ОПРЕЗ АКО МОРАТЕ НА ОПЕРАЦИЈУ У ИНОСТРАНСТВУ: Хирург Драган Гуњић - Ризична је свака хируршка интервенција са кратким боравком у болници

Ду. К.

17. 08. 2022. у 19:50

ОПЕРАЦИЈУ не изводи ни држава, ни болница, већ хирург појединац, који има име и презиме, иза кога су године искуства, специјализације, едукације, број извршених захвата, референце у страним часописима и позитивна инскуства пацијената.

ОПРЕЗ АКО МОРАТЕ НА ОПЕРАЦИЈУ У ИНОСТРАНСТВУ: Хирург Драган Гуњић - Ризична је свака хируршка интервенција са кратким боравком у болници

Фото: Никола Скендерија

Последњих година тренд је да се пацијенти информишу искључиво путем рекламе постављене на интернету и друштвеним мрежама - а цена операције је пресудни елемент у одлуци и избору хирурга.

То је велика грешка на коју указује др Драган Гуњић, хирург Прве хируршке клинике УКЦС, док добар део Србије помно прати здравствено стање ријалити учеснице, која је после операције смањења желуца у Турској доживела тешке копликације, због којих је лечена прво у УКЦ Ниш, а затим пребачена у Београд, у Ургентни центар.

- Савет за пацијенте је да се, без обзира којим путем су дошли у везу са потенцијалним хирургом, добро информишу о његовим референцама. Пацијенти који се оперишу у домаћим клиникама углавном то и раде, док се приликом одлуке за операцију у иностранству, сви гореневедени принципи игноришу.

* Колико је већ у самом старту одлука да се на операцију иде у иностранство потенцијално ризична?

- Принцип лечења у иностранству такав је да је углавном унапред тачно дефинисан датум операције, самим тим авионски превоз са тачно дефинисаним доласком и повратком. Боравак у болници је најкраћи могући, након чега се пацијент отпушта на додатни опоравак у хотел који је у близини болнице. Након отпуста, сматра се да је услуга договорена ценом у потпуности пружена. Све додатне компликације које захтевају рехоспитализацију додатно повећавају цену лечења.

Фото: Никола Скендерија

* Није то ипак једини проблем?

- Неретко се, због унапред резервисане карте за повратак, лечење компликација наставља у Србији. Пацијентима којима је цена од пресудног значаја у избору хирурга додатни трошак за лечење компликација је неприхватљив. Као додатни проблем постоји и језичка баријера у иностранству.

* После којих хируршких интервенција су најчешће могуће постоперативне компликације, чак и када је хируршки захват успешно спроведен и пацијент отпуштен у стабилном стању?

- Постоперативне компликације деле се на оне које су везане за самог пацијента и оне зависе од старосне доби и коморбидитета које пацијент има. Друга врста компликација су опште компликације које могу настати након било ког оперативног захвата, као на пример, тромбоемболијске компликације, плућне, кардиолошке компликације и слично. И трећа врста компликација везана је за сам оперативни захват и постоји специфичност за сваку операцију посебно.

*  Да ли се, уопштено говорећи, код већих операција може очекивати и већи ризик у постоперативном току?

- Што је оперативни захват комплекснији, самим тим и могућност настанка компликација је већа. Исто тако, што више времена протекне од операције, настанак компликација је мање вероватан.

МАЊА РАНА, МАЊА КОМПЛИКАЦИЈА

* Када се примењују минимално инвазивне оперативне технике, да ли то смањује и ризик од компликација?

- Минимално инвазивне (лапароскопске) процедуре омогућавају бржи повратак животним активностима, јер су улазна места за извођење операције релативно мала, самим тим и могућност настанка компликације на овим местима (инфекција, пуцање шавне линије) мања је. Иако се десе компликације на овим местима, због величине ране, оне имају мање озбиљне и лакше решиве последице.

*  Да ли су те компликације чешће узроковане непажњом пацијента и непридржавањем савета које је добио од лекара или настају из неких других, рецимо непредвидивих разлога?

- Савестан хирург прихвата одговорност за све настале компликације након операције. Неповољни клинички ток у постоперативном периоду увек се најпре приписује оперативном захвату, док се узрочно-последична веза са операцијом не искључи. Неретко и савети дати на отпусту пацијента из болнице нису довољно прецизно дефинисани. Савет је да се пре одлуке о оперативном захвату приликом избора хирурга детаљно распита о могућим компликацијама, начину збрињавања компликација, као и компетентности установе и хирурга да дијагностикује и збрине могуће компликације.

* И да ли су онда пацијенти довољно упућени шта евентуално може да се искомпликује?

- Одавно је пракса да се савети при отпусту дају у писаној форми, чиме се избегава недовољна информисаност пацијента, односно непридржавање упутстава оставља на савести пацијента. Често смо као хирурзи склони да дамо савете о режимима исхране и физичке активности који су строжи него што је заправо неопходно, а све у циљу да се избегну последице либералног и субјективног тумачења савета од стране пацијента. Непридржавање савета који су дати не иде у прилог ни пацијенту ни хирургу.

Фото: Никола Скендерија

* Пацијенти ипак често свесно ризикују јер две недеље пред одлазак на море долазе на уградњу силикона, липосукцију, иако и ти естетски захвати могу бити праћени озбиљним компликацијама.

- Промена притиска и температуре различито утиче на вештачке материјале у односу на природна ткива. Некада се вештачки материјали могу трајно деформисати под утицајем промена притисака и екстремних промена температуре, рецимо на мору. Битно је да је пацијент детаљно информисан које активности и у ком периоду мора да избегава. Понеке активности су неизбежне, али ипак носе са собом одређени минимални ризик од компликација. Тако је било примера комплетне ротације силиконског грудног импланта приликом дојења. Уколико је мануелна репозиција неизводљива, у том случају, неопходан је нови оперативни захват.

* Колико физичко оптерећење тела иначе смета опорарвку након хируршке интервенције?

- Након шест месеци ожиљно ткиво достиже око 80 одсто чврстине нативног ткива. Ова чврстина довољна је да издржи и ванредна физичка оптерећења. Временски период забране физичког оптерећења није исти након свих оперативних захвата. Код операција хернија увек је дужи јер постоји склоност, односно урођена слабост везивног ткива код пацијента, самим тим и могућност настанка рецидива. Због тога је потребно информисати пацијента о постоперативном режиму и операцију планирати у складу са приватним и пословним обавезама пацијента.
 

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

ДА СРЦЕ ПУКНЕ: Малу Петру испраћају на вечни починак - потресан снимак са сахране девојчице коју је убио отац монструм (ВИДЕО)

ДА СРЦЕ ПУКНЕ: Малу Петру испраћају на вечни починак - потресан снимак са сахране девојчице коју је убио отац монструм (ВИДЕО)

ДА СРЦЕ ПУКНЕ: Малу Петру испраћају на вечни починак - потресан снимак са сахране девојчице коју је убио отац монструм (ВИДЕО)

06. 10. 2022. у 18:06

ПОТПУНО ГОЛА: Бритни Спирс у топлесу, без гаћица, људи око ње - муж и деца је се стиде због фотографија које су се појавиле (ФОТО)

ПОТПУНО ГОЛА: Бритни Спирс у топлесу, без гаћица, људи око ње - муж и деца је се стиде због фотографија које су се појавиле (ФОТО)

БРИТНИ Спирс је још једном отишла корак даље. Или је можда исправније рећи - још један корак уназад за некадашњу "поп принцезу".

06. 10. 2022. у 17:28

Коментари (0)

ТАТА ПОНОСАН: Ћерка легендарног фолкера постала шампион света: То ми је најважније тренутно!