OBOREN REKORD U BEOGRADSKIM VRTIĆIMA: Za upis prijavljeno za četvrtinu više dece nego što ima mesta

B. B.

19. 05. 2021. u 18:06

ZA upis dece u predškolske ustanove zainteresovano je četvrtinu roditelja više, nego prošle godine.

ОБОРЕН РЕКОРД У БЕОГРАДСКИМ ВРТИЋИМА: За упис пријављено за четвртину више деце него што има места

Foto: Spaso Mladenoski

Prema podacima portala "E uprava", na konkurs za mesto u beogradskim vrtićima stiglo je 25.180 zahteva, što je oko 5.000 više nego lane. Upisna kvota je oko 14.000 mesta, ali će tokom leta ona biti proširena za predškolske ustanove, koje budu to tražile, a imaju mogućnosti da "spuste crtu".

Prema rečima Slavka Gaka, sekretara za obrazovanje i dečju zaštitu, iako je podneto više prijava, uvek ima puno duplih zahteva, tako da će se realna brojka znati ovih dana nakon analize prijava.

- Ove godine ponuđeno je oko 14.000 slobodnih mesta, 1.250 više u odnosu na prošlogodišnji konkurs - rekao je Gak. - Sekretarijat za obrazovanje i dečju zaštitu će, tokom leta, odobravati i do 20 odsto proširenja kapaciteta, tamo gde za to postoje mogućnosti. Takođe, nastavlja se subvencionisanje boravka dece u privatnim vrtićima, kao i izgradnja novih državnih vrtića. Roditelji ne bi trebalo da brinu, mesta će biti.

On je istakao da veliki posao čeka upisne komisije, koje će do 7. juna rangirati zahteve. Roditelji će, zatim, imati i žalbeni rok po čijem okončanju se, krajem juna, očekuju i konačne liste upisane dece. U Beogradu je obuhvat dece, uzrasta od jedne do šest godina, predškolskim obrazovanjem oko 74 odsto, dok je 2012. godine bio samo 45 procenata. Krajnji cilj je ukidanje liste čekanja i upis svih mališana.

PRIPREMNI PROGRAM I RAZVOJNE GRUPE

Upisnom kvotom je predviđeno 13.949 mesta, od kojih je 2.758 za vrtićke grupe, 5.922 u jaslama, 4.634 za pripremni predškolski programa i 618 u razvojnim grupama. U odnosu na prošlu godinu, broj slobodnih mesta je veći za 1.250, ali se do kraja godine, očekuju i dodatni kapaciteti, jer je u toku gradnja ili adaptacija šest obdaništa.

Skoro dve trećine molbi je za pet predškolskih ustanova - Novi Beograd, Zemun, Palilula, Čukarica, Voždovac i Zvezdara. Na Savskom vencu, u Sopotu, Lazarevcu, Barajevu, kao i Starom gradu i Vračaru će, po svemu sudeći, svi zainteresovani biti upisani.

 

 

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (1)

I MI KREĆEMO PUT GRČKE Prvo oglašavanje Nikoline žene: Deca znaju sve, moramo biti hrabri