧИЋ НА ОТВАРАЊУ ДЕОНИЦЕ НОВИ БЕОГРАД-СУРЧИН: Ово су велике ствари за нашу земљу (ФОТО/ВИДЕО)

Foto: Tanjug

Питања новинара

- Ја не мислим да ће то лако да се догоди, јер би то значило да више не постоји траг споразума, већ да они желе само ескалацију - рекао је председник на питање о новој стратегији Приштине о безбедносним снагама на територији целог КиМ.

О пресуди Вучићевићу

- Мислио сам да је то неслана шала, онда сам синоћ позвао Вучићевића када сам завршио своје обавезе, и видим да је он одлучан да свој протест изрази на тај начин што ће да иде у затвор. Ја не могу да критикујем лично судије јер бих тиме рушио институције Србије, али много чудних ствари има у нашем правосуђу, додворавања, много велики утицај странаца. Неке медијске куће никада не могу да добију осуђујућу пресуду без обзира шта кажу, а они за које се говори да све контролишу добијају бесмислене казне. Ја се надам да се то некако превазиђе, јер је то лоше за земљу, ја сам га молио да то не ради, рекао да ћу платити ја, да је то једна плата, али је он решио да тиме покаже да се тиме бори за своје принципе и да покаже колико је то бесмислено. Ја сам зато одлучио да никога не тужим, јер када бих тужио све који мене туже и који кукају да су прогоњени, а лажу и измишљају, али онда је све то бесмислено, ништа друго не бих радио. То ће лоше да одјекне - рекао је Вучић. 

- Нећу да улазим у предмет, али имате један други случај, где је један човек, где Вучићевић одговара зато што га је назвао лудим, претио силовањем свим чланицама СНС-а, функционер Двери, њега је Вучићевић назвао лудим. И он треба због тог лудака да одговара. Неки из Двери из Тговишта, ево ја ћу да кажем да је тај болесник.  Шта год да изговорите ништа нисте претерали. И због тога што би тај да силује жене Вучићевић треба да иде у затвор. Свашта сам у животу видео, то нисам - рекао је Вучић. 

О КМ таблицама 

- Ви се трудите да нешто урадите против мене, макар 100 пута понављали исте . Зна наш народ да то нема везе са мном, већ са Куртијевим непоштовањем споразума које направи. Јуче сте ми поставили исто то питање. Ја немам проблем са тим. Имам проблем са реалношћу у којој неко дискриминише српски народ и не да Србима могућност да имају оно што је договорено. Петар Стано, портпарол Европске уније потврђује сваку моју реч и каже да је споразум о таблицама временски неограничен и да нема рокове. А шта ви очекујете да урадим? Да уђемо са тенковима па бисте рекли Вучићу вратио си нас у деведесете. Ако се борим преговорима - онда кажете није довољно. Па шта хоћете? Јел то као за Крњачу што ме питате за канализацију? Данас сте дошли на отварање 10 км ауто-пута у граду где га је најтеже направити, али за то нема питања, зато што Срби не смеју да виде велике промене које се дешавају - рекао је председник. 

- Пошто ништа нигде нису изградили, ни канализацију ни пут, ни позориште, ни биоскоп, немојте да бринете, ми ћемо сада да изградимо то - рекао је Вучић одговарајући на питање о изградњи канализације у Крњачи. 

- Оно што сам обећао народу, то ћемо да урадимо. Људи имају велика очекивања. Људи знају када Вучић нешто обећа, то мора да буде изграђено. Ови ваши у претходних 12 година нема шта изградили нису. Ево и овај стадион, који ниче овде - и то су они хтели, али нису смели да кажу. Ови што много воле КиМ и много су забринути, највећи грађевински подухват одавде до Косовске Митровице им је контејнер на Брњају. Ја немам ништа против, ви мене подстичете и кад помислим да немам више енергије и да сам се уморио, ви ме подстакнете да сањам и да радим 10 пута више. Такви морају да постоје да би нас подстицали да земља мора да иде напред - навео је Вучић.

- Рашић и Јеремић су стручњаци за то, они су све урадили за столицу у УН. Ништа то није ново. Рашић је већ признао независно Косово, он би волео да ја будем на његовој страни, али ја никада нећу бити на страни оних који би да разграђују српску државу и зато се никада нећу слагати са Јеремићем и Рашићем - рекао је Вучић. 

ЕПС

- Што се ЕПС-а тиче, важно је то питање, али то је као и у свему другом, као и у држави када хоћемо да мењамо ствари отпори су свуда, на сваком месту, шрајкови на сваком кораку, свуда све иде тешко, сви хоће да сачувају своје привилегије, сви хоће да наставе да лепо живе, ако је могуће да се ради мање. Шта мислите колико је Дробњаку тешко да има над главом Синишу Малог сваки дан. И не сањате колико му је тешко, али мора да има, у противном никада не бисмо имали паре за путеве. Зато смо ми позвали оне који то знају најбоље у свету да нам  по том питању помогну. Да ли ће да буде безброј отвпора? Оних трикова најбеднијих и најјаднијих - "а доводиш нам Норвежане, нема Срба паметних". И онда шта на то да кажете. А што доводиш Кампаца? То ти се свиђа ово ти се не свиђа. А што си довео целу петорку Партизана.Па то ти се свиђа ово ти се не свиђа. То је Србија, та борба против привилегија ће увек бити тешка, увек за политичаре највећа, за оне људе који се обраћају народу - рекао је председник. 

- Када изгубите некога са милион и нешто гласова разлике, онда слажете да сте скупили 700 потписа... Знате колико бих ја у Врању скупио потписа - 10.000. Поновићу - они да ме победе неће никада, сам ћу отићи. Али они да науче то неће - рекао је Вучић одговарајући на питања новинара о Поношевој изјави о 700 скупљених потписа у Врању. 

Foto: Tanjug

О Звезди и Партизану

Вучић се дотакао фудбалских и кошаркашких секција Црвене звезде и Партизана.

Он је најпре честитао црно-белима на готово извесном пласману у Топ 8 фазу Евролиге, а потом се дотакао дуговања наша два највећа клуба.

- Урадили смо много ове сезоне. Што се тиче дугова, надам се када се заврши сезона да ће клубови да плате своја дуговања. ФК Партизан дугује огроман новац, јуче смо им дали додатни новац да би могли да изађу у Европу. ФК Звезда има много више новца. Желим им срећу у даљим такмичењима, али ето на пример и Војводина је после година бацања пара у бунар стала на ноге и напредује. Порез мора да се плати, нема тог чуда који ће да падне са неба. Уредите финансије, видећете, победићете и веће од Шерифа - рекао је Вучић одговарајући на новинарска питања.

Foto: Tanjug

Обраћање председника

- Ми смо се трудили да покажемо да можемо да градимо много више него неко претходни. Држава није играчка, то је светиња коју морамо да чувамо, да пазимо, негујемо о чему морамо да водимо рачуна. Само успешна, одговорна и озбиљна држава може да гради своју земљу, а да не повећава јавни дуг своје земље - рекао је Вучић и истакао да Србија има мањи јавни дуг од више од 90 посто других земаља ЕУ. 

- То је успех Србије и наших грађана, и зато је важно да наставимо такву врсту озбиљне и одговорне политике. И да имамо људе који сањају снове и имају велике снове. Видите, ту је председница Владе, мислите ли да код ње постоји сујета да данас мора да говори? Не, она је дошла зато што је срећна што је ту са нама. Задовољан сам због тога, и честитам и министру Малом, по пројекцији буџета требало је да имамо закључно са 31. мартом дефицит од 74,9 милијарди, а по званичним подацима од синоћ имамо дефицит 28,6 милијарди, неких 245 милиона евра. Бољи резултат него што смо сами предвидели и Народна скупштина прихватила. ММФ би да нам побољша прогнозу, а ја нешто не журим са тим, па ћу се састати са њима када се вратим из Вероне. Јер желим тај новац да уложимо и да покушамо ове године да направимо уговор за обилазницу око Крагијевца која је врло важна, и да кренемо у велику инвестицију на северу Војводине - рекао је Вучић.  

- То су велике ствари и велики планови. Шта значи ова деоница? То је жила куцавица за Београд. Све је ово урађено, бициклистичка стаза, осветљење... све можете да користите вечерас од 21 час. Саобраћај отварамо већ данас - људи могу већ данас брже да стигну до Београда и обрнуто. Овде ће морати  да се прошири кружни ток, јер ће нам он ускоро бити уско грло. На жалост нисмо на време о томе размишљали, тек пре седам месеци смо почели, па док се ураде сви пројекти... Увек кад изградите нешто иде следећи велики циљ, следећи снови, трка са временом да ухватите корак и да се борите даље. 

- Моја порука је да морамо да наставимо да се боримо, да сањамо. Убрзо отварамо ауто-пут до Крушевца, обилазницу око Београда до Бубањ потока, а онда да потписујемо уговор од Бубањ потока преко Лештана и Винче, преко Дунава до Панчева, тек тада завршавамо комплетну обилазницу. Онда иде пут ка Топлици, и надамо се пре краја године да отворимо и деоницу до Пожеге, што је спас и жила куцавица за цео Златиборски крај - навео је Вучић. 

- Много сам срећан што сам данас овде. Крећемо за месец дана да градимо петљу за Јаково, ово је много важно. Запамтите моје речи, 2025. просечна плата у Србији 1000 евра, просечна пензија већа од 400 евра - рекао је Вучић и захвалио се председнику Сију који је увек био уз Србију. 

- Да нисмо имали вашу помоћ, питање је колико бисмо финансијски крварили и да ли бисмо могли да градимо оволико путева - рекао је Вучић. 

Обраћање Чен Бо

Амбасадорка Кине Чен Бо обратила се и честитала на отварању ове деонице. Истакла је да се нада да ће наше две земље имати још много заједничких пројеката. 

Foto: Tanjug

Обилазак 

Председник је истакао да су сада сви навикли на добре путеве. Истакао је и колико је смањен број удеса на путу до Чачка - од када је вожња Ибарском магистралом замењена ауто-путем Милош Велики. 

- Све је много ближе сада за људе који иду из Новог Београда, Земуна... Сви људи имају сада веома лаган приступ - излаз на Милош Велики, то су велике ствари за нашу земљу - рекао је Вучић. 

Каже да ће сада сви ићи обилазницом, па и он када иде код родитеља у Јајинце. 

- Ово некима за 20 минута скраћује пут до Чачка. Није мала ствар - наводи Вучић.

До Бубањ потока ће бити до јуна месеца, каже Вучић.

- Очекујемо велика потписивања, идемо у велике нове инвестиције и путеве, јер за то не можете добити значајну подршку споља. 

Нама предстоје велика отварања ове године, истиче Вучић. 

- Обилазница око Београда, пре Руме, идемо на отварање 5,5, км преко Мерошине ка Прокупљу, Грачаници, онда отварамо важну деоницу за људе Рума-Шабац - навео је председник. 

Остаје још Паковраће-Пожега, како Вучић каже, жила куцавица целе Западне Србије. Убрзо се завршава и Кузмин-Сремска Рача. 

Навео је да нас очекује потписивање много важних потписивања уговора по питању изградње обилазница. 

- Ми градимо пропорционално својој величини највише брзих саобраћајница у целој Европи, а чак нисам сигуран да је само пропорционално својој величини.  Стара кинеска пословица каже "Ако желиш да будеш моћан прво гради путеве". Путеви су ти који ти доносе предност, срећу и напредак. Путеви су ти који доводе инвеститоре, без путева нико неће да дође - навео је Вучић. 

Истиче да су за нас ово ствари од кључног значаја, резултати који остају иза нас. 

- Ја мислим да је добро урађена и дренажа и све - рекао је председник. 

Истиче да постоје и пешачка и бициклистичка стаза. Показао је и локацију на којој ће ускоро бити национални стадион и Ескпо центар, нови сајам, како каже потпуно нови центар града. 

- Када градите да вам расте БДП, и то значи да можете да повећавате плате и пензије, када то стане, као што је стало 2005, онда вам је јасно да више ништа не можете ни да финансирате - рекао је Вучић и истакао да је Србија цео уговор платила из буџета. 

Стигао председник Вучић

Председник Вучић је на отварање дошао у пратњи премијерке Ане Брнабић, министара Синише Малог, Горана Весића и других министара. 

- Ово је важно за цео доњи Срем - рекао је Вучић. 

Врло захтевна деоница

Градња је почела крајем марта 2021. године, а том саобраћајницом, која има урађену и бициклистичку стазу и тротоар за пешаке, излаз на аутопут "Милош Велики" биће скраћен за око 10 километара, јер више неће морати да иду преко ауто-пута Београд - Загреб.

Комерцијални уговор за деоницу Нови Београд - Сурчин потписан је са компанијом "Чајна комјуникејшнс констракшн компани", а његова вредност је 70,5 милиона евра.

Та деоница ауто-пута "Милош Велики" је била грађевински веома захтевна, јер пролази кроз насељено подручје.

Возачи ће моћи да се укључе из Војвођанске улице и Јурија Гагарина на Новом Београду.

Градска магистрална саобраћајница Нови Београд - Сурчин пројектована је за брзину кретања возила од 80 километара на час.

Има по три траке, разделни појас од пет метара, пешачке стазе ширине по два метра и банкине. На траси су изграђена и три моста, један мост-канал и један надвожњак.

Крај ове деонице је код следеће велике петље у Сурчину, после које почиње аутопут "Милош Велики".

Пројекат је урадио Саобраћајни институт ЦИП.

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

ИЛОН МАСК ПРЕД 158 МИЛИОНА ЉУДИ: Погледајте само шта је урадио Новак Ђоковић...

ИЛОН МАСК ПРЕД 158 МИЛИОНА ЉУДИ: "Погледајте само шта је урадио Новак Ђоковић..."

НОВАК Ђоковић и када не игра тенис успева да себе уврсти у најновије најважније вести, и то не само када се о спорту ради. Илон Маск, један од најбогатијих људи света, за то се побринуо.

26. 09. 2023. у 20:37

Коментари (0)

ЈА САМ МОМЧЕ СА КОСОВА Милан Васић стигао на КиМ - поделио слике: Ово је моја душа (ФОТО)