ЧУВА ВИД, РЕДУКУЈЕ ХОЛЕСТЕРОЛ: Сува шљива је много више од природног лека за пробаву

В. Н.

01. 01. 2023. у 22:21

ДОМАЋЕ, могло би се рећи и национално воће, готово је неизоставно у сваком дому у Србији. Џем, сок, пекмез, ракија шљивовица, слатко... Све до суве шљиве која се користи и као природни лек.

ЧУВА ВИД, РЕДУКУЈЕ ХОЛЕСТЕРОЛ: Сува шљива је много више од природног лека за пробаву

Фото: Shutterstock

Висок садржај влакана у сувим шљивама је најбољи борац против проблема с пробавом и хемороида. Хронични проблем с пробавом су чести код старијих особа или сасвим мале деце. Суве шљиве делују као лаксатив захваљујући високом садржају пектина. Када једемо суве шљиве уносимо мању количину воде, а већу количину пектина. Суве шљиве су природни лаксатив и за разлику од неких других средстава не стварају навику и не изазивају појаву лењих црева.

Суве шљиве чувају вид

И мада се при помињању сувих шљива прво помисли на проблем са опстипацијом, суве шљиве не доносе само бенедит код проблема са пробавом. Наиме, истраживања су доказала да се проблеми менопаузе лакше подносе ако се једу суве шљиве. Осим тога, три до четири суве шљиве дневно могу да помогну и да се неутрализују ћелије штетних слободних радикала који негативно утичу на памћење. Шљиве су посебно корисне за здравље очију. Фитонутријенти који се налазе у њима могу да помогну да се смањи ризик од дегенерације макуле, болести која се јавља углавном код старијих људи.

Суве шљиве су богате калијумом и електролитима који имају битну улогу у најразличитијим функцијама организма. Као што су процес варења, срчани ритам, импулси, контракције мишића, крвни притисак. Кратак дах, раздражљивост, умор су неки од знака анемије. Сок од сувих шљива и саме суве шљиве су ризница гвожђа. Недостатак гвожђа сматра се главним узроком анемије. Антоцијанин у сувој шљиви је важан у превенцији анемије или малокрвности.

Изграђује кости и мишиће

Суве шљиве су важан извор минерала бора који је битан за јаке кости и мишиће. Смара се да овај минерал може да побољша и когнитивне функције, координацију. Неопходан је за раст, значајно повећава и ниво естрогена у крви, као и састојака који спречавају губитак калцијума и деминерализацију костију, односно остеопорозу, што је нарочито важно за жене у постменопаузи. Само 50 грама сувих шљива дневно или пет до шест сувих шљива је довољно да осетите побољшање после извесног времена.

ФОТО: Принтскрин

 


Редукује ниво холестерола

Понекада због неадекватне исхране, стреса и других фактора долази до нагомилавања масноћа у артеријама које после извесног времена формирају плак. Ако се болести не лечи долази до појаве атеросклерозе, сужења артерија, што све може условити проблеме са срцем и довести и до можданог или срчаног удара.

Нека истраживања сугеришу да је сува шљива богата растворљивим влакнима који могу утицати на ниво холестерола. Растворљива влакна се растварају у води и гастроинтестиналним течностима када уђу у желудац и црева. Претварају се у супстанцу сличну гелу који разграђују бактерије у дебелом цреву ослобађајући гасове. Неке студије потврђују да је сува шљива добро средство и за регулисање крвног притиска.

АСТМАТИЧАРИ ОПРЕЗ

Ипак, када су у питању суве шљиве посебан опрез се саветује особама које болују од астме. Неке суве шљиве садрже сумпор-диоксид који напада систем за дисање, па може да се јави главобоља, мучнина, повишен притисак. Стручњаци стога саветују да при куповини обавезно проверите да ли су суве шљиве третиране сумпор-диоксидом.

Брине се о лепој линији

Суве шљиве пружају дуготрајан осећај ситости. Користе се у дијетама за мршављење и добар  су начин за одржавање стабилне телесне тежине. Имају низак гликемијски индекс, што значи да постепено повећавају ниво глукозе, шећера у крви. Суве шљиве као ужина могу да вам брзо сузбију осећај глади. Пуне су и фитонутријената који служе за јачање имунитета, неутралисање слободних радикала, али и за очување ћелија које спречавају настанак канцера.

БОНУС ВИДЕО - УБИЦА НЕГАТИВНЕ ЕНЕРГИЈЕ: Ћилибар има разна лековита својства, а овај је најквалитетнији...

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (1)

СЕДАМДЕСЕТ ОДСТО СИРОВА ХРАНА Јелена Ђоковић: Постала веган из страха од болести, а то је најгори разлог