ХРАНОМ УБЛАЖИТЕ ГАСТРИТИС: Без проблема са желуцем уз јогурт и барено поврће (ЈЕЛОВНИК)

И. К.

02. 05. 2023. у 13:00

ОСЕЋАЈ бола, жарења и тежине у желуцу значи да патите од гастритиса, односно упале желудачне слузнице.

ХРАНОМ УБЛАЖИТЕ ГАСТРИТИС: Без проблема са желуцем уз јогурт и барено поврће (ЈЕЛОВНИК)

Фото Shutterstock

Ову упалу могу да узрокују бројни лекови, а најчешће антиреуматици и аналгетици. Чест разлог за појаву гастритиса је и хеликобактерија, због чега је неопходна антибиотска терапија. Међутим, код великог броја пацијената гастритис је непознатог узрока или је узрокован лошим животним навикама, попут нездраве исхране, преобилних оброка, пушења, алкохола...

Без обзира на узрок упале слузокоже желуца, избор одговарајућих намирница је кључна терапијска мера. Прва помоћ код гастритиса за одређени број људи је уношење јогурта, јер у њему су присутне млечне бактерије које у процесу врења стварају млечну киселину, а на нивоу црева подстичу стварање здраве бактеријске флоре. Међутим, с обзиром на то да нису све особе које имају гастритис способне да узимају киселомлечне производе, јер им то изазива киселину или мучнину. У том случају, дијета за гастритис мора бити базирана на бареном поврћу.

Гастритис захтева од пацијента да се храни умерено, да једе мало и често. Код гастритиса нема преједања и обилних оброка. Вода се пије увек 20 минута пре јела, а не током или након оброка. У случају упаљеног желуца, саветују се ананас, банана, бадем, зелено лиснато поврће, цвекла, ђумбир, кромпир, купусњаче, сочиво, палента, јечмена кафа, интегрална тестенина, риба, бело месо...

Ово је предлог како би јеловник могао да изгледа.

Фото: Free Images Pixabay

Понедељак

Доручак: палента са јогуртом

Ужина: ананас

Ручак: риба на жару и зелена салата, један барени кромпир

Вечера: парче пројаре и шоља нискомасног јогурта

Фото Shutterstock

Уторак

Доручак: шоља чаја од ђумбира, зелена салата са туњевином, две кришке интегралног хлеба

Ужина: шака бадема

Ручак: тестенина са пилетином

Вечера: барена цвекла, кришка младог сира и парче хлеба

Фото: Free Images Pixabay

Среда

Доручак: сардина без уља, две кришке интегралног хлеба

Ужина: банана

Ручак: сладак купус са пилетином

Вечера: палента са киселим млеком

Фото: Free Images Pixabay

Четвртак

Доручак: палента са сиром и сусамом

Ужина: ананас

Ручак: сочиво са пилетином

Вечера: барено јаје, кришка хлеба, зелена салата

Фото: Shutterstock

Петак

Доручак: чај од ђумбира, барено јаје, две кришке интегралног хлеба

Ужина: банана

Ручак: риба на жару, зелена салата

Вечера: интегрални хлеб са хумусом и ћурећим прсима

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
Две звезде – једно спектакуларно вече!  Да загреје и преокрене будућност

Две звезде – једно спектакуларно вече! Да загреје и преокрене будућност

Рефлектори српске престонице синоћ су били уперени у две звезде - легендарног Здравка Чолића и заиста јединствену, потпуно нову звезду међу уређајима за загревање дувана - Плоом! У препуној хали 5 Београдског сајма, пред више од 1.500 људи и уз добро познате хитове као што су "Ти си ми у крви", "Чија је оно звезда“ и "Тебе чувам за крај", ЈТИ, прва и једна од највећих јапанских инвестиција и цигаретна копанија број један у Србији, лансирала је Ploom X Advanced - најсавременији уређај за загревање дувана са иновативном и јединственом HeatFlow технологијом усавршеном у Јапану.

10. 05. 2024. у 16:45

Коментари (0)

ЗАШТО РОКФЕЛЕРОВИ ФИНАНСИРАЈУ САВУ МАНОЈЛОВИЋА: Фондација која промовише интересе Америке плаћа Крени-промени (ВИДЕО)