УЗ ОРАХ НИЖИ ПРИТИСАК: Смањује лош холестерол и триглицериде, а довољна је - шака дневно

В. Н.

19. 01. 2023. у 20:30

УКОЛИКО желите да спречите настанак хипертензије, смањите лош холестерол (ЛДЛ) и ниво триглицерида, једите шаку ораха на дан.

УЗ ОРАХ НИЖИ ПРИТИСАК: Смањује лош холестерол и триглицериде, а довољна је - шака дневно

Фото: Shutterstock

Осим тога, студије су показале да ораси смањују и запаљења у организму и тако ублажавају симптоме хроничних болести као што су дијабетес, артритис и кардиоваскуларне тегобе.

Разлог зашто су ораси здрави јесу масне киселине које садрже. Иначе, за све орашасте плодове сматра се да су изузетно здрави кад се конзумирају у умереним количинама, али ораси се, ипак, због састава и комбинације масних киселина сматрају посебно здравим.

У поређењу са другим орашастим плодовима, ораси садрже највећу количину омега-3 масних киселина.

Само 30 г ораха садржи 2,5 грама алфа-линолеинске киселине (АЛА), полинезасићене масти која је неопходна у исхрани. Ораси садрже и антиоксидансе, молекуле способне да успоравају или спречавају оксидацију, што штити ћелије од оштећења изазваног старењем.

Влакна којим обилују ораси доприносе дугом осећају ситости, што спречава преједање и гомилање килограма.

Бројна истраживања која су рађена, са циљем да се испитају здравствене користи које ораси имају за људски организам, показала су да је количина од шест до седам ораха (око 30 г), оптимална количина која би требало да се поједе у току једног дана.

Фото: Free Images Pixabay

 

Чај од опни снижава температуру

ЧAJ од опни које раздвајају меснати део ораха, показао се као веома ефикасан за прочишћавање срчаних артерија, за превенцију срчаних болести и снижавање високе телесне температуре. Увече потопите четири до пет опни у воду, а ујутро од њих скувајте чај. Пијте чај на празан стомак. Најбоље би било да га пијете сваког дана, јер он регулише крвни притисак и ублажава болове у грудима.

БОНУС ВИДЕО - СОЛАРНА ВОДА ЗА ПРОЧИШЋАВАЊЕ ОРГАНИЗМА: Ево како се прави

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (0)

ЗАМАЛО СНИМИО СВОЈУ СМРТ: Босанац преживео удар грома - хтео да сними невреме (ВИДЕО)