ТИКОВИ НАСТАЈУ ПОСЛЕ СТРЕСА: Неконтролисани покрети, или гласови, јављају се и код деце

И. Ковачић

04. 12. 2022. у 10:50

СВАКО пето дете предшколског и школског узраста има тикове: најчешће је то специфичан покрет, али тик може бити и гласовни.

ТИКОВИ НАСТАЈУ ПОСЛЕ СТРЕСА: Неконтролисани покрети, или гласови, јављају се и код деце

Фото: "Новости"

Код већине деце овакви поступци нису знак озбиљно нарушеног здравља, већ су пролазни и не захтевају детаљна испитивања и терапију. Клинички асистент доктор Александар Димитријевић, неуролог-педијатар Дечје универзитетске клинке "Тиршова", у интервјуу за "Новости" каже да је стрес један од главних окидача за настанак тика или за његово погоршање, уколико већ постоји:

- Дакле, појави тика, према правилу, претходи акутна или хронична изложеност стресу. Уколико тикови трају дуже од годину дана, било да су моторни или вокални, сматрамо их хроничним и они захтевају интензивнији рад са дететом и терапију.

* Који су типични, а који атипични тикови?

- Тикови су по дефиницији нагли, неритмични, несврсисходни невољни покрети или звукови који иначе имају облик вољне аутоматске радње. Могу да буду једноставни - када обухватају неколико мишића или једноставних звукова и сложени - када обухватају више група мишића, као и изговарање целе речи и реченице уз несврсисходне покрете тела. Такође, деле се на моторне, као што су жмиркање, трептање, трзање главом и раменима или сложеније, који трају дуже, спорији су и смисленији покрети попут ударања, грижења, прављења неких израза лица. Вокални тикови се крећу од бесмислених звукова или гласова, преко слова, речи, фраза па и до тога да дететов говор у потпуности буде нарушене структуре и архитектонике.

Фото: "Новости"

* Како се разликују безопасни и пролазни тикови од оних који ипак указују на неко оболење?

- Тикови се апсолутно никада не дешавају у сну. Уколико се поред простих моторних тикова уоче и неки комплексни који се испољавају кроз гласну вокализацију и изговарање гласних неконтролисаних речи и реченица, уз измену понашања детета, неопходно је дете одвести лекару, првенствено педијатру-неурологу. Уколико поред појаве тикова родитељ уочи да постоје епизоде загледавања или нереактивности детета или да постоји нека сумња на могуће друге измене у стању свести и понашања детета неопходно је урадити додатна испитивања, првенствено неуролошки прегед и снимање електричне активности мозга. Овим испитивањем је неопходно искључити одређене ретке типове епилепсије код деце који се могу презентовати или имати неке од карактеристика тикова.

АГРЕСИВНО ПОНАШАЊЕ

* Шта ако дете уз тикове испољва и агресивно понашање?

- Уколико поред појаве тика постоји и појава изразите агресивности, према себи или околини, уз појаву поремећаја породичне и социјалне динамике, неопходно је да се у испитивање укључи и дечји психијатар који ће моћи да усмери испитивање и препоручи адекватно медикаментозно лечење.

* Које друге неуролошке болести узрокују појаву тикова?

- Иако је у највећем проценту случајева узрок тика психолошки, постоје нека ретка неуролошка стања која се иницијално могу презентовати као тикови. Јако ретко, стања налик тику могу одговарати неуролошким поремећајима који се називају поремећајима покрета (дистоније), као што су то блефароспазам, који карактерише невољно и неконтролисано стискање мишића око ока, у почетку прати учестало трептање. Палацање и плажење језиком је карактеристично и за неуролошко оболење - лингвална дискинезија. У таквим случајевима тек са напредовањем болести која невољним покретима захвата и друге делове тела, схватамо да се ради о прогресивном неуролошком обољењу које је само на почетку личило на тик. На срећу, оваква обољења су јако ретка у дечјем узрасту, али је управо зато на почетку симптома неопходан преглед педијатра неуролога који ће поред неуролошког прегледа размотрити који пацијент захтева додатно испитивање.

Фото: "Новости"

* Шта када тикови нису безопасни и пролазни, тачније које су могућности лечења?

- У највећем проценту случајева тикови су пролазног карактера - јављају се више пута на дан најмање месец дана и показују тенденцију да у одређеним ситуацијама показују већу учесталост тегоба и трају најдуже до годину дана. У неким ситуацијама, када постоји еволуција симптома или када тик постане проблем који се испољава толико често и у мери да почиње да ремети свакодневно функционисање детета и његов животни ритам, неопходан је адекватан третман, првенствено психотерапијски, а у ређим случајевима и примена лекова како би се тегобе прекинуле. Једноставно речено - уколико тегобе постану приметне ближем и ширем окружењу (породица, школа, вршњаци), треба потражити помоћ лекара. Циљ терапије је да се код детета смањи напетост, анксиозност и уклоне провокациони фактори који утичу на њихову појаву. Такође - релаксационе технике попут бављења спортом или другим активностима које пријају детету уз уклањање провокационих фактора су најчешћи начин да се напетост и стрес код детета смање, а самим тим и уклони појава тикова.

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

НАМА ЈЕ СРБИЈА СВЕТИЊА, А ЊИМА ПОСЛОВНИК: Јака порука председника Вучића након хаоса који је правила опозиција

НАМА ЈЕ СРБИЈА СВЕТИЊА, А ЊИМА ПОСЛОВНИК: Јака порука председника Вучића након хаоса који је правила опозиција

РАЗЛИКА између нас и њих је што је нама Србија светиња, а њима пословник. Ми смо показали да смо спремни и да чујемо и саслушамо све, а они нису у стању да чују ништа. Када год мисле да ће неког да заплаше, они морају да погледају себе у лице. Срећом, такве кукавице Србију не воде и никада је неће водити.

02. 02. 2023. у 13:42

ВИ ЈУНАЦИ ДА МЕ БИЈЕТЕ Вучић оштро против опозиције - Надали су се капитулацији, сад кад виде да тога нема, пропало им је све

"ВИ ЈУНАЦИ ДА МЕ БИЈЕТЕ" Вучић оштро против опозиције - Надали су се капитулацији, сад кад виде да тога нема, пропало им је све

У СКУПШТИНИ Србије данас је дошло до инцидента када су након скандирања посланици опозиционих странака прекинули обраћање председника Србије Александра Вучића.

02. 02. 2023. у 14:04

ИЗМАСАКРИРАЛИ ДЕТЕ (11) НА ГРОБЉУ: Крвна освета - баба Вишња стигла из ЦГ и пратила га месецима, чак га је и мазила у крилу

ИЗМАСАКРИРАЛИ ДЕТЕ (11) НА ГРОБЉУ: Крвна освета - баба Вишња стигла из ЦГ и пратила га месецима, чак га је и мазила у крилу

СЛУЧАЈ из седамдесетих година прошлог века у Зеници остао је забележен као један од бруталнијих злочина у историји СФР Југославије.

02. 02. 2023. у 21:00

Коментари (0)

СОЧНО ТЕЛЕЋЕ ПЕЧЕЊЕ У РЕРНИ: По рецепту најискуснијих кувара - тајна је у брашну