ИСХРАНОМ ОЈАЧАЈТЕ ПЛУЋА: Пажљив одабир намирница је изузетно важан за заштиту респираторних органа у време инфекција

В.Н.

06. 10. 2021. у 16:00

ПОЧЕТАК сезоне респираторних инфекција и пандемија ковида захтевају додатни опрез у очувању здравља плућа.

ИСХРАНОМ ОЈАЧАЈТЕ ПЛУЋА: Пажљив одабир намирница је изузетно важан за заштиту респираторних органа у време инфекција

Фото: Depositphotos

Осим физичке активности и што чешћег изласка на чист ваздух, стручњаци кажу да је за јачање функције овог виталног органа веома важна и исхрана.

Истраживања су показала да одређене намирнице могу да помогну у заштити плућа, па чак и у смањењу евентуалних оштећења и симптома болести.

Паметним одабиром хране из плућа се може избацити велика количина катрана и токсина нагомиланих дугогодишњим пушењем. Осим тога, одређене намирнице смањиће и ризик од појаве инфекције и рака респираторних органа.

На листи коју је саставио тим британских стручњака са Института за истраживање хране "Норич", кукуруз шећерац заузима прво место као намирница која штити плућа од карцинома, јер представља снажан антиоксиданс. Уз њега би требало јести и што више црног, црвеног и белог лука као и празилука. И цвекла се сматра добром за функцију плућа, као и паприка, јабуке, бундева, парадајз сок, боровнице, зелени чај, купус, грашак, сочиво, маслиново уље, јогурт, бразилски орах, кафа, какао...

* * * * * * * * *

Понедељак

доручак: кукуруз шећерац зачињен са сланином и киселим млеком

ручак: парадајз чорба, грашак са пилетином, купус салата
вечера: пита бундевара и неколико бразилског ораха

* * * * * * * * *

Уторак

доручак: кукуруз шећерац са кашиком павлаке и ситно усецкане печенице

ручак: кувано сочиво и салата од свеже рендане цвекле зачињена маслиновим уљем
вечера: интегралне тестенине у парадајз сосу са ситним сиром

* * * * * * * * *

Среда

доручак: омлет са празилуком

ручак: бела чорба од пилећег меса, пашканата и кромпира, и динстана јунетина са реном
вечера: пилеће бело на жару и купус салата

* * * * * * * * *

Четвртак

доручак: салата од кукуруза шећерца, свеже паприке, црвеног лука и црвеног пасуља

ручак: мусака од тиквица са млевеном јунетином и салата од цвекле
вечера: пројара са поврћем по избору

* * * * * * * * *

Петак

доручак: палента са сланином и семенкама сусама, кисело млеко

ручак: боранија са месом, купус салата
вечера: сардина са луком

* * * * * * * * *

Субота

доручак: палента са јогуртом

ручак: пиринач са поврћем и месо по избору
вечера: интегрални хлеб са хумусом, ћурећа прса, јогурт

* * * * * * * * *

Недеља

доручак: кукуруз шећерац и кисело млеко

ручак: кромпир чорба и салата од цвекле
вечера: препечен хлеб са домаћим сиром и јајима, паприка и парадајз

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (0)