ЗАТЕГНИТЕ СТОМАК, БУТИНЕ И ЗАДЊИЦУ: Шест вежби да одржите форму и спречите атрофију мишића

В. Н.

27. 06. 2022. у 14:50

СА старењем најпре атрофирају мишићи стомака, бутина и задњице.

ЗАТЕГНИТЕ СТОМАК, БУТИНЕ И ЗАДЊИЦУ: Шест вежби да одржите форму и спречите атрофију мишића

Фото Shutterstock

Зато их у фитнес свету тренери називају критичним зонама и сходно томе форсирају вежбе које помажу да се затегну ови делови тела, који су у суштини кључни за добру форму.

Вежбе за затезање мишића критични зона требало би да започињете лаганим трчкарањем у месту до петнаестак минута. Потом пређите на програм вежби које вам предлажемо.

Ове вежбе помоћи ће вам и да оснажите мишиће леђа што је посебно добро за оне који имају проблема са боловима у кичми због дуготрајног седења.

* * * * * * * *

Чучањ у раскораку

Станите у раскорак, руке укрстите иза главе, лактове усмерите ка споља. Чучните, па се исправите, и нагните се на леву страну, лактом се приближавајући левом боку. Вратите се у чучањ. Понављајте вежбу левом и десном руком у трајању од по 30 секунди.

* * * * * * * *

Горњи и доњи стомак

Лезите на леђа, испружите и спојите ноге, подигните их увис, руке поставите иза главе, рамена одигнутих од подлоге. Спуштајте леву ногу према подлози, али немојте да је додирнете. Вратите се у почетни положај, па поновите вежбу другом ногом. Истовремено мењајте стране, у трајању од по 30 секунди.

* * * * * * * *

Скокови

Станите у раскорак, руке прекрстите на грудима. Спојених ногу одскочите у десну, а одмах и у леву страну, вратите се у средину, и скочите увис ширећи руке и ноге што више можете. Наставите да вежбате ове покрете наредних 30 секунди.

* * * * * * * *

Искорак у страну

Станите у раскорак, руке опружите поред тела. Искорачите левом ногом у десну страну, благо савијених колена и десном шаком додирните подлогу поред левог стопала. Затим, искорачите десном ногом улево, и левом руком дохватите под. Понављајте вежбу по 30 секунди.

* * * * * * * *

Укрштање

Лезите на леђа па се одигните од подлоге на шаке и стопала. Ослањајући се левом руком и десном ногом, обухватите десном руком стопало леве ноге. Ако не можете да дохватите стопало, онда ухватите ногу за лист или чланак. Вратите се у почетни положај, поновите вежбу другом ногом. Понављајте вежбу 30 секунди, наизменично једном па другом ногом.

* * * * * * * *

Издржај за мишиће леђа

Лезите на стомак, испружите руке и ноге, подигните их од подлоге, заједно са горњим делом тела и главом. Задржите се неколико секунди, па се спустите на под. Понављајте вежбу 30 секунди.

БОНУС ВИДЕО - Основне вежбе за истезање врата: Довољна је само једна столица

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (0)

УЖАС НА ПЕЦАЊУ: Звер обезглавила дечака (15)