ПУТЕР ИЛИ МАРГАРИН, ШТА ЈЕ ЗДРАВИЈЕ? Поштујте правило једне кашичице

Novosti online

24. 02. 2022. у 00:36

ПУТЕР или маргарин? Тешко им је одолети.

ПУТЕР ИЛИ МАРГАРИН, ШТА ЈЕ ЗДРАВИЈЕ? Поштујте правило једне кашичице

Фото: Free Images Pixabay

Стари добри путер се прави од крављег млека које се меша док се не претвори у густу, жућкасту супстанцу што се магично топи на врућој кришки тоста, док се различити маргарини различито индустријски добијају.


Четири разлога зашто је путер добар избор

– Путер је свакако здравија варијанта. Маргарин има смањену количину засићених масноћа, али га технологија производње ставља на значајно нижу лествицу квалитета у односу на путер – каже за "Блиц Жену" Ана Тодоровић, специјалиста струковни нутрициониста, и објашњава због чега је тако.

Неслани путер је здравији

– Путер је природни млечни производ који обилује масноћама животињског порекла, чак 80 одсто. Осим тога, путер садржи и есенцијалне масне киселине, витамине и минерале. С обзиром на то да путер садржи засићене масноће, услед његовог прекомерог конзумирања може доћи до повећања липидних параметара у крви. У првом реду то су укупни холестерол, али и његова лоша фракција, ЛДЛ холестерол, који представља директан фактор ризика за настанак атеросклерозе, масне јетре и генерално има негативан утицај на кардиоваскуларни систем. Осим тога, одређени типови путера садрже и со, што представља директан ризик за повећање крвног притиска.

Фото: Free Images Pixabay

У одбрану путера Тодоровић наводи да путер садржи значајну количину витамина Д, који је од великог значаја за јачање имунитета, превенцију настанка остеопорозе, будући да помаже апсорпцију калцијума, а саставни је део нутритивне терапије код псоријазе. Садржи и значајну количину витамина А и Е који су значајни антиоксиданси, као и витамин К који учествује у коагулацији. Један од занимљивих састојака путера јесте бутерна киселина која има значај у очувању интегритета слузокоже црева због свог регенеративног дејства.

Једна кашичица је довољна

Путер даје одличну ноту сланим јелима, али и посластицама, па је важно бити врло умерен у количинама јер су тада предности вишеструке. Довољна дневна количина путера је она коју захватите кафеном кашичицом. Намажите је на кришку тостираног хлеба и са мало меда и шољом чаја имате здрав доручак.

Фото: Free Images Pixabay

Маргарин је тешко избећи

– Маргарин је значајно јефтинија, али мање квалитетна алтернатива путеру. За његову производњу користе се углавном хидрогенизована биљна уља и вода, а у неким случајевима додаје се и млеко. Хидрогенизација је технолошки процес којим се учвршћују биљна уља у маргарину. Сам процес захтева високе температуре које у већини случајева стварају канцерогене материје у уљима. Осим тога, долази да нарушавања структуре масних киселина и претвара их у трансмасти, које су изразито непожељне по здравље.

Маргарин се уобичајено обогаћује вештачким витаминина и аромама. Његовом употребом директно се утиче на повећање липида у крви, али претерана конзумација може утицати лоше и на срце и јетру, те се могу јавити и проблеми са варењем.

Фото: Free Images Pixabay

Што ређе, то боље

На тржишту се могу наћи различите варијације у саставу маргарина. Одређени брендови обогаћују маргарин омега-3 масним киселинама, а има и лаких, лајт варијанти. Чак и ако га не конзумирате директно, маргарин је тешко избећи јер је често саставни део индустријских слаткиша и пецива. Због тога га користите што ређе. И оне здравије варијанте су ипак вештачки створене.

БОНУС ВИДЕО - IZNENADITE VOLJENU OSOBU: Pet minuta do torte bez pečenja

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
Нова димензија живота у делу Београда који се буди из сна

Нова димензија живота у делу Београда који се буди из сна

У ПОТРАЗИ сте за станом у центру града који је довољно изолован од градске вреве, окружен зеленилом и реком, а с друге стране вам је подједнако важно да кварт има одличне саобраћајне везе са свим деловима Београда?

18. 04. 2024. у 10:00

Коментари (0)

ЕТО, ЈАВЉА МИ СЕ! Како је Новак Ђоковић шокирао новинарку ЦНН-а